Scriitorul băcăuan Calistrat Costin, președintele filialei locale a Uniunii Scriitorilor din România, a avut parte, în contextul aniversării, în 2013, a 70 de ani, de un dar special venit din partea colegului său de condei, prof. Grigore Codrescu: o carte-portret a celui dintâi, zugrăvit de cel din urmă.
Definită de autor ca „micromonografie”, cartea „Ironicul reflexiv Calistrat Costin” a ieșit de sub tipar la finele lui 2013, la Rovimed Publishers și a fost lansată discret, în cerc restrâns, în primele zile ale lui ianuarie 2014. „În loc de prefață”, prof. Codrescu a preferat redarea, în câteva pagini, a unui interviu-confesiune cu sărbătoritul, Costin fiind provocat la dezvăluirea unor mici „secrete” și „amintiri” legate de locurile nașterii, familie, anii de școală, modele de viață etc. pentru ca, în următoarele capitole ale lucrării, să-i fie dezvăluit cititorului Calistrat Costin poetul, romancierul și criticul în viziunea prietenului său, prof. Grigore Codrescu. Micromonografia se încheie cu câteva „Evaluări critice în timp și reflexe actuale” ale autorului și, cu permisiunea „subiectului” lui, cu o selecție de fotografii ce surprind o trecere prin viața lui Costin „șaptezecistul”, dincolo de cuvinte.
Ca argument, un of totodată, al dedicării unei micromonografii lui Calistrat Costin, prof. Grigore Codrescu apreciază: „La gândul de a scrie o monografie despre un poet băcăuan, am contemplat și am răsfoit câteva rafturi cu asemenea lucrări ce au apărut până acum. Nu prea am găsit scrieri despre autori din provincie; asta m-a încurajat. Dar de ce nu sunt mai multe despre creatori literari din afara centrelor cultural-litrare de tradiție?”, pentru ca, după trasarea – tocmai prin întrebări retorice – a câtorva posibile răspunsuri, Codrescu să constate că „Numai George Bacovia s-a bucurat până acum de asemenea atenție din partea criticii prin Dinu Flămând, iar mai înainte datorită lui Mihail Petroveanu și mai recent prin vastul proiect al lui Constanin Călin, în curs de realizare. Sperăm să apară curând și altele. Deocamdată pe noi ne-a atras subiectul Calistrat Costin”.
bold a zis
O asemenea carte îmi amintește de… cultul personalității. Mandatul domnului Costinel nu e veșnic, dar cartea ramane… Păcat că domnul Grigore Codrescu a ajuns la asemenea manifestări de slugărnicie.