Sindicatul cadrelor militare disponibilizate, filiala1 Bacau, a inaintat o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu in care isi arata nemultumirile generate de noua lege a pensiei. „Va solicitam, respectuos, domnule presedinte, în numele pensionarilor militari de toate virstele, a urmasilor acestora, dar si a cadrelor active ce slujesc in acest moment cu devotament tara pe toate meridianele lumii, sa reconfirmati promisiunile neoficiale, facute cu ocaziile sarbatoririi aniversarii Statului Major General al Armatei si sarbatoririi Zilei Nationale a României din 1 Decembrie 2009 si sa actionati conform prerogativelor avute pentru pastrarea onoarei, demnitatii si independentei institutiei militare”, se arata in scrisoarea inaintata presedintelui tarii. Ei ii aduc la cunostinta sefului statului mai multe aspecte, structurate pe trei parti. In primul rind, „consideram prioritara incheierea procesului de recalculare a dreptului de pensie si revizuire a modului de acordare a pensiei suplimentare pina la 31.05.2010” care se impune prin respectarea prevederilor legislatiei anterioare ce priveste pensiile militare de stat, un tratament nediscriminatoriu pentru toti pensionarii militari, din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala. In al doilea rind, „cu privire la Capitolul IV a Legii 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice”, cadrele militare disponibilizate sustin ca statul le-a intors spatele si din nou le-a luat dreptul la munca, interzicind cumulul pensiei cu salariul. Partea a treia a scrisorii cuprinde considerente privind viitoarea lege a sistemului unitar de pensii publice. „Consideram ca alinierea sistemului pensiilor militare de stat la sistemul public de pensii este o nesocotire si luare in derizoriu a politicii in domeniu din tarile membre ale UE si NATO. Aceasta masura contravine legislatiei europene privind sistemul de securitate nationala. Proiectul privind sistemul unitar de pensii a luat ca model sistemul public de pensii elaborat pe principiul contributivitatii. Dar sistemul respectiv nu are nici o referire la pensiile militare. Printr-o alta lege se reglementeaza pensiile militare, cu referire stricta la profesia militara si tinind cont de specificul vietii si carierei acesteia. In majoritatea statelor membre NATO si UE se practica aceasta departajare. Pensiile militare din aceste tari sint reglementate prin legi separate, specifice acestui segment socioprofesional”, se precizeaza in scrisoarea deschisa semnata de Col. (r) Pricopi Gelu si Mr. (r) Antohi Victor. (Cl. T.)
Nelu a zis
La noi in Romania salariile si pensiile celor din armata sunt ( raportat la media pe tara) echitabile in raport cu venitul mediu , dar peste cele din alte tari membre UE, sau NATO, unde de exemplu in Finlanda salariul mediu al ofiterilor este cu 28% mai mic decat media pe economie in plus pensia este 40% din salarul brut, care apoi se si impoziteaza.. Deci nu este mai rau ca la altii , poate in unele privinte mai bine !
eu a zis
SE PREGATESC SA TRIMITA SCRISORI SI „SINDICATUL” TINERILOR ABSOLVENTI DE FACULTATE (SAU FACULTATI), CU COPII SI CARE STAU IN CHIRIE, SA LE ASIGURE SI LOR CONDITII conform prerogativelor avute pentru pastrarea onoarei, demnitatii si independentei institutiei CIVILE SI DREPTULUI LA UN LOC DE MUNCA
Sandu a zis
Veniti fratilor in armata si aveti salarii nesimtite !! Cei care au facut o facultate pot opta la meseria armelor si devin ofiteri sau subofiteri pe filiera indirecta !Daca stati pe margine si comentati nu ve-ti avea parte de salarii nesimtite !!!
istet a zis
Toti libidinosii care au supt-o toata viata vor acum pensii mari?Jeguri imputite.Ce a ti facut voi in viata? A-ti tras un cartus intrun conflict adevarat?A-ti belit pula toata ziua si la ora 3 plecati acasa.Eu si multi altii sa va dam muie ,nu pensii.
ela a zis
toti vedem ca ne este mai scurta plapuma si tot tragem de ea pana se v a rupe.Nu este normal sa se ia pensii decat dupa cat s a contribuit la sistemul de pensii.Dece ar trebui sa fie calculate pensiile unora altfel decat dupa o singura lege dupa care se calculeaza la toti ? .Avem lege nu trebuie sa fie nimeni mai special decat altul.Pentru ca se lucreaza in sectoare toxice sau cu un pericol pt.viata sunt sporurile care sunt incluse in pensii dar care se impoziteaza si deci se plateste si CAS .Discriminarile nu cred ca isi mai au locul mai ales ca vedem ca ne imprumutam pt.pensii milioanelor de oameni si salariile bugetarilor.
Mihai a zis
pensii dupa contributii la sistem, calculul dupa aceeasi lege la toti, daca cineva care a fost scos sau a iesit la pensie nu esste adevarat ca nu se mai poate incadra in munca dar nu la stat ci la privat unde poti cumula si 10 salarii daca le poti duce.
sam a zis
Pentu ISTET MULTA MUE DE LA MILITARII DIN BACAU
OVI a zis
Eroii de azi, “nesimţiţii de mâine”…
Azi este 8 Martie. De aceea, InfoMondo. militar doreşte tuturor doamnelor şi domnişoarelor din Armata română ( fie că au grade pe umeri, fie că sunt doar personal civil angajat) LA MULŢI ANI! Nu le putem lăsa de-o parte nici pe partenerele de viaţă ale militarilor români. Căci fără ele, fără înţelegerea lor, credem că viaţa celor care servesc ţara ar fi mult mai grea. În continuare, vă propunem spre lectură un scurt articol scris de o doamnă, care, deşi este cadru-militar în rezervă, este o persoană foarte activă şi foarte implicată.
“Am deschis azi dimineaţă televizorul la ştiri si, pe ecran, mi-a apărut în faţă imaginea unui vechi şi bun prieten – comandorul Dascălu de la Iaşi, care, în week-end – şi în timpul lui liber- a mai salvat o viaţă (a câta, oare!?), pilotând elicopterul care a transportat de urgenţă un pacient ce avea nevoie de o intervenţie chirurgicală.
Pe locotenentul Dascălu (D.D.) l-am cunoscut în anul 1985, în calitate de … soţ al Dorinei, încheietoarea de pluton din Şcoala Militară, o camaradă absolut remarcabilă, ajunsă acum colonel într-un comandament de armă din Bucureşti. Anul acesta în aprilie, respectiv iunie, vom sărbători, ambele familii, “Nunta de argint”!
Eu am trecut în rândul “nesimţiţilor” (n.r. a celor cu “pensii nesimţite”) după 22 de ani de carieră militară, de mamă şi soţie la “fără frecvenţă”. Dorina şi D.D. încă se mai pregătesc pentru a face această “trecere”. Ea, în calitate de ofiţer superior 24ore/24ore, mamă (între orele 22 seara şi 6 dimineaţa, dar numai daca nu îi sună telefonul să se prezinte de urgenţă la unitate), soţie (de vineri seara/sâmbata dimineaţa şi până duminica seara) şi, în limita timpului liber … Dar oare care timp liber? D.D. a fost mutat cu serviciul la Iaşi acum un an şi ceva. Ei, ce dacă are casa şi familia în Bucureşti?
Doar a jurat “credinţă patriei” când a semnat contractul cu ţara, acum aproape 30 de ani în urmă! El îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de ţară, dar oare ţara va fi în măsură să îşi respecte promisiunile de acum … câţi ani or fi în urmă?!
Acestea sunt doar crâmpeie din viaţa … posesorilor de “pensii nesimţite” de mâine. Dar sunt absolut identice cu crâmpeiele din viaţa trecută, mai mult sau mai puţin îndepărtată, a noastră, a posesorilor de “pensii nesimţite” de azi: o viaţă în care nu am precupeţit nimic pentru a ne îndeplini îndatoririle faţă de patrie (“la datorie” 24 ore/24, aplicaţii, servicii, misiuni în ţară şi în afara ei etc.), în care am pus familia pe planul doi, iar sănătatea pe planul trei…
Iar azi ce facem? Încercăm să ne luptăm cu sistemul, cu acei oameni care, se pare, nu au capacitatea de a înţelege că suntem, totuşi, într-un stat de drept unde supremaţia legii reprezintă sau ar trebui să reprezinte unul din pilonii de bază ai societăţii…”
Vlad a zis
Istetule se vede ca esti un frustat !! Aceleasi ganduri le avem si noi pentru tine !! Pune mana si munceste nu mai o lalai ! Stai la coltul stazii si spargi seminte si plangi ca nu ai bani sa mergi pana la wc public !! La munca jigodie paduchioasa si analfabeta !!
Sandu a zis
pt.Nelu :ma mir ca Finlanda mai are armata daca ofiterii sunt platiti dupa cum zici dumneata !!
adrian a zis
Aceasta categorie ca si altele „speciale”, trebuie intradevar tratate ca atare si ar trebui sa aiba un statut special. Insa tuturor acestor oameni de valoare carora li se cumuleaza pensia cu salarul nu li se ingradeste dreptul la munca, pot oricand sa-si aduca contributia in mediul privat.
Pentru a-si reconfirma valoarea ii rog sa incerce mediul privat , macar ca experienta de viata.
vasile a zis
ANULATI SI LEGILE ARMATEI ?
1. La salarii si pensii unice, este normal sa existe drepturi, obligatii si raspunderi similare, ceea ce ar presupune:
a) abrogarea L 80/1995 privind Statutul Cadrelor Militare, sau cel putin abrogarea urmatoarelor articole: 1; 8 lit.a; 3; 7; 28; 29; 30; 31;
b) desfiintarea tuturor regulamentelor militare si inlocuirea acestora, ca in toate celelalte institutii, cu un regulament de ordine interioara;
c) desfiintarea Justitiei Militare, concomitent cu abrogarea din Codul Penal a infractiunilor cu caracter militar;
d) aplicarea integrala a Codului Muncii si in armata, in special prevederile referitoare la plata orelor suplimentare, efectuate in serviciul de zi, la alarme, la aplicatii, la trageri, la catastrofe naturale si enumerarea ar putea continua;
e) sa se aprobe ca in lunile de vara, militarii sa poata purta tinuta civila lejera la serviciu ca toti functionarii publici, iar pe raspundere proprie si in Irak, Afganistan, etc;
2. Orice ar face guvernul si parlamentul, nu vor putea desfiinta D.C.C. nr. 20/2000, care consfiinteste dincolo de puterile executiva si legislativa, faptul ca militarii, ca parte principala a organelor de ordine publica interna (prevedere europeana), au dreptul la pensie de serviciu.
3. L.164, art. 5 „M.Ap….initiaza propuneri de acte normative in domeniu”, ca drept exclusiv al acestui minister. Concluzie: Ministerul muncii este in afara legii din acest punct de vedere.
4. L.164, art.2 „Pensiile militare acopera riscurile activitatii militare, precum si pierderile de venituri…” unde este vorba de contributii, unicitate, egalitate proletara sau orice altceva?;
5. Constitutia din 1923, desi nu mai este in vigoare, la art 120 prevedea: ” Gradele, decoratiunile si PENSIILE MILITARE, nu se pot lua decat numai in virtutea unei sentinte judecatoresti si in cazurile determinate de legi”, unde scrie despre guvernul efemer?.
6. Ar fi de tot rasul, in cadrul NATO, o situatie ca aceasta in care militarii NATO au legi speciale de salarizare si pensionare, iar bietii romani au pensii si salarii unice, dar civile.
7. Nu cerem guvernului nici un leu, chiar daca doar doi generali din comanda M.Ap. au pensii de peste 5000 lei, cerem in schimb respect pentru militari prin regim juridic, asa cum a fost in aceasta tara de la 1830 incoace.
8. Materializarea intentiei guvernului va duce in prima faza la golirea ARMATEI de personal cu greu si indelung specializat, iar dupa ce acest guvern nu va mai exista, nu va mai exista nici ARMATA.
Totul este bine gândit. Cred însă că trebuie să şe explicăm tuturor că militarul primeşte SOLDĂ şi nu SALARIU! Diferenţa este esenţială: Pentru soldă, nu trebuie să prestezi o activitate lucrativă (care produce bani), ci să te pregăteşti personal şi sî pregăteşti pe alţii, în vederea realizării unui obiectiv major, necuantificabil în bani: SECURITATEA NAŢIONALĂ, acum şi PARTICIPAREA LA ACŢIUNI MILITARE CARE VIZEAZĂ SECURITATEA ALIANŢEI! Din ce să plătească militarul contribuţii sociale? Din banii de la buget. Pentru că el nu are venituri din activităţi care produc plus-valoare sau profituri. Şi atunci, cum să raportezi pensia militarului la ceva ce nu are? Asta numai în mintea lui Şeitan şi Boc se poate imagina! Modificarea Legilor ce tin de siguranta nationala , spatiu unde se include Statutul cadrelor militare si legea de pensionare si salarizare al militarilor , tine strict de responsabilitatea si autoritatea MApN, a CSAT si a presedintelui Romaniei. Ar insemna ca Romania sa iasa din Alianta NATO la initiativa domnilor Boc si Seitan , prin nerespectarea obligatiilor asumate de statul roman. Militarii nu cer pensii „nesimtite” ci solicita respectarea principiilor cu care tara s-a aliniat la standardele organizatiei de compatibilitate si interoperabilitate.
Cred că şi această chestiune ar trebui adusă la cunoştinţa opiniei publice
Vlad a zis
Bine spus domnule Vasile !!
Mihai a zis
Cata dreptate are Vasile !!
GELU a zis
FOARTE CORECT DOMNULE VASILE.