Căiuțiul este una dintre cele mai importante comune din județul Bacău, atît din punct de vedere economic, cît și din punct de vedere spiritual. În cele nouă sate care o compun, trăiesc circa 5.400 de suflete, fiecare cu bucuriile, speranțele, dar și necazurile lui. Din păcate, așa cum se întîmplă în majoritatea satelor românești, cele care predomină sînt necazurile. Cauzele sînt multiple, pornind de la împărțirea pămîntului și terminînd cu lipsa locurilor de muncă și grija zilei de mîine.
Nereguli în acordarea titlurilor de proprietate
Conform celor declarate de către primarul Culiță Dănilă, la nivel de comună au fost acordate titluri de proprietate în proporție de 96%. Totuși, el recunoaște că există multe nereguli în privința amplasamentelor și că abia în februarie 2003 ele vor fi rezolvate, chiar dacă termenul limită stabilit la nivel de județ este de 30 decembrie 2002. Pe de altă parte, majoritatea sătenilor cu care am stat de vorbă sînt nemulțumiți de felul în care s-a făcut împărțirea pămîntului, ei considerînd că pentru a se face ordine, ar trebui să se procedeze la o nouă măsurare. „Este o adevărată babilonie – ne-a declarat Neculai Contofon. Am fost și eu consilier și știu cam în cel fel merg lucrurile. De exemplu, pot să vă spun că încă din anul 1992 au rămas 30 hectare de teren arabil care provenea din islazul comunal. O parte din el a fost însămînțată cu grîu, orez și orz, fără să se știe ce s-a făcut cu recolta. În plus, s-au făcut o serie de schimburi din islazul comunal (de la o distanță de șase kilometri de sat) și au fost luate altele, situate lîngă șoseaua națională, unde prețul este incomparabil mai mare”. Același fost consilier ne-a mai atras atența și asupra dispariției misterioase a unor dale din curtea primăriei și a mai multor metri cubi de lemn, destinat, la vremea respectivă, „Casei Rosetti”. Un alt localnic, Neculai Damian, ne-a sesizat faptul că în punctele Mărcești, Pelin, Mesteacăn, Podei, Movilă ș.a., recoltele sînt sistemastic distruse de către porci mistreți, bursuci, căprioare și urși. De aceea, oamenii sînt nevoiți să facă de pază, folosind cele mai năstrușnice mijloace de avertizare: sîrme întinse de-a lungul tarlalelor, de care sînt prinse clopote improvizate.
La Primărie nu sînt bani nici măcar pentru salariii
Una dintre principalele surse de venit ale locuitorilor o constituie locurile de muncă oferite de cîteva societăți comerciale profilate pe prelucrarea lemnului. Numai că, așa cum suține primarul Dănilă, „majoritatea au dat faliment și au uitat să-și mai plătească datoriile”. Tot el ne-a declarat că lipsa de bani din primărie este atît de mare, încît nu sînt fonduri nici măcar pentru plata salariilor: „Cea mai mare problemă o avem cu societatea Cardinal SRL din Focșani, societate care a cumpărat fostul CAP și care a dat faliment, înregistrîndu-se la noi cu o datorie de 1,5 miliarde de lei. Pentru că oamenii nu mai au unde să muncească, nu mai au bani ca să-și plătească taxele și impozitele locale, iar veniturile noastre realizate sînt foarte mci”.
Totuși, lucrurile par să stea cu totul altfel, deoarece, chiar în ziua documentării, o societate de prelucrare a lemnului care fusese închisă temporar și-a reluat activitatea, angajînd aproape 100 de oameni. Ion Butucaru, proprietarul fabricii, a ținut să-l contrazică pe primar: „Față de celelalte comune de pe Valea Trotușului, din punctul meu de vedere, Căiuțul se înscrie pe lista comunelor care înregistrează cel mai mic număr de șomeri, pentru că dispune de unul dintre cele mai bogate bazine forestiere. În privința așa-zisului faliment, vreau să precizez că societatea pe care o reprezint este suficient de puternică pentru a da de lucru la peste 200 de oameni, în afară de Căiuți, oameni care lucrează în trei fabrici de cherestea, două restaurante renumite în Onești, patru cabinete medicale, o fermă zootehnică, un abator și mai multe spații comerciale. Cred că domnul primar ar trebui să vegheze la problemele sătenilor, care vă asigur că sînt destule”.
Poliția stă liniștită pentru că Primăria are paznici plătiți
„Colaborarea între Poliție și Primărie este foarte eficientă” – ne-a declarat agentul șef Petre Bucur, șeful Postului de Poliție din Căiuți. Pentru că Primăria a angajat 11 săteni care asigură paza gospodăriilor din cele nouă sate, „activitatea infracțională a scăzut simțitor”. În ultimul timp a fost rezolvat doar un singur caz de furt de cai cu autori din comuna Căiuți. Este vorba de Viorel Panaite, de 21 de ani, și Viorel Paciogă, de 23 de ani, care au furat patru cai din comuna Coțofănești. Toate bune și frumoase, numai că sătenii sînt de cu totul altă părere. „Pînă-n prezent, nu am văzut și nici nu am cunoștință ca în satele Blidari și Pojeni să existe paznici. Vă spun, Primăria își bate joc de necazurile și bătrînețele acestor oameni. Vă închipuiți, bătrînele trebuie să plătească cîte 165.000 de lei pe an pentru această pază închipuită!”, spune localnicul Neculai Contofan. Departe de a fi epuizat toate problemele, se poate spune că, dacă ar fi să stăm de vorbă cu toți nemulțumiții din această comună, am fi nevoiți să strîngem sute de dosare, cereri și petiții, în care s-au adunat o mulțime de probleme care, cel puțin deocamdată, scapă autorităților locale. (Daniel GORUN)
Lasă un răspuns