Nu mai puțin de 104 copii și adolescenți proveniți din zona săracă a județului primesc burse din partea Fundației de Sprijin Comunitar (FSC) Bacău. Sprijinul se acordă printr-un program de burse copiilor care provin de la cele șase „Cluburi cu Lipici” din șase localități ale județului. În urmă cu câțiva ani, în cinci localități din județ (satul Slobozia Nouă – com. Stănișești, satul Godinești – com. Vultureni, Podu Turcului și satul Fântânele, comuna Motoșeni și Mărgineni), dar și în municipiul Bacău, au fost înființate centre de zi pentru copii din familii dezavantajate, unde își pot petrece timpul liber (cluburi tematice de muzică, dans, pictură, lucru manual, inițiere în utilizarea calculatorului etc).
„Bursierii noștri sunt tineri care au reușit să intre la liceu, dar din cauza problemelor financiare cu care se confruntă familiile, nu reușesc să-și acopere cheltuielile cu cazarea și masa. În fiecare lună, îi ajutăm cu burse de 200 de lei fiecare, care le acoperă o bună parte dintre aceste cheltuieli. Practic, înseamnă șansa lor de a merge la liceu. Fără acest sprijin, cei mai mulți ar fi puși în situația de a renunța la școală”, a declarat Ionuț Chiriță, reprezentantul Fundației de Sprijin Comunitar. Pe lângă ajutorul financiar, fundația îi sprijină și cu servicii de consiliere, asistență socială, ținând legătura cu liceul, cu familia, îi ajută să se integreze în comunitatea școlară, în grupul de prieteni și apoi îi stimulează să devină voluntari ai organizației, să se implice la rândul lor, să-i ajute și pe alți copii să aibă aceleași șanse ca și ei. Andrei Amăriuței și Adrian Ailincăi sunt doi dintre tinerii bursieri ai FSC. Ambii sunt din zona Stănișești, Slobozia Nouă.
I-am găsit într-o seară la centrul de zi pentru vârstnici „Dr. Ștefan Ciobanu”, la atelierul ActivMozaic, confecționând diverse obiecte din lemn, împreună cu alți voluntari din cadrul fundației. Cei doi sunt elevi la liceu, unul la Pedagocic, iar celălalt la Economic. Ziua merg la școală, iar după amiezile și le petrec la Fundație. Vin aici permanent, implicându-se totodată în celelalte proiecte ale FSC. O parte dintre tinerii bursieri vin la atelierul ActivMozaic și se implică în confecționarea de obiecte făcute de mână, alții sunt implicați în activitățile de vară din satele de unde provin. „Există acele școli de vară în cadrul cărora voluntari din Bacău stau câte o săptămână în comunitățile rurale, își desfășoară activitățile cu copiii de acolo și apoi îi implică pe bursieri să facă facă voluntariat la rândul lor și să dea un exempolu copiilor din comunitățile lor”, a încheiat Chirilă. (Florentin RADU)
Lasă un răspuns