Petru DONE
Asociația Centrul Regional de Resurse în Turism (ACRRT) din Iași a organizat, prin punctul său de lucru din Slănic Moldova, o campanie de informare adresată managerilor din turism, activitate derulată în proiectul „Turism European”. Proiectul, cu un buget total de peste 1,8 milioane de lei, aplicat de societatea Edinfo Iași, a fost cofinațat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investește în oameni!” și s-a adresat, timp de 20 de luni, managerilor în turism din județele Bacău, Iași și Vaslui.
„Formarea profesională în domeniul turismului – a spus asistentul managerului de proiect, Constantin Popa, doctor în montanologie – este urmarea firească a mai multor investiții în structuri de cazare și masă din bazinul Trotușului pe care le-am coordonat, inclusiv beneficiind de fonduri europene. Dar, nicio structură de acest fel nu poate funcționa fără un personal calificat. De aceea, s-a simțit nevoia să investim în pregătirea salariaților, pentru ca ei să corespundă standardelor unui turism european. De aici am dat și titlul proiectului pe care l-am derulat”.
De acest proiect au beneficiat 150 de persoane, care au intrat în programe integrate de consiliere și formare prin cursuri de calificare în centrul de pregătire de la Pensiunea Montana, din Slănic Moldova. Au fost avute în vedere patru ocupații specifice industriei turismului – operator de introducere, validare și prelucrare de date, ospătar (chelner), administrator de pensiune turistică și cameristă. Cursanții au învățat ce atitudine trebuie să adopte la un interviu de angajare, ce conduită este recomandată la locul de muncă, ce poziție trebuie să aibă pe piața muncii pentru a face față cerințelor acesteia, cum să asigure servicii de calitate în munca pe care o desfășoară și cum să se descurce în situații neprevăzute. „Am învățat foarte multe lucruri despre care nu auzisem până acum și mi-am făcut noi prieteni – a spus unul dintre absolvenții cursului de ospătar și vânzător în unități de alimentație publică, Ovidiu Andrei. Nu trebuie să ne oprim niciodată din a învăța. Te ajută să performezi în activitatea pe care o desfășori și îți asigură stima celor din jurul tău.”
Obiectivele și rezultatele aplicării acestui proiect au fost prezentate și în broșura „Turism european – Formare profesională în context european”, editată de ACRRT în proiectului și redactată de Liliana Gherghelaș, Constantin Popa și Vasile Gugu. Tipărită în condiții grafice foarte bune, broșura este o veritabil oglindă a celor mai importante etape ale derulării proiectului și a fost lansată cu prilejul prezentării rezultatelor proiectului.
La campania de prezentare, care a avut loc la Hotelul „Belvedere”, din Vatra Dornei, s-a procedat și la o încadrare a proiectului în contextul general al finanțărilor din fonduri europene și au fost exprimate opinii referitoare la efectele acestor proiecte în diferite domenii de activitate. Pentru aceasta, la dezbatere au fost invitați Radu Ababei, directorul Direcției Județene de Sport și Tineret, și prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, Felix Bănilă, care a vorbit despre legalitate și infracționalitate în accesarea de fonduri europene. De asmenea, participanții la dezbatere s-au întâlnit și cu Aurelia Badale, președintele Asociației de Turism „Vama – Bucovina”, care a apreciat derularea proiectului „Turism European” și a vorbit despre accesarea de fonduri europe pentru dezvoltarea turismului românesc și despre valențele acestui domeniu de activitate în țara noastră.
Lasă un răspuns