Bursele de studiu și de ajutor social pentru elevi se vor plăti, începând cu luna viitoare, pe data de 15 a fiecărei luni. Cererile pentru burse pot fi depuse până la finalul lunii septembrie.
„Pe data de 15 a fiecărei luni, unitatea de învățământ este obligată să plătească bursele elevilor pentru luna încheiată”, a declarat Florian Lixandru, secretarul de stat în Ministerul Educației.
Sumele burselor sunt aceleași de anul trecut:
- 500 lei, pentru bursa de performanță;
- 200 lei, pentru bursa de merit;
- 150 lei, pentru bursa de studiu;
- 200 lei, pentru bursa de ajutor social.
Anul școlar a debutat cu scandal în ceea ce privește noile criterii de acordare a burselor
Pe data de 7 septembrie au fost aprobate noile criterii de acordare a burselor, iar acolo sunt stipulate și câteva schimbări. Astfel, elevii de clasa a V-a nu mai pot primi burse de merit, din cauza modificărilor structurii anului școlar (5 module în loc de 2 semestre) și a existenței unei singure medii care se face în baza notelor obținute de-a lungul întregului an. În anii anteriori, elevii din primul an de gimnaziu puteau primi bursa de merit în baza mediei încheiate pe semestrul I.
De asemenea, a fost eliminată și bursa socială pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate, pentru că nu au în localitatea lor o astfel de unitatea de învățământ. Anul trecut, liceeni din mediul rural aflați în această situație primeau bursa de 200 de lei, indiferent de de venitul net lunar al familiei. Măsura fusese introdusă în 22 decembrie 2021, prin ordinul de ministru 5.870/2021.
Modificările au atras atenția Avocatului Poporului, care consideră că aceste schimbări vor adânci și mai mult „inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată”, dar și a Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) care vor analiza criteriile „din perspectiva dreptului la educație”, informează edupedu.ro.
Lasă un răspuns