Zăcămintele de gaze naturale se află printre cele mai valoroase zăcăminte exploatate de om.
Gazul natural se găsește în adâncimea pământului, se formează asemănător cu petrolul și are o compoziție complexă, din care procentul cel mai mare este ocupat de metan.
Pe lângă metan, în gazele naturale se regăsesc și compuși precum propanul, etanul, hidrocarburile aromatice, hidrocarburile nesaturate etc..
Majoritatea gazelor naturale s-au format în urmă cu mai bine de 15 milioane de ani, unele având o vechime de peste 600 de milioane de ani.
Valoare acestora este atât de mare datorită modului divers în care pot fi folosite.
Unde pot fi folosite gazele naturale?
1. În producția de electricitate
Energia electrică obținută prin intermediul gazului este una dintre cele mai curate opțiuni, deoarece producția ei nu generează gaze cu efect de seră. Chiar dacă energia solară și eoliană sunt mult mai atractive, parcurile care le produc nu sunt întotdeauna suficiente, motiv pentru care cea mai bună alternativă este cea a energiei din gaze naturale. Se poate adăuga și producția de energie electrică, deoarece necesită un timp mic de pornire, putere minimă și viteza de variație a sarcinii mare.
2. În transport
Foarte mulți oameni apelează la vehiculele care funcționează cu gaz natural. Spre deosebire de benzină sau motorină, gazul natural emite cu până la 30% mai puțin CO2, ceea ce ajută foarte mult la evitarea poluării în marile aglomerări urbane. De asemenea, transportul în vehicule care funcționează cu gaz natural este și mult mai ieftin.
3. Industrie
Procesele industriale beneficiază foarte mult de pe urma gazelor naturale. Acestea sunt atât materie primă, cât și sursă de căldură și reprezintă o sursă importantă de energie în producerea fertilizatorilor, în producerea de medicamente sau în producția de plastic, materiale textile sau alte elemente extrem de folosite în societate. Cu ajutorul gazelor naturale se pot topi, usca, coace sau finisa o mulțime de produse precum sticla, oțelul, cărămida, gresia, cimentul, hârtia etc..
4. Încălzire
Una dintre cele mai populare forme de utilizare a gazelor naturale este pentru încălzire. Atât consumatorii comerciali, cât și cei casnici se pot bucura de o încălzire ieftină și eficientă cu ajutorul gazului. Din fericire, România are un potențial mare de dezvoltare a rețelelor de distribuției a gazelor și este oarecum independentă atunci când vine vorba despre consumul de gaz, peste 80% din acesta putând fi consumat din surse proprii.
5. Agrement
Gazul natural poate să fie folosit, de asemenea, pentru agrement. Baloanele cu aer cald sau grătarele funcționează cu gaz și pot oferi momente deosebit de plăcute celor care le folosesc.
Gazul natural este, așadar, o sursă importantă de energie, care își poate găsi utilitatea în majoritatea activităților noastre. Acesta contribuie la dezvoltarea societății, este prietenos cu mediul și se regăsește încă în cantități destul de mari sub scoarța terestră, în așa fel încât să acopere necesarul energetic pe care îl avem și să le permită cercetătorilor să găsească soluții din ce în ce mai eficiente pentru captarea energiei solare sau eoliene.
Lasă un răspuns