• patru băcăuani care au mîncat alimente ușor perisabile au ajuns în stare gravă la spital • din cauza infecției digestive provocate de alimentele perisabile, bolnavii au fost internați cu tensiune zero
Canicula care a pus stăpînire pe zona Bacăului doboară în ultima vreme și oameni aparent sănătoși. Produsele alimentare comercializate la tonete care lasă de dorit la capitolul igienă, alimentele grase nepăstrate la frigider, ouăle și laptele ținute la soare sînt tot atîtea bombe alimentare care declanșează infecții digestive grave în rîndul consumatorilor.
În numai 24 de ore, la secția de Boli Infecțioase-adulți au fost internați patru bolnavi care după ce au consumat maioneză, mezeluri și șoric crud și s-au îmbolnăvit de enterocolită. Toți cei patru pacienți internați în cursul gărzii de miercuri au ajuns la spital cu tensiune zero și deshidratați, după ce mai multe ore au avut vărsături și scaune diareice. „Unul dintre pacienți s-a prezentat la Urgențe în cursul nopții. Era un tînăr de 28 de ani, alb ca varul, care o zi întreagă a stat acasă cu simptome de enterocolită după ce a mîncat șoric crud. Nu mi-a venit să cred cînd i-am luat tensiunea și îmi indica zero. I-am luat tensiunea de mai multe ori, după care l-am trimis la Boli infecțioase, pentru internare”, ne-a declarat Liliana Petrescu, medic la serviciul de Urgențe.
Tînărul din Plopana s-a alăturat astfel altor trei pacienți care, cu cîteva ore înaintea lui, fuseseră internați în aceeași stare. „Pacienții au venit deshidratați și cu valori imperceptibile ale pulsului. Toți bolnavii provin din zona rurală a județului, unde și condițiile de igienă și condițiile de păstrare ale alimentelor sînt precare. În perioada caniculară, alimentele ușor perisabile sînt cauza acestor enterocolite, care în fond sînt forme de toxiinfecție alimentară. Pachetele cu alimente luate la cîmp și ținute în soare ore întregi, apa băută de mai multe persoane din aceeași sticlă sau din același pahar sînt cauza declanșării enterocolitelor. Sînt și situații în care alimentele consumate nu sînt alterate, dar, pentru că sînt mîncate cu mîini sau tacîmuri murdare, produc infecții digestive”, ne-a declarat dr. Valerica Stan, șefa secției Boli Infecțioase-adulți. Alimentele de care trebuie să ne ferim în perioada caniculară sînt cele care stau ore în șir în căldură, dar și fructele și legumele nespălate. Medicii infecționiști spun că, dacă enterocolitele sînt boli frecvente în această perioadă, ele pot fi totuși contracarate înainte ca bolnavul să ajungă la stări avansate de deshidratare. „În situația în care i se întîmplă cuiva să aibă infecție alimentară, primul lucru pe care trebuie să-l facă înainte de a se prezenta la medic este întreruperea alimentației. În schimb, consumul de lichide cît mai multe este indicat. Apă minerală, ceaiuri neîndulcite de mentă, supe de zarzavat și orezul fiert sînt alimentele recomandate în enterocolite”, a adăugat doctorița Stan. Numărul total al băcăuanilor care s-au îmbolnăvit de enterocolită de la începutul sezonului cald este mult mai mare decît cel al pacienților internați. Mulți dintre cei care au suferit infecții alimentare după consumul unor alimente alterate au primit doar tratament pentru acasă. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns