primăria Onești și Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România își dispută Casa de Cultură din Onești.
Primăria și Consiliul Local Onești au intrat în dispută cu Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România (ANCCSR) din cauza unui imobil. Este vorba de Casa de Cultură din Onești, pe care Primăria orașului de pe Trotuș vrea să o revendice acum, după ce, studiind actele de inventor a descoperit că imobilul ar fi în domeniul public al orașului. În cadrul ultimei ședințe de Consiliu Local Onești a fost aprobată comisia pentru inventarierea domeniului public al municipiului Onești.
„În urma verificărilor efectuate s-a constatat un fapt inedit – a declarat secretarul municipiului Onești, Daniel Spânu. Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești este trecută în inventarul domeniului public al municipiului Onești prin hotărârea 39/1999 a Consiliului Local Onești și atestată prin hotărârea Guvernului 1347/2001, fiind publicată în Monitorul Oficial“. Secretarul municipiului a mai spus că se vor face în continuare verificări. „Urmează să demarăm toate procedurile privind intabularea acestui imobil pentru a deschide carte funciară și ulterior pentru a intra în posesia acestuia – a precizat secretarul municipiului Onești. Vom notifica prin executorul judecătoresc atât Casa de Cultură a Sindicatelor, cât și Asociația Caselor de Cultură. Dacă nu vom găsi înțelegere și nu vom rezolva pe cale amiabilă, vom apela la instanțele judecătorești pentru a ni se preda imobilul”. Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, prof. Theodor Adobricăi, a precizat că în anul 2003 a fost abrogată hotărârea Guvernului din 2001 și că: „Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România este persoană juridică de drep privat, fără scop lucrativ, care funcționează conform statutului propriu și a legilor în vigoare. Aceasta are 52 de filiale cu personalitate juridică. Aceasta este și situația Casei de Cultură din Onești. Am făcut aceste precizări pentru ca cei care au făcut aceste afirmații să nu decadă într-o greșeală“.
Emblemă a municipiului Onești, Casa de Cultură a ajuns să fie revendicată de administrația publică locală deoarece există intenția să se găsească resurse pentru a o renova și a o aduce la standarde europene, așa cum s-a întâmplat cu Biblioteca Municipală, Cinematograful Capitol și Muzeul de Istorie.
Situația „inedită“ a fost cauzată de bâlbâiala instituțiilor statului care nu au o strategie și joacă ping pong cu aceste edificii. în primă fază, Casele de Cultură au fost atribuite Consiliilor locale de către Guvern, ca apoi să fie iar trecute în administrarea Asociației Naționale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România. Se pare că la Onești, predarea acesteia este pusă sub semnul întrebării de către actuala administrație locală.
Lasă un răspuns