Astăzi, 22 iulie, Consiliul Județean Bacău a fost gazda întâlnirii de lucru dintre Asociația OvidiuRo, Fundația de Sprijin Comunitar, Inspectoratul Școlar Județean, Prefectură, instituții deconcentrate și autorități locale din județul Bacău. Scopul întâlnirii a fost prezentarea stadiului implementării proiectului „Caravana de vară. Fiecare Copil în Grădiniță”, un proiect al Asociației OvidiuRo. Vedeta întâlnirii a fost Leslie Hawke, co-fondator al Asociației OvidiuRo și mama cunoscutului actor Ethan Hawke.
Proiectul și-a propus să încurajeze părinții cu dificultăți materiale să își aducă copiii la grădiniță, oferindu‐le un tichet social pentru grădiniță în valoare de 50 de lei/lună, dacă cei mici au prezență zilnică.
Cu peste 6.100 de beneficiari estimați, județul Bacău se numără printre cele 12 județe-gazdă selectate de OvidiuRo pe baza gradului de sărăcie și a numărului mare de copii aflați în situație de risc.
Timp de o săptămână, părinții aflați în dificultate din localitățile Horgești, Ungureni, Podu Turcului, Dofteana, Căiuți și Lipova au fost informați privitor la beneficiile acestui proiect. Aceste comune au fost selectate în urma propunerilor Consiliului Județean și ale Prefecturii și confirmate, în principal, pe baza numărului de copii defavorizați din grupa preșcolară.
”Consiliul Județean Bacău este un partener de tradiție al Asociației OvidiuRo și îmi amintesc acum de anii 1999-2000 când Direcția Generală de Asistanță Socială și Protecția Copilului a început colaborarea cu Asociația dvs în proiectul «Gata. Dispus. Capabil». OvidiuRo vine astfel să completeze ceea ce noi, instituțiile publice nu reușim întotdeauna să identificăm sau să realizăm”, a subliniat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.
Caravana, desfășurată în săptămâna 18-22 iulie în localitățile menționate a scos în evidență și o serie de probleme, cu siguranță presante, la nivelul fiecărei comunități. Fie că este vorba despre lipsa resursei umane (în școlile și grădinițele din mediul rural este nevoie de psiholog, logoped, asistent social, mediator școlar), despre lipsa apei curente și a grupurilor sanitare în școli, despre asigurarea transportului și programe after-school, toate aceste aspecte au fost discutate în încercarea de a găsi soluții concrete.
”Referitor la serviciile integrate, care cuprind atât resursele umane cât și educația de diferite tipuri, noi derulăm, din 2014, la nivelul a 45 de comune din județul Bacău un amplu proiect, în colaborare cu UNICEF, finanțat prin Norway Grants. Este foarte important să intervenim la vârsta preșcolară pentru că altfel, peste 15-20 de ani, costurile alocate acestor viitori adulți vor fi mult mai mari, și mă refer aici la costuri cu asistența socială, cu asistența medicală etc”, a mai afirmat Sorin Brașoveanu.
Un alt proiect implementat de către Consiliul Județean Bacău, din 2007, conceput tot pentru a veni în sprijinul copiilor și părinților din comunitățile rurale este ”Ghiozdanul școlarului”. Până anul trecut, inclusiv, fiecare copil de vârstă preșcolară și școlară din mediul rural primea un ghiozdan cu rechizitele necesare. Proiectul s-a dovedit a fi un succes din moment ce, începând cu septembrie 2016, prin intermediul Ministerului Educației el va fi extins la nivelul întregii țări.
”Mă bucur că în acest proiect suntem alături de Consiliul Județean Bacău care înțelege să își asume punctual problemele comunităților locale și să încerce să găsească soluții de rezolvare”, a declarat Leslie Hawke, co-fondator al Asociației OvidiuRo.
În final, referindu-se la importanța educației copiilor începând de la vârsta gădiniței, Leslie Hawke le-a spus participanților un proverb: „Când este cel mai bun timp să sădești un migdal? – Acum 20 de ani! Când este al doilea cel mai bun timp să sădești un migdal? – Acum!”.
Lasă un răspuns