• la mai bine de un an de la lansarea proiectului, doar un liceu din Bacău a primit cele 25 de calculatoare promise • MEC spune că, pînă pe 31 martie, va dota cu calculatoare toate liceele
Oficialii partidului de guvernămînt au transformat programul de informatizare a școlilor, ori de cîte ori au avut ocazia, în una dintre cele mai importante realizări ale PSD. În realitate, acesta a rămas, cel puțin pînă acum, doar pe hîrtie. Dacă ar fi să luăm în calcul doar liceele din municipiul Bacău, ar rezulta că dotarea cu calculatoare a școlilor este, practic, inexistentă. La ora actuală, numai Colegiul Național „Vasile Alecsandri” a primit cele 25 de calculatoare promise pentru fiecare unitate de învățămînt. În urmă cu aproximativ un an, conducerile liceelor băcăuane au primit cîte un fax prin care li se anunța marea veste: veți primi calculatoare. Primirea acestora nu se putea face însă, dacă școlile nu puneau la punct o sală special amenjată. Drept urmare, fiecare director a început să caute, cu destule eforturi, o sală dipsonibilă în liceele care, de regulă, sînt ocupate pînă la refuz, ori pentru a face rost de bani, mobilierul și instalația electrică a viitorului laborator de informatică trebuind să fie asigurate de fiecare beneficiar în parte.
Liceul de Artă „George Apostu” a cheltuit pentru amenajarea sălii în cauză peste 100 de milioane de lei, bani proveniți din fonduri proprii și de la Primărie. Profesoara Adriana Leahu, director adjunct al Liceului de Artă, spune însă, că nu a fost scutită nici de interminabilile discuții cu diriginții. „Nici un diriginte nu vrea să renunțe la spațiu, cînd acesta e și așa extrem de limitat. În rest, așteptăm. Ministerul a promis că, pînă pe 31 martie, vom primi calculatoarele. Dacă pînă pe 1 aprilie tehnica nu va sosi, voi fi prima care voi reclama acest fapt”, ne-a declarat adjuncta Leahu. Într-o situație similară se află și Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, cu diferența că lucrările de amenajare a sălii destinată calculatoarelor au fost făcute, practic, pe datorie. „Lucrările au fost făcute de o firmă din Dărmănești. Acestea au costat destul de mult, dar nu le-am achitat încă. Probabil că vor fi fi plătite de către minister”, ne-a declarat profesorul Adrian Fuioagă, directorul Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”.
Schimbarea deciziilor de la o zi la alta, specialitatea MEC
Cheltuielile presupuse de amenajarea sălilor a fost însă, doar un prim pas din odiseea calculatoarelor ministeriale. Într-o prima fază, se știa că finanțarea proiectului de informatizare a școlilor va fi suporată din fonduri guvernamentale. De altfel, ministerul a dat undă verde unor firme să se ocupe de montarea infrastructurii necesare viitoarelor laboratoare de informatică. Acestea s-au apucat de treabă, dar, la sfîrșitul anului trecut, MEC a anunțat că liceele vocaționale nu vor mai primi calculatoare din bani proveniți de la Guvern, ci prin intermediul unor programe Phare. O schimbare care nu a întîziat să dea naștere unor situații ilare. „O firmă din Onești a început să monteze cablurile pentru rețeaua de calculatoare, însă a stopat lucrările cînd a apărut varianta cu programele Phare. Ulterior, și-a manifestat intenția de a veni să-și ia înapoi cablurile montate. Bănuiesc că, odată schimbată modalitatea de finanțare, nu au mai fost siguri că-și vor primi banii. Oricum, deocamdată nu și-au pus în aplicare intențiile”, ne-a declarat profesoara Ancuța Toderiță, directorul Liceului Pedagogic.
Situația de la fosta Școală Normală nu este necunoscută conducerii Inspectoratului Școlar, inspectorul general Ghiorghi Iorga fiind cel care a convins firmele în cauză să mai aștepte. „M-au sunat și pe mine, dar le-am explicat că, indiferent că banii vin de la minister sau de la Phare, lucrările vor fi plătite. Ce-i drept, doar un singur liceu a primit, pînă acum, calculatoare, dar sînt convins că acestea vor veni pînă la 31 martie”, ne-a declarat șeful Inspectoratului Școlar.
Modificările de ultimă oră nu s-au oprit, însă, aici. Mai nou, și fostele licee industriale sînt considerate ca fiind licee vocaționale. Drept urmare, acestea vor primi calculatoare tot din fonduri Phare. Aparent șocantă, decizia are, totuși, o explicație cît se paote de „pămînteană”: fondurile Phare nu trebuiesc returnate. Altfel, MEC a promis că, pînă la sfîrșitul lunii martie, va dota cu calculatoare toate liceele, acțiune ce va cuprinde, pînă la sfîrșitul lui iunie, și școlile generale. Un angajament care pare din ce în ce mai greu de ținut, în condițiile în care ministerul a fost deja pus în situația de a găsi bani care nu vor trebui înapoiați. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns