Reprezentanti ai mediului de afaceri din judetul Bacau, ai mediilor politic si academic, ai ONG-urilor si lideri de opinie au participat, la sfirsitul saptaminii trecute, la lucrarile Forumului „Regenerarea industriala a Romaniei”. Evenimentul a avut loc la Centrul de Afaceri si Expozitii Bacau si a fost organizat de Platforma Europeana de Dezvoltare (PED), in cooperare cu Departamentul pentru Afaceri Europene al Guvernului.
Tema forumului a fost motivata de criza financiara si economica, fenomen care a lovit sever tarile Europei Centrale si de Est, care au intrat in Uniunea Europeana (UE) incepind din anul 2004. Dar, exista diferente intre aceste tari in privinta efectelor crizei, care pot fi puse in legatura cu nivelul de dezvoltare economica, dimensiunea dezechilibrelor in perioada pre-criza, structura investitiilor, structura industriala si altele. Criza pune in discutie modelul de dezvoltare, de crestere economica si readuce in atentie importanta structurii si nivelului investitiilor. Organizatorii forumului au subliniat ca, in acest context, are sens sa vorbim despre nevoia unei „regenerari industriale” a tarii, care sa se bizuie pe investitii in sectoare care pot servi cererea externa si pe cea interna cu succes. Cum trebuie facuta regenerarea, ce surse sint necesare pentru ea si care sint factorii care trebuie mobilizati pentru acest proces – au fost principalele puncte ale dezbaterii.
Doua sesiuni de dezbateri
Forumul a fost organizat pe doua sesiuni de dezbateri. Prima sesiune a fost moderata de Daniel Daianu, presedintele PED, si a abordat teme privind fondurile europene care pot ajuta noile state membre ale UE pentru a combate efectele crizei si pot ajuta dezvoltarea industriala, dar si rolul Comisiei Europene in sprijinirea noilor state membre de a creste absorbtia fondurilor comunitare. O intrebare la care s-a cautat raspuns a fost „Ce ar trebui sa faca Romania pentru a imbunatati absorbtia fondurilor europene”, o alta fiind „Care este rolul autoritatilor publice centrale si locale in absorbtia fondurilor europene”. Sesiunea a doua, derulata intr-un spirit mai practic, a fost dedicata absorbtiei fondurilor europene de catre sectorul privat, pentru dezvoltarea industriala, dar si parteneriatelor privat-publice, cooperarii internationale si chiar dezvoltarii agriculturii.
Cine au fost vorbitorii de la tribuna Forumului
Calitatea si functiile vorbitorilor la forum arata importanta care s-a dat acestei teme de dezbatere, organizata intr-un oras care este considerat un pol de dezvoltare economica al unei intregi regiuni, Bacau. Au luat cuvintul, intre altii, Anton Schrag, reprezentantul comisarului european pentru Dezvoltare Regionala din Consiliul Europei, Jonannes Hahn, Halina Golebicka, prim-consilier, seful sectiei Comert si Promovare a Ambasadei Poloniei in Romania, Mirela Toteva, consilier al ministrului Managementului Fondurilor Europene din Bulgaria, Romeo Stavarache, primarul Municipiului Bacau, Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Bogdan Manoiu, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Europene, Sorin Vasilescu, director in Directia Investitii Straine a Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine. De asemenea, au vorbit vera markova, expert la Directia de Monitorizare a Fondurilor UE, din Consiliul Ministerial al Bulgariei, Dragos Pislaru, General Manager GEA Strategy & Consulting, Dumitru Coman, directorul general al Chimcomplex Borzesti, Vladut-Severian Iacob, lector la facultatea de Stiinte Economice Bacau a Universitatii Alma Mater Sibiu, Sorin Serban, auditor financiar, Comisia Europeana, Directia de Cercetare si Inovare, Florin Ioan Vornicelu, directorul Elmet Bacau, Marian Dobrin, directorul Institutului de Studii si Proiectari Energetice si Vasile Dumbrava, presedintele Clubului Investitorilor 01.
Participantii au vizitat societatile Elmet si A-E Electronics, din Bacau, si societatile Chimcomplex si Rafo, din Onesti.
Asupra ideilor exprimate la forum si a concluziilor trase la final vom reveni in numerele viitoare ale ziarului.
Nela Pavaloiu, fondator al PED – In perioada actuala, Europa trece printr-o etapa a devenirii sale in care optiunile politice si economice fundamentale vor trebui sa interactioneze intr-un proces dinamic de moderare a contextului in care UE va evolua in viitorul apropiat si pe termen mediu si lung. Criza economica si financiara care a afectat statele europene, indiferent de stadiul acestora de dezvoltare, a evidentiat punctele slabe ale Europei: nivelul de
Lasă un răspuns