Dacă întrebi orice pasionat de device-uri, îți va spune că alegerea unui laptop este destul de dificilă, lucru întărit șchiar și de experți. De ce s-ar întâmpla aceasta când piața tehnologiilor oferă atât d multe variante la acest capitol? Prin faptul că există numeroase criterii de luat în calcul, precum utilitatea laptopului, scopul cumpărării, nevoile utilizatorului sau bugetul, alegerea unui laptop bun pune câteva probleme. Totuși, fie un laptop de gaming, editare sau chiar office, acesta trebuie să aibă o placa video dedicată pentru a te bucura de o performanță maximă.
Dacă ești un utilizator obișnuit ce utilizează programe de tip office, browsing, nu vei avea nevoie de o placă video dedicată pe un laptop, dar trebuie să fii conștient că cea integrată în procesor va consuma din memoria RAM. În cazul în care ești gamer sau editezi, îți va trebui ceva mai multă performanță. Procesorul laptopului ar trebui să fie un Intel Core i7 din cele mai noi generații, placa video neapărat să fie una dedicată, iar aceasta trebuie să fie minimum un Nvidia GeForce GTX 1050. De ceea ce trebuie să ții cont este că performanța unei plăci video de pe un laptop nu va fi egală cu una a unui PC.
Majoritatea doresc să își schimbe placa video a laptopului cu una mai nouă. Din păcate, acest lucru este aproape imposibil deoarece placa video dedicată a laptopului este lipită pe placa de bază. Un mare dezavantaj al laptopului este modularitatea scăzută, iar în mare parte, la un laptop putem schimba memoria RAM, spațiul de stocare, bateria și, în puține cazuri, procesorul. De obicei, placa video, fie a unui laptop, fie a unui PC, este cea mai mare consumatoare de curent.
Mai mult, unui calculator căruia îi schimbi placa video de mai multe ori va trebui mai întâi să îi schimbi și sursa în cazul în care este veche sau nu are destulă putere. Diferența face că unui laptop nu îi poți face această schimbare întrucât ar trebui schimbat absolut tot sistemul de alimentare și cu siguranță îți poți da seama de costurile care, în unele cazuri, acoperă întreaga valoare a laptopului. O altă problemă pentru care nu poți înlocui placa video a unui laptop este răcirea, astfel că un laptop care nu are o răcire bună nu va putea susține o placă video performantă.
Totuși, există o variantă pentru cei care chiar își doresc să pună o placă video nouă unui laptop. Acest lucru este posibil cu un docking station. Acesta vine prevăzut cu un PCI Express în care se introduce placa video. Un lucru bun este că putem folosi placa video a unui calculator, ceea ce va ridica mult performanțele laptopului și îți va permite să te joci ultimele titluri apărute în materie de jocuri. Docking station-ul se conecteză la portul de la placa de Wi-Fi ceea ce te face dependent de un cablu de lan pentru a funcționa internetul. Nu este tocmai cea mai aspectoasă metodă prin care poți mări performanța grafică a unul laptop, dar din păcate este singura opțiune.
În cele din urmă, în funcție de modelul laptopului pe care ți-l alegi, acesta trebuie să aibă o placă video bună pentru a performa acțiunile la care este supus, dar și pentru a-ți mulțumi necesitățile.