Pentru că nu reușesc să țină sub control activitatea și neregulile din laboratoarele de analize medicale, reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate îi trimit pe asigurați să-și facă analizele medicale în spitale, dacă vor neapărat să beneficieze de gratuitate.
Cătălina CHIFU
Conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CAS) continuă să insiste pe faptul că laboratoarele de analize medicale au buget și că trebuie să facă analize gratuite.
Așa cum arătam într-un material anterior, gravidele și copiii au prioritate, conform legii, iar furnizorii sunt obligați să-și păstreze o rezervă din buget pentru aceste categorii. În realitate însă, laboratoarele, în marea lor majoritate, păstrează o rezervă de bani, dar nicidecum pentru gravide și copii.
„Nu avem bani, am terminat deja bugetul. Avem liste de așteptare pe noiembrie și încă nu facem programări pe decembrie. Luați o carte de vizită și mai sunați să întrebați dacă vă puteți programa”, ne-a spus, sec, asistenta de la Medisense.
Este o situație prin care aproape toți asigurații au trecut cel puțin o dată, dar greu de acceptat de către cei de la CAS. Reprezentanții instituției susțin în continuare că asigurații, și mai ales gravidele și copii, beneficiază fără nicio problemă de servicii gratuite. Și cel mai important, laboratoarele nu au raportat că au terminat plafonul și nici că îi trec pe asigurați pe liste de așteptare! Iar în urma controalelor nu s-au găsit decât nereguli minore.
Pe hârtie totul e bine și frumos! Mai mult decât atât, asigurații sunt cei care trebuie să furnizeze dovezi legate de abuzurile și neregulile din laboratoare. „Gravidele și copiii care sunt refuzați de un laborator trebuie să lase trimiterea de la medicul de familie și să-și facă o programare. Astfel, noi vom avea dovada refuzului și putem lua măsuri de sancționare a laboratoarelor. Dacă nu vrea să vă programeze? Atunci îi cereți să vă dea în scris că refuză să vă facă programare”, explică Iulian Oboroceanu, purtătorul de cuvânt al CAS.
Mai pe scurt, Corpul de Control al CAS este depășit de situație, iar asigurații, dacă vor să beneficieze de un drept al lor, trebuie să dea o mână de ajutor inspectorilor. Altfel, laboratoarele scapă basma curată, ca și până acum, iar abuzurile continuă să fie tolerate de cei care ar trebui să le controleze și sancționeze.
Cine vrea analize gratuite să meargă în spital
Fără să recunoască însă că laboratoarele ar încălca legea, reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate îi trimit pe asigurați să-și facă analizele medicale în spitale, dacă vor neapărat să beneficieze de gratuitate. Culmea, unitățile spitalicești nu reușesc să consume fondurile de care dispun lunar.
„Sunt și furnizori publici unde se pot face analize gratuite și care rămân cu sume necheltuite. Nu au solicitări. Nu știu de ce. Nu cred că e vorba de lipsa de încredere. Există aparatură, sunt medici și cadre medicale competente. De ce să nu aibă oamenii încredere? Nu există nicio problemă”, susține purtătorul de cuvânt al CAS. Conform situației transmise la CAS, la această dată mai au buget pentru analize medicale și radiologie Spitalul Județean Bacău (155.642 lei), Spitalul TBC (1.251 lei), Spitalul Buhuși (30.449 lei), Spitalul Polimed din Podu Turcului (69.859 lei), Spitalele Comănești, Moinești și Onești (3.000 de lei în total).
Lasă un răspuns