Județul Bacău ar rămâne cu 8 orașe, dar ar pierde majoritatea comunelor, dacă s-ar face o reorganizare administrativ-teritorială care să presupună praguri de 10.000 de locuitori pentru orașe și 5.000 pentru comune. Potrivit unei analize, unul dintre orașele județului Bacău nu ar putea deveni nici măcar comună, iar o comună ar deveni localitate urbană.
La nivel național, doar 12% din totalul comunelor de astăzi și puțin peste 50% din orașe și-ar păstra statutul administrativ, conform unei analize realizată de G4Media și Info Sud-Est pe baza datelor provizorii ale recensământului din 2021.
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic. Principalele măsuri cerute sunt:
- reducerea de la 41 (plus București) la 15 a numărului de județe;
- redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori;
- redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori;
- toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.
Pe baza acestor proiecții, din cele 318 orașe din România, doar 170 au mai mult de 10.000 de locuitori (53,50%), în timp ce din cele 2862 de comune, doar 12,40% se încadrează între 5.000 și 10.000 de locuitori.
Orașul Slănic Moldova nu ar deveni nici măcar comună. Din cele 85 de comune, ar mai rămâne 24, în județul Bacău
În acest moment, în România sunt 38 de orașe care nu mai au nici măcar 5.000 de locuitori, un prag propus de mediul de afaceri pentru a putea avea statutul de comună. Cel mai mic, cu doar 1372 de locuitori, este Băile Tușnad, în Harghita, iar cele mai multe astfel de orașe se află în Vâlcea, nu mai puțin de cinci. Câte trei orașe sub 5.000 de locuitori se află și în Sibiu și Maramureș.
În județul Bacău, orașul Slănic Moldova, cu populația puțin peste 4.000 de locuitori, nu ar deveni nici măcar comună. Din cele 85 de comune, ar mai rămâne 24. De asemenea, comuna Dofteana, cu 10.236 locuitori, ar deveni oraș.
Articolul integral, pe g4media.ro.
un om a zis
Un lucru imposibil de realizat intr-o perioada preelectorala si intr-un viitor unde daca un partid nu va avea o majoritate absoluta, nu se poate sau nu sunt sanse avand in vedere o serie de factori intre care primeaza interesele locale !!! Daca vor cere cei de la UE atunci supusi cum suntem vom desfiinta pe capete si asta cat mai este dl Johanis !!!
Sumănaru a zis
Asta în loc de regionalizarea care este obligatorie? Sau odată cu ea?
Lili a zis
Nu o să se facă nimic fiindcă sunt prea mulții primarii, președinți de consiliile județene care au interese să rămână în funcții. Nici un politician nu vrea binele țării și a românilor.
Dragos a zis
Puteti sa aflati care este fondul de salarii necesar pentru toate administratiile locale din judet in momentul de fata si sa aproximati care ar fi diferenta rezultata in urma reorganizarii?
Eventual sa puneti si cateva lucruri care s-ar putea face in Bacau de banii aia?