În fiecare an, Bacăul se confruntă cu cel puțin o avarie majoră la rețea, care lasă un oraș întreg fără apă mai multe zile. Autoritățile locale au făcut doar câțiva pași timizi pentru rezolvarea situației, în ultimii 20 de ani. De aceea, există în momentul de față o porțiune de conductă, de circa 21 de km, care aduce apă în municipiu de la Valea Uzului, veche de zeci de ani. Datorită vechimii, aceasta se tot sparge, cauzând avariile menționate. O altă componentă care ar scuti municipiul de zile întregi de chin, este rezerva de apă a Bacăului, care atunci când este o avarie, intră în funcțiune și asigură apă în oraș pe durata remedierii.
Când se va repara conducta?
Am cerut explicații de la Compania Regională de Apă Bacău vizavi de situația înlocuirii conductei vechi care aduce apă de la Valea Uzului. Actualul manager al CRAB, Nina Chiper, a declarat că în momentul de față există un proiect de accesare a fondurilor europene pe POIMM, care cuprinde mai multe lucrări, inclusiv înlocuirea acestei conducte vechi de zeci de ani.
Proiectul pe fonduri europene are în total 17 contracte de lucrări și o valoare estimată cuprinsă între 220 și 250 de milioane de euro. Din păcate, la ora actuală există semnat doar contractul de asistență tehnică, prin care este pregătit proiectul în cauză, ce urmează să primească sau nu finanțare prin POIMM. În paralel, CRAB face demersurile necesare obținerii tuturor avizelor și certificatelor necesare, ca atunci când proiectul va primi finanțare totul să fie pregătit și să fie lansate licitațiile de execuție.
“Contractul de reabilitare al aducțiunii pe porțiunea Stejaru – Bacău depinde de toate celelalte. E în cadrul proiectului mare. Doar pentru cei 21 de km de conductă, am estimat costuri de circa 17 milioane de euro, fără să punem aici extinderea canalizării în Mărgineni, care face parte din proiect. Am făcut însă mai mulți pași pentru a pregăti acest contract. Am cerut certificatul de urbanism de la Consiliul Județean, după care vom lua avizele și autorizația și vom întocmi documentația pentru licitație. Astfel, când se va semna contarctul de finanțare vom putea trece direct la lansarea licitației. Nu pot da un termen exact de începere a lucrărilor, deoarece depinde de mulți factori”, a explicat Nina Chiper, manager CRAB.
În concluzie, cel puțin în perioada următoare, vom rămâne cu țeava veche, iar avariile vor continua să apară. Singura soluție puțin mai apropiată ca perioadă de timp ar fi realizarea rezervei de apă a Bacăului.
Ce se întâmplă cu rezerva de apă a Bacăului?
Despre realizarea rezervei de apă a Bacăului, actuala administrație a vorbit în nenumărate rânduri, considerând că este o prioritate pentru municipiu. Această rezervă ar face ca atunci când există avarii, populația să nu rămână fără apă pe timpul reparațiilor. În momentul de față proiectul a fost făcut, iar contractul de finanțare de 26 de milioane de lei a fost semnat cu Guvernul României.
“Documentația de licitație este finalizată și transmisă la SEAP pentru licitația propriu-zisă. Sperăm că nu vor exista contestații și vom semna contractul de executare a lucrărilor cu un constructor serios, de bună credință. Sunt proceduri legale pe care nu le puteam evita, din dorința de a vedea materializată – cât mai repede – Rezerva de apă. Complexitatea proiectului (stații de pompare, 9 km de conducte pe 4 fire, stații de demanganizare, rezervoare etc) a necesitat timp, responsabilitățile asumate fiind mari”, a declarat primarul Cosmin Necula.
Don a zis
Conducta din imagine pe care o prezinta primarul este din reteaua de distributie de la de la CET.
Ion a zis
Cu atat ai ramas din articol, asa e? Ai citit pozele!
Alex a zis
Nu conteaza. Important era sa apara primarulin calitate de lider care isi sufleca manecile si iese direct pe teren. Doar trebuie reales, nu?
Ion a zis
In concluzie, teava aia va fi reparata peste 10 ani, cu mult noroc, iar rezerva in 2-3 ani la cum se misca treburile in Bacau. Pana atunci sa fim pregatiti cu bidoanele
ANDREI a zis
Dom’ Primar, vezi sa nu te murdaresti !