• astăzi, de Ziua Mondială Antifumat, țăranii din patru comune băcăuane vor afla de la medici riscurile pe care le prezintă fiecare țigară pe care o consumă
Cadrele medicale ale Biroului de Promovare a Sănătății din Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău vor face astăzi campanie antifumat la țară. Caravana medicală care va pleca din fața Primăriei din Buhuși se va opri în fața Prefecturii, după ce va trece prin cinci localități rurale. Scopul acțiunii este de a reduce numărul fumătorilor și de consiliere a celor care vor să se lase acest viciu. Cum astăzi este Ziua Mondială Antifumat, prilejul este mai mult decît nimerit de a-i informa pe cei care au făcut din fumat o obișnuință despre bolile care i-ar putea lovi. În afara băcăuanilor și a buhușenilor, și locuitorii din Blăgești, Valea lui Ion, Racova, Gîrleni și Hemeiuși vor avea parte de consiliere medicală gratuită pentru a afla la ce riscuri se expun atunci cînd devin dependenți de tutun. „Medicii și asistenții din caravana care va trece prin aceste localități le vor explica oamenilor care sînt bolile pe care le declanșează fumatul și modul în care se pot lăsa de fumat. Sfaturile pe care le adresăm fumătorilor sau celor care sînt începători sînt cuprinse și în pliante, pe care le vom distribui prin localitățile în care trecem”, ne-a explicat doctorița Cristina Matanie, șefa Biroului de Promovare a Sănătății.
Din pliantele pe care le vor primi, atît fumătorii de la țară, cît și cei de la oraș vor afla că fumătorii unui pachet de țigări pe zi sînt mai expuși de 20 de ori decît un nefumător la apariția unui cancer pulmonar. O altă boală ucigătoare la care se expun fumătorii este infarctul miocardic, afecțiune de trei ori mai răspîndită printre fumători decît în rîndul nefumătorilor. Tot statisticile medicale arată că tutunul este un produs de larg consum, care creează dependență și care ucide prin declanșarea diverselor boli jumătate dintre consumatorii permanenți. Statiscile medicale arată că foarte mulți băcăuani au avut sau mai au de suferit de pe urma fumatului. Numai în ultimii doi ani, 363 de băcăuani au făcut cancer pulmonar, 199 dintre aceștia fiind orășeni, iar 164 de la sate. „Statiscile sînt alarmante cu atît mai mult cu cît, dintre toți bolnavii de cancer la plămîni diagnosticați în ultimii doi ani, numai 26 au fost depistați în stadii curabile”, a explicat doctorița Matanie.
Numai în primul trimestru al acestui an, 60 de băcăuani au fost trecuți drept cazuri noi în statistica medicală cu diagnosticul de cancer pulmonar. Mai mult de jumătate dintre aceștia locuiesc la oraș și, ce este mai grav decît în anii trecuți, nici unul dintre noii bolnavi nu au fost diagnosticați în stadii în care tratamentul să le mai acorde o șansă de viață. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns