• în 24 de ore, 180 de băcăuani au ajuns la Urgențe din cauza căldurii care le-a provocat stări de leșin sau le-a agravat boli mai vechi • 15 dintre pacienți au avut nevoie de internare • trei femei au leșinat din cauza beției și a caniculei
Dogoarea izbucnită de două zile în Bacău a făcut deja numeroase. Nu mai puțin de 180 de băcăuani care nu s-au ferit din calea soarelui au ajuns la Urgențe în stare gravă, cauzată fie de leșinuri, fie de boli cronice netratate și accelerate de căldură. În 24 de ore, cadrele medicale de la serviciul Urgențe al Spitalului Județean au asigurat asistență de prim ajutor pentru mai multe persoane trecute de 40 de ani și care din cauza caniculei s-au prezentat pentru complicații ale unor boli cardiovasculare și neurologice. „Luni, de la prînz, și pînă a doua zi la aceeași oră am înregistrat un număr record de pacienți. 180 de băcăuani au avut probleme din cauza căldurii și marea majoritate au venit cu lipotimii, sindroame vertiginoase și accidente vasculare. 15 dintre ei erau în stare gravă și au fost internați în secțiile Medicală, Cardiologie și Neurologie, iar 50 au fost ținuți la camera de observație pentru perfuzii. Numărul de pacienți afectați de căldură a fost neașteptat și pentru noi. Ne-am trezit că după cele 24 de ore de intervenții nu mai aveam ser pentru perfuzii”, ne-a declarat dr. Liliana Petrescu, medic în cadrul serviciului Urgențe. Cîțiva dintre pacienții ajunși la Urgențe și-au pierdut cunoștința pe stradă și au fost aduși la medic, fie de Salvare, fie de trecători binevoitori. Cadrele medicale se așteaptă ca în continuare numărul băcăuanilor care suferă de pe urma caniculei să crească, pentru că numărul celor care nu iau în serios efectele negative ale căldurii este considerabil. „Chiar dacă pare de necrezut, într-o singură zi au venit la cabinet trei femei care și-au pierdut cunoștința pe cîmp din cauza băuturii. Una a venit în comă alcoolică și a necesitat internare, iar celelalte două și-au mai revenit după tratamentul făcut la camera de observație”, ne-a declarat dr. Sofia Haralambie, șefa Unității de Primire Urgențe a spitalului din Bacău.
Bolnavii cronici, bătrînii și copiii sînt cei mai expuși la riscul de a suferi de pe urma temperaturilor caniculare. Singurele metode de a scăpa de neajunsuri și complicații sînt consumul de lichide, cel puțin doi litri pe zi, evitarea statului în soare între orele 11.00 și 16.00, acoperirea capului cu pălării sau umbrele și purtarea de îmbrăcăminte deschisă la culoare. De asemenea, trebuie evitat consumul de băuturi alcoolice. Pentru zilele următoare, meteorologii anunță doar o foarte vagă ameliorare a temperaturilor, precum și destul de reduse șanse de ploaie. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns