Băncile încearcă să mărească dobînzile peste rata inflației
• CEC, BCR și BRD au mărit bonificațiile la depozitele pe termene scurte
Băncile comerciale încep să se conformeze indicațiilor trasate mai mult sau mai puțin subtil de BNR, instituție care critică permanent scăderea dobînzilor la depozite și menținerea la un nivel prea ridicat a dobînzilor la credite. Deși aproape toate băncile au crescut dobînzile la depozite, randamentul acestora pentru lunile care urmează se prefigurează real negativ. După ce o analiză a Băncii Centrale anunța că rata economisirii este în scădere de la jumătatea anului trecut, BNR a decis să majoreze cu un procent dobînda cu care atrage depozitele băncilor comerciale. Perioada de vară a cunoscut o creștere a dobînzilor acordate de băncile comerciale depozitelor constituite de persoanele fizice. Bonificațiile de dobîndă au fost acordate pe o perioadă limitată, ocazionată de aniversări specifice fiecărei bănci. De asemenea, o altă modalitate de majorare a randamentelor la depozite a fost dată sub forma unor jumătăți de procente peste dobînda de bază la depozitele constituite pe perioade mai lungi și la cele cu valori ridicate. Mai la începutul toamnei, majoritatea băncilor au crescut dobînda la toate tipurile de depozite, pentru populație și agenți economici.
Marian Oprescu, ofițer de credite la o bancă comercială din Bacău, ne explică faptul că, pentru ultimele patru luni ale anului, prognozele arată o inflație de 5,6 la sută. „Pînă la finele acestui an, persoanele care au economiile păstrate în lei în depozite pe termen de o lună sau de trei luni vor avea de pierdut cam un procent din banii depuși în bănci, deoarece dobînzile bancare, chiar majorate, sînt real negative”, estimează Oprescu.
Ca să rezolve această problemă, instituțiile bancare au început din această lună să crească dobînzile pe care le oferă, în speranța că vor stimula economisirea. Ca urmare, CEC acordă dobînzi mai mari cu două puncte procentuale pentru depozitele cu scadența la o lună constituite de persoanele fizice, respectiv cu un procent pentru depunerile pe termen de trei luni. Astfel, dobînda pentru depozitele cu maturitatea la o lună urcă pînă la 15 la sută, iar în cazul depozitelor cu rată fixă a dobînzii, pe termen de 30 zile, este stabilită o rată a dobînzii anuale de 14 la sută. Pentru certificatele și depozitele în lei pe termen de trei luni, dobînda s-a mărit cu un punct procentual, pînă la nivelul de 14 procente.
Și BRD – Groupe Societe Generale a majorat dobînzile pentru depozitele cu scadențe scurte constituite de populație cu puncte cuprinse între 0,5 și 1,25 la sută. Pentru depozitele cu plata dobînzilor lunar, la tranșa Standard (1,5 milioane de lei, suma minimă în cont), dobînzile sînt de 14 la sută – la o lună, 14,25 la sută – la două luni și 14,5 procente – la trei luni. Pentru depozitele cu plata dobînzii la expirarea termenului, se practică o dobîndă de 14 la sută la depozitele pe o lună, 14,25 la sută pe două luni și 15 la sută pe trei luni. Tranșa Premium 25 (25 de milioane de lei, suma minimă în cont) oferă, pentru depozitele cu plata dobînzii lunar, o bonificație de 14,5 la sută la o lună, 14,75 procente la două luni și 15 la sută la trei luni. Pentru depozitele cu plata dobînzii la termen, BRD oferă o rată de 14,5 procente la o lună.
La rîndul său, BCR a crescut cu un punct procentual nivelul dobînzilor la depozitele pe o lună și trei luni, precum și la certificatul de depozit cu discount cu scadența la un an. Noile dobînzi anuale la depozitele în lei sînt: depozite cu scadența la o lună, 14 la sută, depozite cu scadența la trei luni, 15 procente. La certificatele de depozit cu discount cu scadența la un an, BCR acordă o dobîndă de 17 la sută, fixă pînă la scadență.
CEC ieftinește creditele
CEC a micșorat dobînda la creditele oferite persoanelor juridice. Astfel, administrațiile publice locale vor putea lua credite de la CEC, pentru investiția în echipamente, cu o dobîndă de doar 25 la sută, în scădere cu un procent. Pentru producătorii agricoli, CEC oferă credite subvenționate, derulate prin Programul Sapard, la o dobîndă de 26 la sută, cu doi la sută mai redusă ca pînă acum.
Agenții economici care doresc să investească în achiziția de echipamente beneficiază de creditele oferite de CEC din fonduri proprii, pentru care banca a redus dobînda cu două procente, pînă la 26 la sută.
Creditinfo pregătește o listă neagră cu datornici
Nu numai firmele cu datorii la bugetele de stat vor apărea pe Internet cu debitele pe care le au. Peste 200.000 de persoane fizice vor figura, din luna ianuarie 2004, pe lista neagră a debitorilor rău-platnici. Biroul de credit privat, Creditinfo, a anuntat lansarea rapoartelor de bonitate despre persoane fizice, dispunînd de o bază de date electronică. Vor oferi informații referitoare la istoricul bancar și comportamentul de plată în relația cu creditorii (bănci, societăți de leasing, de telecomunicații). Creditinfo va oferi, pe lîngă serviciile clasice de scoring (punctaj), rapoarte complexe de bonitate despre clienți. De exemplu, orice creditor nemulțumit se poate adresa on-line acestui birou, denunțînd întîrzierea la plată a debitorului, care este informat de către acest birou de acuzațiile aduse. Debitorul are la dispoziție un anumit termen, în care poate achita datoriile, în caz contrar urmînd să figureze pe lista neagră a datonicilor, iar ulterior îi vor fi respinse cererile de creditare. De asemenea, în cooperare cu o societate internațională, care gestionează o bază de date de peste 80 de milioane de companii din întreaga lume, biroul va oferi informații financiare despre societățile comerciale românești. Vor fi publicate informații financiare detaliate: rapoarte de companie, de credit scores (risc financiar exprimat în procente), rapoarte negative (liste de companii aflate în faliment sau în procese) și baze de date cu evenimente negative, astfel încît să evite asocierea cu rău-platnicii. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns