• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Uncategorized / Călător prin istorie

Călător prin istorie

Ziarul de Bacau 31 decembrie 2002 Lasă un comentariu

LikeShare

C-așa-i românul!…

Ne-a fost hărăzit să ne naștem și să rămînem pe veci aici, în acest binecuvîntat spațiu geografic presărat cu podișuri, munți și cîmpii brăzdate de mulțime de rîuri. Ne-am numit mai întîi geto-daci caracterizați de anticii eleni ca fiind cei mai viteji din neamul tracilor răspîndiți pretutindeni la nordul și sudul Dunării.

Sîntem mîndri de trecutul nostru și-i proslăvim adesea pe înaintașii noștri care ne-au lăsat moștenire această inegalabilă țară. Presărăm flori și lacrimi pe mormintele lor și repetăm mereu jurămîntul că nu-i vom dezamăgi. Pioșenie și recunoștință.

C-așa-i românul!…

Legendare figuri – Dromihete, Burebista, Decebal – ne răscolesc sufletele și ne poartă îndărăt în adîncul istoriei călindu-ne sentimentul dragostei de glie și neam. La fiecare an nou, mai mult ca oricînd, ne aplecăm cu smerenie spre cîntecul tradiționalului plugușor despre acel ilustru bădița Traian care, odată cu slobozirea neînfricatelor sale oști peste străvechiul pămînt al Daciei, a tras brazdă adîncă în acest colț de lume plămădind pîine proaspătă și-un popor nou. Pentru aceasta, la Drobeta și la Sarmisegetusa – acum aproape două milenii – a trebuit să curgă mult sînge de dac și roman. Am cunoscut înfrîngerea dar nu ne-am resemnat.

C-așa-i românul!…

Abia renăscute din cenușa asprelor încleștări ale acelor vremuri și momente mai grele s-au abătut peste noi. Zeci de popoare migratoare pornite din răsărit și-au făcut drum spre Apus peste ogoarele și așezările noastre. Ne-am retras adesea din calea năvălitorilor în văgăunile munților și, cînd s-a așternut liniștea, am revenit la vetrele noastre pentru a reînoda firul existenței. Ne-a fost greu, dar ne-am încăpățînat să rămînem aici, pe pămînt strămoșesc.

C-așa-i românul!…

Nu am privit niciodată cu jind spre teritoriile noroadelor din jur, dimpotrivă, am căutat mereu motive de înțelegere și prietenie cu vecinii. Răspunsul însă n-a fost pe măsură. Iar cînd am dat glas buciumelor, ne-am adunat fiii laolaltă și am dat piept cu invadatorul zdrobindu-i trufia la Posada, la Rovine, la Călugăreni, Podul Înalt, Oituz, Mărășești sau Carei. Prin neprețuită jertfă de sînge am demonstrat dușmanului că p-aici nu se trece!

C-așa-i românul!…

Molipsindu-ne poate de la alte noroade, în decursul istoriei noastre am înscris și momente de slăbiciune și decădere. Am căzut la înțelegere cu vrăjmașul și, pentru un pumn de arginți, i-am trădat pe Brîncoveanu, pe Horea, Tudor Vladimirescu și alți eroi ai neamului. Încercăm să iertăm aceste acte de trădare, dar nu le uităm.

C-așa-i românul… Ne-a dăruit Dumnezeu un Alexandru Ioan Cuza, ilustrul domn al Unirii Principatelor Române, reformatorul iscusit al orînduielilor vremii, dar lezîndu-ne interesele personale în favoarea celor mulți și oropsiți, i-am impus abdicarea. Un gest de-a dreptul necugetat.

C-așa-i românul!…

Ajunși pe o anumită treaptă a ierahiei sociale și acumulînd, cu lăcomie, averi după averi, amînăm sine die promisiunile către cei mulți, iar cînd împilarea, sărăcia și mizeria se transformă în revoltă, dezlănțuim foc necruțător peste cei oropsiți, precum în 1907, cînd au căzut peste 11.000 de țărani ori în 1929 – la Lupeni, sau la Grivița în 1933. În loc să fi analizat cu grijă starea de spirit a nevoiașilor vremii și să le fi redat drepturile de care au fost jefuiți, am slobozit ploaie de gloanțe peste ei, declarînd apoi „omor scuzabil”…

C-așa-i românul!…

Două conflagrații mondiale au impus suprema jertfă și pentru sute de mii de români căzuți în bătăliile pentru neatîrnare și reîntregirea patriei. În 1918, prin Marea Unire de la 1 decembrie, ne-a surîs speranța într-un viitor luminos. După mai bine de două decenii soarta noastră avea să fie pecetluită de către marii aliați, la Ialta, în Crimeea. Cînd pacea tocmai s-a reinstaurat în lume, nouă ni s-a impus un regim aspru, dictatorial, care ne-a prelungit enorm refacerea rănilor războiului. Ne-am resemnat și ne-am dus crucea pînă la capăt. Am purtat întotdeauna în suflet crezul libertății.

C-așa-i românul!…

Prin grele jertfe de sînge dictatura a fost înlăturată. Politicienii de toate culorile au dat năvală să pună mîna pe frîiele puterii. Oare ce-i purta în luptă pe acești „viteji” răsăriți după luptă? Nicidecum dorința instaurării celei mai drepte și echitabile ordini sociale pentru întreg norodul acestei trudite țări. Aroganța, egoismul, trufia și mai ales lăcomia au pus stăpînire pe sufletul celor mai mulți politicieni care s-au rînduit la putere de la revoluție încoace. Glasul multora dintre aceștia la mitinguri electorale ori în Parlament face notă discordantă cu faptele și comportamentul lor. Promisiunile curg lanț, rezultatele încă se lasă așteptate. Nu-i mai credem, nici nu-i amenințăm. Avem încă răbdare.

C-așa-i românul!…

Iar acum, la cumpăna dintre ani, trecînd în revistă împlinirile și neîmplinirile noastre uităm de necazuri și ridicăm o cupă de șampanie ori de vinars întru vremuri mai bune, spre bunăstare și veselie. C-așa-i românul!… (Toma Jămneală)

LikeShare

Din categoria: Uncategorized

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

FOTO: Delegație din Bacău, în Franța, la Saint-Leu-la-Forêt. Președinta Breahnă-Pravăț, inițiativă pentru învățarea limbii franceze în Colonești, Dealu Morii, Motoșeni, Răchitoasa și Stănișești

Programul SOMA de colectare a deșeurilor reziduale și reciclabile, din perioada 12 – 17 mai 2025

Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău

Aerostar SA Bacău anunță un profit în scădere semnificativă. Vezi explicațiile conducerii companiei!

Tânără din Bacău, „tămăduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Chloe la FOTO: Delegație din Bacău, în Franța, la Saint-Leu-la-Forêt. Președinta Breahnă-Pravăț, inițiativă pentru învățarea limbii franceze în Colonești, Dealu Morii, Motoșeni, Răchitoasa și Stănișești
  • Nicu la FOTO: Delegație din Bacău, în Franța, la Saint-Leu-la-Forêt. Președinta Breahnă-Pravăț, inițiativă pentru învățarea limbii franceze în Colonești, Dealu Morii, Motoșeni, Răchitoasa și Stănișești
  • Macrou la FOTO: Delegație din Bacău, în Franța, la Saint-Leu-la-Forêt. Președinta Breahnă-Pravăț, inițiativă pentru învățarea limbii franceze în Colonești, Dealu Morii, Motoșeni, Răchitoasa și Stănișești
  • Dragos la Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău
  • Ștefan la Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău