Anunțați imediat cea mai apropiată unitate de poliție. Rețineți semnalmentele persoanelor care au comis infracțiunea și alți martori oculari. De asemenea, interveniți și dați o mînă de ajutor pentru salvarea victimelor și a bunurilor materiale. Cînd nu mai este nimic de făcut pentru salvarea victimelor, nu intrați în cîmpul infracțional pentru a nu distruge urmele.
Nu atingeți nimic și păstați locul intact. Nu vă apucați, în așteptarea organelor de poliție, să ștergeți praful din casă, să faceți curat, să strîngeți cioburile etc., înlăturînd în acest fel urmele infractorilor.
Protejați urmele numai în cazul în care acestea sînt pe punctul să dispară. Spre exemplu, dacă afară s-a stîrnit o ploaie, trebuie acoperite imediat urmele care ar putea fi spălate de apă, cum ar fi cele de încalțăminte, petele de sînge sau alte urme biologice. Un lighean sau o albie puse deasupra lor cu gura în jos le va proteja perfect.
Dacă sînteti singur, sunați la ușa unui vecin sau faceți apel la un trecător care să anunțe poliția, pentru a vă încredința astfel că nimeni nu va pătrunde în cîmpul infracțional.
Nu dați voie nici unui curios să se apropie de locul faptei. Urmele de încălțăminte, amprentele digitale și petele de sînge pot fi șterse cu multă ușurință de astfel de persoane.
Evitați folosirea telefonului din locuința victimei și nu puneți mîna pe comutatoarele de la întrerupatoarele curentului electric.
În cazul în care ați atins, ați mișcat, sau folosit vreun obiect, informați despre acest lucru pe lucrătorii de poliție sosiți la fața locului.
Dacă se întâmplă să dați peste o victimă aflată în stare gravă, căutați ca pîna la sosirea medicului, să aflați de la ea ce s-a întîmplat și cine este autorul, sau dupa caz, cît mai multe despre autori, martori etc., întrucît s-ar putea ca aceasta să fie ultima declarație care, ulterior, ar fi esențială în canalizarea cercetărilor ce vor duce la descoperirea autorilor.
Evitați comentariile nefavorabile sau împrățtierea de zvonuri.
Lasă un răspuns