Agenția de Cadastru anunță că a demarat licitația pentru realizarea cadastrului și deschiderea cărților funciare a imobilelor din 194 de unități administrativ teritoriale. Din județul Bacău vor beneficia de aceste lucrări patru localități, respectiv Blăgești, Oituz, Răcăciuni și Sascut. Finanțarea serviciilor se face din fonduri europene, în baza unui proiect finanțat prin POR, iar contractul încheiat va avea o valabilitate de 24 de luni.
Bugetul activității este unul semnificativ, de 202 milioane de lei. Selectarea unităților administrative din zonele rurale a fost făcută după anumite criterii care includ numărul proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României, localități sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe și au vulnerabilităţi sociale particulare privind accesul informal la proprietate.
În paralel, primăriile au primit bani de la bugetul de stat pentru a realiza cadastru general pe sectoare, 18.000 de imobile din județul Bacău fiind deja înregistrate în prima etapă a proiectului. A doua etapă de finanțare se derulează până în iulie 2019. Legea nu obligă primăriile să se înscrie în acest proiect, dar majoritatea primăriilor din județul Bacău au folosit cei 155.000 de lei primiți pentru a realiza cadastrul.
ADRIANA C. a zis
Buna ziua. Intrebarea mea este daca acest cadastru se realizeaza gratuit si pentru terenurile primite mostenire. Mie, asa m-au facut sa inteleg de la Primaria comunei ca aceasta gratuitate este doar pentr cei ce detin terenul cu titlu de proprietate si nu prin donatie sau mostenire.
dprk a zis
se face doar pentru anumite sectoare de extravilan, nu conteaza daca e mostenire sau nu. poti afla de la primarie daca esti inclusa in sectoarele in care se executa cadastru sistematic
Carla a zis
Sa vezi acus excrocherii cu invartelile din primarie, terenurile private ale primariei ajunse in proprietatea functionarilor din primarii, titluri de proprietate scrise aiurea ca sa nu se vada magariile facute, vecini care nu mai au nici jumatate din suprafata fiind inghesuiti de neamurile primarului care nu vor sa faca masuratorile corect, unora li se masoara cat vor, altora li se scade ca sa justifice suprafata celorlalti aflati in cardasie cu functionarii din primarie, borne cadastrale mutate de binevoitori ca sa iasa ce trebuie, proprietari si mostentori inventati pentru a justifica excrocheriile cu terenuri. Eu nu cred ca se gaseste o primarie care sa nu fi facut excocherii cu terenurile cetatenilor, nu degeaba se spune ca s-a retrocedat in acte o suprafata mai mare decat a Romaniei unor prorietari inventati mana in mana cu functionarii de acolo.
dprk a zis
din nefericire, escrocheriile s-au facut in anii 90 cand pentru acelasi numar de tarla si de parcela s-au eliberat 5-6 titluri, astfel, acum, se observa ca sunt mai multe acte de proprietate decat teren existent. la fel de bine multi au plecat in strainatate si au lasat de izbeliste terenurile pentru care bunicii s-au zbatut sa le treaca inapoi in proprietate dupa ce au fost preluate de catre stat la colectivizare. castigatorii finali vor fi…. asa cum ai spus!
ADRIANA C. a zis
Multumesc de raspuns. Si cine decide aceste sectoare? Primarul localitatii sau la nivel central? Au un anumit termen aceste cadastrari?
dprk a zis
practic executantii le aleg pe cele mai „usoare” sau primariile aleg „unde sunt cele mai multe interese”. finalizarea sectoarelor are un anumit termen, fixat prin contractul de prestari servicii intre primarii si executanti