Un cartier din Bacău este în topul negativ la nivel național. Storia.ro a analizat perceptia pe care românii o au asupra costului vieții perceput din orașul și cartierul în care locuiesc, raportat la veniturile pe care le obțin.
Dacă orașul nu e nici în topul negativ, nici în cel pozitiv, există un cartier din Bacău situat pe locul al șaselea, în topul național al celor mai neavantajoase, din punctul de vedere al costului vieții.
Brașov, reședința și cel mai mare oraș din județul cu același nume, a fost desemnat ca fiind centrul urban cu cel mai avantajos cost al vieții din România, potrivit unui studiu realizat de platforma de imobiliare Storia.ro și agenția D&D Research.
Clasamentul continuă cu oraşele Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Piteşti, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova, Bucureşti şi Iaşi. La polul opus, oraşele desemnate ca fiind cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieţii sunt Reşiţa, Alexandria, Vaslui, Focşani, Piatra-Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Călăraşi, Botoşani şi Brăila.
La nivel de regiuni istorice, Transilvania este considerată zona cu cel mai avantajos cost al vieţii, fiind urmată de Bucureşti şi Ilfov, Oltenia şi Banat. Moldova, Dobrogea şi Muntenia au obţinut cel mai mic scor.
La nivel de cartier, Grigorescu (Cluj-Napoca), Titan (Bucureşti), Gavana 3 (Piteşti), Răcădău (Braşov) şi Soarelui (Timişoara) au fost în topul preferinţelor românilor care au participat la studiu. Ultimele poziţii, cu cel mai dezavantajos cost al vieţii perceput, sunt ocupate de Bereasca (Ploieşti), Periferie (Botoşani), Calea Caransebeşului (Reşiţa), Feneziu (Baia Mare) şi 1 Mai (Alexandria). Cartierul Alecu Russo, din municipiul Bacău este pe locul al șaselea, în topul celor mai neavantajoase cartiere, din punct de vedere al costului vieții.
„Costul general al vieţii reprezintă percepţia pe care o au oamenii despre cât de scumpă este viaţa în oraşul în care locuiesc. El înglobează de regulă cheltuielile de zi cu zi, precum coşul de alimente, utilităţile, plata pentru bunurile şi serviciile necesare traiului obişnuit. Pe de altă parte, percepţia despre costul general al vieţii este influenţată şi de beneficiile oferite de traiul într-un anumit oraş. Spre exemplu, un cost al vieţii care pare la prima vedere mai neavantajos, poate fi perceput de către oameni ca fiind mai avantajos în condiţiile în care aceştia simt că au parte de alte beneficii arondate calităţii vieţii. De exemplu, o zonă mai scumpă poate fi şi în acelaşi timp mai sigură, modernă sau mai «verde»”, explică Vlad Tureanu, Partener şi Quantitative Research Director în cadrul D&D Research.
Pentru realizarea clasamentului, participanţii studiului Storia.ro au fost invitaţi să evalueze oraşele şi cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al costului vieţii, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar menţiunile care au primit cel puţin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.
Pe ce loc e Bacăul, după mai multe criterii
Municipiul Bacău este pe locul al 34-lea, potrivit studiului complex despre orașele și cartierele din România. Printre criteriile de evaluare prezente în studiu se numără costul general al vieții, accesul la instituțiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curățenia și zgomotul din mediul urban, spațiile verzi, situația transportului public sau accesul la institutiile educaționale.
Conform acestui studiu, municipiul Bacău este unul dintre cele mai puţin sigure orașe din România. Catierul Alecu Russo este în topul național al celor mai nesigure cartiere, conform opiniei locuitorilor.
cristi a zis
bun articol! poate ar trebui sa-l trimiteti pe email si la primar, CL, si restul alesilor…poate nu vor sa ramana singuri in oras….