Patru soiuri de viță de vie cultivate în comuna Traian dau primul vin cu „Indicație geografică” lansat pe piață de societatea Eug Prod.
Primul brand al unui producător de vinuri băcăuan, societatea Eug Prod, din comuna Traian, a ieșit din nou la rampă, la sfârșituol săptămânii trecute, atunci când a fost prezentat iubitorilor de vinuri de calitate la o reuniune găzduită de restaurantul Ascoma, din Bacău, administrat de Florian Năstase. Patru soiuri de vin au fost prezentate asistenței de primul somelier băcăuan, Cristian Bunea, care și-a făcut, în acest fel el însuși debutul în nobila profesie pe care și-a ales-o. Vedetele serii de la Ascoma au fost, deci, patru vinuri albe – Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc și un Muscat Ottonel demidulce.
Sortimentele realizate și comercializate sub acest brand respectă normele tehnice pentru producerea vinurilor cu indicație geografică. Ele provin de pe o plantație de 25 de hactare din comuna Traian. Crama Burcilor se află și ea tot în comuna Traian, în arealul vitivinicol Dealurile Moldovei, zona Dealurile Tutovei, un terroir caracterizat de curenții de aer și umiditatea oferită de Râul Siret și de apele Tutovei, dar și de solul argilos al zonei. „Acestea – a precizat Cristian Bunea – se fac simțite în aromele, în buchetul și în caracteristicile vinurilor Cramei Burcilor. În fapt, Crama scoate pe piață un vin corect, care nu emite pretenții de top, dar care poate fi băut în orice ocazie. Un vin corect, adică un vin pentru care s-au respectat toate regulile vinificației.”
Feteasca neaoșă și soiurile franțuzești
Feteasca Albă – am aflat de la somelierul băcăuan – este un soi originar din Podișul Transilvaniei, unul dintre cele mai vechi soiuri românești, dacă nu chiar cel mai vechi, care nu uimește decât prin simplitate. „Acest soi – a spus Cristian Bunea – este vinificat în sec, așa cum fac marii vinificatori, în prezent. Strugurele lui ajunge, la maturitate, până la aproximativ 200 – 210 grame de zahăr la litru. Este un vin sprințar, onctuos și se pretează foarte bine pentru un șpriț de vară.” Feteasca Regală este un soi atestat, în România, în jurul anului 1920, ca o ofrandă adusă regelui Carol, un soi rezultat din Feteasca Slbă și Grasa de Cotnari. „Vinul din acest soi – a specificat somelierul – este pe primul loc la consum în România. Este un vin semiaromat, de înaltă calitate, în care simți aroma frunzelor de soc și a florilor de viță de vie.” Sauvignon Blanc, un vin demisec, este un soi franțuzesc, din Valea Loirei, care provine din „Sălbaticul alb” (sauvage blanc), dar care în terroir-ul românesc a suferit anumite modificări. Dă un vin cu o concentrație alcoolică de 12,5 grade în volum, în care se regăsesc aroma florilor de viță de vie, dar mai puțin acel «pipi de chat», cum spun francezii, pentru că are amprente lăsate de vinificator și de terroire.” Iar Muscat Ottonel, demidulce, și el soi franțuzesc, este un vin pentru desert. Provine din alte două soiuri și are concentrație de 12%.
O afacere de familie
Societatea Eug Prod este un jucător local pe piața vinurilor din 1995. Fabrica din Traian îmbuteliază vinuri de masă în sticle de 0,75 ml, dar și la PET. „După ani buni de studiu asupra potențialului plantației pe care o deținem – spunea, recent, Eugen Burcă -, dar și a zonei în care lucrăm, am selectat ce este mai bun, pentru această categorie de vinuri superioare. Totul este, acum, pe soiuri de viță de vie, iar vinurile sun pure, 99% din același soi.”
Numele brandului „Domeniul Burcilor” vine de la numele familiei Burcă, proprietara fabricii și a plantației din zona Traian. „În afacere am pus foarte mult suflet toți – spune Eugen Burcă -, pentru că este o afacere de familie și sperăm să meargă mulți ani de acum încolo, în condițiile în care ne străduim să păstrăm calitatea, pentru a nu dezamăgi consumatorul. Vinurile din zona noastră au un specific anume. Este o zonă subcarpatică, în care se obțin vinuri ușoare, de cursă lungă, care merg foarte bine cu mâncăruri asezonate, evident după gustul fiecărui consumator. Vinurile de sub acest brand sunt lăsate la liniștit cel puțin un an, pentru a le asigura stabilizarea. Noi facem absolut toată tehnologia, dar, mai mult, facem stabilizarea și prin răcire, două-trei săptămâni, la minus cinci grade Celsius, pentru ca odată ajuns vinul la temperatura camerei să pună în evidență toate calitățile sale.”
Lasă un răspuns