Valoarea de piata a societatilor bacauane listate la Bursa de Valori (BVB) a scazut de aproape trei ori in numai o jumatate de an. Declinul in care a intrat bursa, din 2008, si efectele crizei economico-financiare lasa urme vizibile asupra intregii piete de capital, deci si asupra celor 30 de emitenti din judetul Bacau. Este evident ca toate societatile comerciale sufera (mai mult sau mai putin) din aceste motive, dar imaginea firmelor care apar pe bursa este mai transparenta.
Numarul societatilor comerciale din judetul Bacau tranzactionate pe piata de capital a scazut, in ultimii sase ani de mai mult de patru ori, de la aproape 130, in 2002, la numai 30 in prezent. Si dintre acestea, doar 18 sint tranzactionabile, celelalte fiind suspendate pentru ca au fost inchise, pentru ca au intrat in procedura de faliment, pentru ca au un capital social mai mic de 25.000 de euro (nivelul minim stabilit la Bursa de Valori), dar si pentru clarificari in caz de fuziune, pentru deschiderea procedurii de insolventa sau, pur si simplu, pentru ca au fost dizolvate. Deschiderea pietei de capital in tara noastra, in 1996, a atras o puzderie de emitenti, de toate categoriile acceptate de primele regulamente bursiere, astfel incit printre acestia au aparut, de exemplu, aproape toate fostele statiuni de masini si tractoare (noile „agromecuri”), care insa dupa primii ani de capitalism au falimentat. In cei 12 ani de activitate bursiera, sita a cernut drastic si, dupa cum arata tabloul sinoptic al emitentilor, va cerne in continuare. Potentialul economic al emitentilor este un motiv important pentru care investitorii la bursa sint atrasi sa cumpere actiuni. Bursa din Romania este, insa, una dintre cele mai mici din Europa Centrala si de Est.
Peste 800 de milioane lei rase de criza
Degringolada bursiera si efectele crizei economice au redus capitalizarea societatilor din judetul Bacau de la aproape 1,3 miliarde de lei, la jumatatea anului trecut, la sub 500 de milioane in prezent. Scaderea este de 2,62 de ori. Aceasta a ajuns sub valoarea capitalului social cumulat al celor 30 de emitenti, care este de aproape 712 milioane de lei. Dintre cele 30 de firme, 16 sint din Bacau, sase din Onesti, trei din Moinesti, doua din Buhusi si cite una din Comanesti, Orbeni si Dealu Morii. Numai SIF Moldova si Aerostar Bacau sint, insa, tranzactionate la primele doua categorii ale Bursei, iar Rafo Onesti, Sofert Bacau si Uton Onesti sint in categoria „nelistatelor”. Celelalte societati apar inca pe piata Rasdaq. Doar sapte dintre firmele bacauane sint, insa, tranzactionate mai des. In acest an, au beneficiat de atentia investitorilor la bursa doar Aerostar, Chimcomplex, Rafo, SIF Moldova, Stofe Buhusi, Subex si World Macchinery Works. Hortiprod Orbeni, Karate Elio si San Giorgios Bacau nici nu mai apar, iar Forest Agro Service Dealu Morii si Moldocip Moinesti au fost in ringul bursier, ultima oara, in 1999, respectiv 1998.
SIF Moldova pierde cel mai mult
Cea mai mari scadere a capitalizarii bursiere a inregistrat-o chiar cea mai capitalizata dintre societati, SIF Moldova, care de la jumatatea anului trecut a scazut de 3,47 de ori, de la 810 milioane de lei (au fost vremuri, nu prea indepartate, in care s-a depasit binisor miliardul!), la numai 233,6 milioane. Scaderi mari au suferit, insa, si Aerostar (de 2,19 ori), Asco Bacau (2,82), Chimcomplex Borzesti (2,63), Conbac Bacau (2,90) si Subex Bacau (2,00). Nu sint, insa prea departe de asemenea „performante” nici Rafo Onesti, Agrorep si BAT Moinesti, Bere Lichior Margineni, Comcereal si Complex Hotelier Decebal Bacau, dar si Comprel Comanesti, Forest Agro Service Dealu Morii si Gospomas Onesti, Luceafarul Bacau, Mobila Buhuseana, Moldocip Moinesti, Perom si SCUT Bacau, Sincorex Onesti si Sofert Bacau, Transporturi Rutiere Onesti, World Machyneri Works Bacau si Uton Onesti.
„Top 5” cele mai valoroase societati
Cu o capitalizare de 233,6 milioane de lei, SIF Moldova este, de departe, cea mai valoroasa societate bacauana listata la BVB. Ea este urmata, in acest „top” de Rafo, cu 102 milioane de lei, de Aerostar (62 de milioane), Chimcomplex (35,5 milioane de lei) si Bere Lichio Margineni (13,5 milioane). Caderea leului in fata monedei euro si chiar a dolarului, face „drama” devalorizarii societatilor listate sau nelistate si mai profunda, pentru ca scaderea este, astfel, si mai mare. Listarea la Bursa si tranzactionarea actiunilor aduc, insa, si mici ciudatenii pe piata, pentru ca societati care au ajuns in faliment, dar mai figureaza la BVB ca netranzactionate, au ramas cu valori ale actiunilor la nivelul anilor anteriori, pe cind cele mai atractive societati au scazut enorm. In citeva cazuri, insa, valoarea actiunii a crescut, cu toata criza, asa cum se intimpla cu actiunea Stofe Buhusi, tranzactionata, ultima oara, pe 20 ianuarie 2009. De asemenea, la unele societati valoarea de piata a actiunilor a ajuns sub nivelul valorii nominale, cum s-a intimplat la Agrorep Moinesti, Comprel Comanesti, Gospomas Onesti, Hortiprod Orbeni, Karate Elio Bacau, Mobila Buhuseana, Moldocip Moinesti, Perom Bacau, Rafo Onesti, San Giorgios Bacau, Sincorex Onesti, Sofert, Stofe Buhusi, Transporturi Rutiere Onesti, Uton, Vinalcool si World Machinery Works Bacau. Cele mai multe sint, insa, „fosilele” pietei, de mult timp uitate.
Lasă un răspuns