Un raport al Centrului Regional de Ecologie Bacău relevă grave probleme de poluare a apelor din jurul Bacăului.
Asociația Centrul Regional de Ecologie Bacău, custodele sitului Natura 2000 “Lacurile de acumulare Buhuși-Bacău-Berești”, a desfășurat, în vederea îndeplinirii acivităților de monitorizare a ariei, un studiu ecotoxicologic ce și-a propus să investigheze acțiunea cadmiului Cd, plumbului Pb, cuprului Cu și zincului Zn asupra ihtiofaunei și a factorilor abiotici din perimetrul sitului.
Studiul s-a desfășurat în perioada Iulie 2013-decembrie 2014 și a fost realizat în parteneriat cu alte 3 instituții din municipiu – Agenția Regională pentru Protecția Mediului, Bacău, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Bacău și Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău.
Pentru efectuarea studiului, au fost selectate 39 de stații de colectare, vizând cele 5 lacuri din perimetrul sitului. Prioritare au fost zonele cunoscute ca fiind poluate, voit sau accidental, conform cu rapoartele de mediu oferite de ARPM, Bacău, cât și zonele cu importanță piscicolă.
Au fost recoltate probe de apă, sediment și țesut biologic. Din specimenele de pești capturate, au fost recoltate probe de țesut în cadrul Laboratorului de Zoologie a Facultății de Științe, Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău. Probele de apă şi sediment au fost analizate în cadrul Laboratorului pentru Determinarea Metalelor prin Absorbție Atomică din cadrul ARPM, Bacău iar analiza metalelor grele din țesuturi s-a realizat în cadrul Laboratorului DSVSA, Bacău, Romania.
Valorile concentrațiilor de poluanți găsite în probele de apă și sediment au fost în concordanță cu limitele maxime admise de legislația europeană si națională, în principal datorită aportului de ape pluviale și aluviuni în perioadele ploioase și de revărsări. În peștii analizați, însă, au fost identificate concentrații ale poluanților peste limita maximă admisă pentru consum.
Cele mai mari concentrații au fost depistate, cu precădere, în zonele din vecinătatea municipiului, însă zone problematice au fost identificate pe toată suprafața sitului, printre care zona de coadă a lacului Lilieci, zona podului feroviar din Gherăiești, toată suprafața lacului de agrement Bacău, zonele de deversare a platormei industriale în aval de Insula de Agremet Bacău, zona de baraj a lacului Galbeni, cât și după baraj, pe cursul râului Siret, în zonele de stufăriș ale lacului Berești, etc. Caras, plătică, știucă, beldiță, oblete, ghiborț, roșioară și porcușor comun au fost speciile ce au înregistrat cele mai mari acumulări de metale grele.
Aria analizată cuprinde o suprafață de 5575,5 ha, din care 83% sunt reprezentate de râuri și lacuri. Situl gazduiește 5 arii de protecție specială avifaunistică de importanță națională. La nivelul anului 2014, din cele 5 lacuri de acumulare cuprinse în suprafața sitului, s-a recoltat de către asociațiile de pescari prezente în sit, o cantitate de peste 3 tone de pește din specii de interes econonomic.
„Având în vedere faptul că situl reprezintă o sursă de hrană pentru comunitățile locale din perimetrul și vecinătatea acestuia cât și pentru o populație deosebit de mare de păsări ihtiofage găzduite la nivelul sitului, este important să se realizeze o corelație între activitățile antropice și impactul lor asupra faunei din această zonă”, se arată în comunicatul Centrului Regional de Ecologie.
Pescaru' de Funes... a zis
Stii cum suna aceasta actiune … ?
Suna ca si o constatare care nu se adreseaza nimanui ….
Nu ar trebui ca mai intai sa se determine de unde provin concentratiile de poluanti si sa se treaca la eliminarea braconajului ?
Dau la greu benzile organizate de braconieri cu plasele , paziti de cei care ar trebui sa protejeze apele .
Mergeti in perioada de prohibitie sa vedeti prin apropierea cozilor de lacuri unde-si depun pestii icrele , ce macel fac hoardele de barbari oblojiti de cei ce ar trebui sa-i aresteze . Nu-i opreste nimeni
Mai dau de exemplu cate unu-doi prapaditi care au prins cate 4-5 kg. de peste ca fiind infractori .
Exista o hoarda barbara pe lacul de la Beresti care tine plasele pe tot lacul tot timpul anului . Daca te duci cu undita achitata prin permis si vtrei sa arunci la 50 m de mal , nu-ti dau voie banditii care culeg pestii in continuu din plasele asezate chiar si in apropierea taluzului . Ei….. pentru ce ce cunosc , nu am dreptate ?
Se zice de platforma industriala de dupa lacul de agrement ca ar elimina metale grele …. de unde frate ? nu mai functioneaza nimic poluant de ani de zile , mai putin statia de epurare a orasului . Banditii tarii au distrus si distrug toate locurile de munca in continuare .
Asa ca …… eu zic , dupa acest articol , sa nu mai platiti permisul de pescuit si sa nu mai mancati stiuca , caras , platica , s.a pentru ca vi se urca metalele la cap .
Apropo …. ati auzit ca a inceput sa „urce „macroul pe canal la Racaciuni ?
uncas a zis
Deversarile de materii fecale in apelele ce se varsa in raul Bistrita ( Barnatul,Trebesul ) sunt vizibile de pe Luna,dar numai organele abilitate nu observa ,se limiteaza la analize ale apei. S-au construit case pompoase si spatii industriale ce deverseaza fara jena resturile menajere in aceste ape. Despre braconaj este un macel total ,intelegem saracia unor cetateni dar acum este o afacere ilegala ,un atentat asupra echilibrului ecologic.
RUSINE !! ATAT RUSINE !!