• etapa Buzău – Bacău a fost cîștigată de turcul Murtli Mert după 5 ore și 15 minute de la plecare, întîrzierea fiind provocată de vîntul puternic din față • tricoul galben, pe care îl păstrează moldoveanul Aleksandr Shabalin, a fost oferit de BRD prin mîna directoarei Daniela Burlacu • premiile în bani pentru primii trei clasați au venit de la Primărie și Subex • un albanez și un bulgar s-au încăierat în timpul festivității de premiere
Ediția a 39-a a Turului Ciclist al României a început pe 7 iulie, odată cu startul în etapa I. Din cei 64 de cicliști plecați duminică din București, 63 au mai reluat cursa ieri la ora 12 în etapa a doua a Buclei, Buzău – Bacău (171 km). Din cauza vîntului foarte puternic din față (n.r., viteză de circa 15 m/s) și a ploii, cicliștii au avut mari dificultăți în parcurgerea traseului. La Rîmnicu Sărat se înregistra deja un decalaj între plutonul fruntaș și urmăritori. Lucrurile s-au mai aranjat pe traseu dar, din păcate, nici un român nu s-a aflat printre protagoniști în jumătatea a doua a traseului. Cel mai activ ciclist al etapei, care se poate considera nemulțumit de faptul că nu a cîștigat-o, a fost ucraineanul Roman Luhovy, învingător în toate cele trei sprinturi de pe traseu. Rămîne cu satisfacția de a fi adunat bani bunicei întrucît a fost premiat pentru fiecare dintre minivictoriile sale. Din cupa succesului a gustat turcul Murtli Mert. Tenace și răbdător, acesta a forțat pe ultimii 20 de kilometri ai cursei (Bacău – Răcăciuni) și a reușit să depășească un grup compact de ucrainieni care păreau a se fi desprins. Murtli a trecut prin fața Prefecturii Bacău la ora 17.15 în aplauzele a cîtorva sute de băcăuani veniți în acest scop sau aflați în trecere. Pe poziția a doua a etapei s-a clasat bulgarul Vladimir Koev iar pe a treia a venit sprinterul amintit mai înainte.
Primăria, BRD și Subex au premiat „podiumul”
Primăria Bacău, prin mîna lui Dumitru Sechelariu, a oferit cinci milioane de lei primului clasat, patru celui de al doilea și trei următorului, iar Subex a premiat cu trei, două, respectiv un milion de lei „podiumul”. Tricoul galben, cel care de fapt indică locul I în ciclism, a fost înmînat de către Daniela Burlacu, grațioasa directoare a BRD – Groupe Societe Generale, sucursala Bacău, moldoveanului Aleksandr Shabalin. Shabalin și-a păstrat tricoul galben cucerit în prima etapă grație timpului său cumulat mai bun decît al celorlați. BRD este sponsorul principal al Turului României. Direcția pentru Tineret și Sport a Județului Bacău (director Doina Melinte), responsabilă cu organizarea, a oferit cîte o cupă fiecăruia dintre ocupanții podiumului. La festivitatea de premiere au fost participat activ inclusiv prefectul Cătălin Mardare și subprefectul Gabriel Vlase.
În afară de alte premii în bani oferite de ceilalți sponsori și de Federația Română de Ciclism, au mai fost acordate următoarele distincții:
– tricoul bleu (cel mai combativ sportiv) / Vladimir Koev (Bulgaria) – Societatea Română de Radiodifuziune,
– tricoul roșu (cel mai bun sprinter) / Roman Lahovy – Niro Group
– tricoul alb (cel mai tînăr ciclist) / Sveatoslav Cianliev – Artimex. Cîștigătorul Turului României va primi 500 de dolari, iar următorii doi în clasament vor lua 300, respectiv 200 de dolari, în afară de ce dau Federația și oficialitățile din localitățile cap de etapă.
Traseul măsoară 1118 km, străbate 14 județe, are ca punct de plecare Bucureștiul și de sosire Craiova. Itinerarul are ca puncte principale localitățile: București, Buzău (kilometrul 102), Bacău (km 273), Iași (km 427), Piatra Neamț (km 559), Izvorul Mureșului / Odorheiu Secuiesc (km 664), Sibiu (km 804), Curtea de Argeș (km 962), Craiova (km 1118).
Încăierare între un bulgar și un albanez
În timp ce Vladimir Koev îmbrăca tricoul albastru, pe carosabilul din fața prefecturii un turc și un albanez s-au luat la bătaie. Încăierarea a durat cîteva secunde, pînă în momentul în care au fost despărțiți. Lumea s-a înghesuit în jurul acestora lăsînd baltă premiat și premianți. Cei doi cicliști și-au împărțit pumni după ce, din cîte se pare, au mai avut ceva contacte fizice pe traseu. Dator a rămas bulgarul care a fost cu greu stăpînit să plece în urmărirea albanezului, izolat de forțele de ordine, cel din urmă fiind ceva mai consistent pe unitatea de timp în ce privește loviturile expediate. Cursa continuă însă și rămîne timp și pentru plata polițelor.
Plecarea caravanei spre Iași, via Vaslui, va fi dată de primarul Dumitru Sechelariu marți 9 iulie a.c. la ora 12.30. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns