Obținerea aprobărilor pentru racordarea la rețeaua de gaz reprezintă un demers foarte important pentru locatarii care doresc să-și monteze în apartament propria centrală termică. Primul pas pe care trebuie să îl facă cei care și-au propus să-și monteze sursă proprie de încălzire îl reprezintă înaintarea la Distrigaz Nord Bacău a unei cereri pentru nominalizarea cotei de gaz. Chiar dacă acesta nu reprezintă decît un demers pur birocratic, pentru că, în final, toată lumea primește aprobarea pentru cota de gaz de care are nevoie ca să funcționeze centrala, este recomandat ca cererea să fie înaintată cu aproximativ două săptămîni înainte de începerea celorlalte lucrări. După obținerea nominalizării – care reprezintă, de fapt, cota de gaz – solicitanții trebuie să se adreseze unui proiectant autorizat și agreat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale. Piața este destul de generoasă în municipiul Bacău, ANRGN avizînd pentru realizarea de proiecte circa 40 de proiectanți, atît persoane fizice, cît și firme specializate. În urma contractului sau înțelegerii între proiectant și beneficiar, primii se deplasează la locuința în care urmează să fie montată centrala, iar în baza studiului de teren, care include măsurători și studii, elaborează documentația preliminară. Niciodată un proiectant nu va aviza montarea unei centrale termice murale într-un spațiu unde nu există o deschidere spre exterior, pentru a se evita distrugerea pereților de rezistență, în cazul unei eventuale explozii. Acesta este și motivul pentru care balconul este locul optim de amplasare a unei astfel de centrale.
După ce documentația preliminară a fost întocmită în trei exemplare, aceasta trebuie avizată de funizorul de gaz din zonă, respectiv de Sucursala Distrigaz Nord Bacău. Dacă proiectul de gaz a fost avizat de furnizorul de gaze naturale, unul dintre cele trei exemplare se depune la sectorul de distribuție la care beneficiarul este arondat, respectiv la Distrigaz Nord Bacău, un exemplar ajunge la firma care va realiza lucrarea de montare a țevii de gaz de la branșament sau din alt punct al imobilului, iar cel de-al treilea exemplar rămîne la dosarul beneficiarului.
Odată parcurși acești pași, firma sau instalatorul autorizat poate trece la executarea lucrărilor, adică la tragerea conductei de gaz pînă la centrala termică. Furnizorul de gaz solicită, înainte ca noul beneficiar să se cupleze la conducta scării, în cazul în care în bloc există montate și alte centrale termice, acordul scris al locatarilor privind acceptul ca noul proprietar să se cupleze la teava de gaz care a fost realizată anterior. Ultimul pas înaintea punerii în funcțiune a centralei, după ce și lucrările interioare au fost realizate, este cuplarea contorului de gaz de echipele Distrigaz Nord Bacău. Nimeni altcineva nu poate face această lucrare. În momentul în care și contorul a fost montat, constructorul care a realizat lucrările de montare a centralei trebuie să depună la Distrigaz documentația definitivă care include: listă cu materialele folosite, proces verbal de probe de presiune, proces verbal de recepție, autorizația ISCIR a centralei termice montate. În baza acestei ultime documentații, se încheie contractul de furnizare între noul beneficiar și Distrigaz.
Pentru a ajunge să încheie contractul de funizare cu Distrigaz, noul beneficiar trebuie să plătească o serie de taxe:
– nominalizarea cotei de gaz – 190.000 lei
– proiectul de gaz – între 1,5 și 2 milioane de lei, în funcție de înțelegerea cu proiectantul – acesta reprezintă singurul tarif dintre toate celelalte care au legătură cu acordul de gaz care poate fi negociat
– avizarea proiectului de Distrigaz – 395.000 lei
– taxa de punere în funcțiune, după montarea contorului – 148.000 lei
În total, noii beneficiari ai unei centrale de apartament au de plătit pentru obținerea avizelor circa 2,8 milioane de lei. Trebuie să știți că furnizorul de gaze naturale pune la dispoziția proprietarilor de centrale termice gratuit contorul de gaze. Aparatul de măsurare, care se montează la vedere, în scara blocului, va înregistra atît consumul de gaz al aparatelor de gătit, cît și pe cel al centralelor termice, acesta fiind citit de salariații Distrigaz lunar, după data de 25. Practic, după montarea centralei, locatarii nu mai trebuie să plătească la asociație gazul repartizat locatarilor în urma consumului înregistrat de contorul general de la intrarea în bloc. Facturile se emit beneficiarilor prin poștă, iar plata poate fi făcută la casieriile Distrigaz situate în zona Narcisa, în incinta oficiului poștal, pe strada Ștefan cel Mare, lîngă ARDAF, precum și la cele patru casierii situate în indinta sediului Distrigaz din zona Gării.
Lasă un răspuns