La zece zile după debutul festivalului Theaterstock, organizatorii de la Teatrul Bacovia sunt foarte ocupați să-și ceară scuze pentru multitudinea de schimbări în program (ore și zile de începere nerespectate, multe anulări de spectacole) care au derutat publicul, dar au de gestionat și conflicte cu artiștii, pornite de la bani.
Printre nemulțumiți este Leta Popescu, (trupa Reactor de creație și experiment, din Cluj Napoca). Pe blogul personal, artista s-a plâns că în cazare nu era inclus și micul dejun, deși este o practică larg răspândită:
„Festival enigmă cu 130 de spectacole invitate și cu mulți bani. Dumnezeu să-i aibe în grijă, mi-am zis de prima dată când am auzit de el. Dar ce nu pot să-mi scot din cap este momentul acela. Momentul ăla! Momentul din birou când cineva a zis, a scos pe gură: LA INDEPENDENȚI NU LE DĂM MÂNCARE. Nici mic dejun. Nici diurnă. Momentul ăla când altcineva din același birou a fost de acord și când tuturor li s-a părut că e o idee bună… Ei bine, momentul ăla, ce a fost el? Ce plasă, ce ceață ți se poate așterne pe creier? Ce lipsă de respect poți să îți manifești față de leprele societății teatrale? Ce lipsă de jenă s-a născut în România, în Bacău? În 2015? Ce negură, bunule privitor, se așterne peste bunul simț al organizatorilor de evenimente?” (sursa, via kristofer.ro)
Astfel, Anca Sigartău, managerul Teatrului Bacovia și al festivalului Theaterstock, s-a văzut nevoită astăzi să facă, pe pagina sa de Facebook, câteva precizări:
«Cred ca se impun niste precizari legate de organizarea festivalului, si anume:
1. Spectacolele din sectiunea independent, fiind in cea mai mare parte proiecte ale unor actori, neangajati in teatrele de stat, nu pot beneficia de diurna legala si permisa pe care o institutie publica o poate oferi.
2. Din respect fata de toti participantii, am decis sa oferim sectorului independent onorarii mai mari, care sa compenseze lipsa diurnei sau a mesei.
3. In acest moment exista in festival companii independente care nu au nicio forma de organizare juridica si pentru care, totusi, teatrul a facut toate eforturile in asa fel incat sumele negociate sa fie degrevate de orice forma de impozitare (suportate integral de catre Teatrul Bacovia).
Asadar, eu, personal, si institutia pe care o reprezint am aratat respect fata de toti participantii, tratandu-i egal si incercand sa echilibram onorariile, cazarea, masa si decontul de transport.
PS: fac un apel la obiectivitatea trupelor independente nemultumite si le rog sa compare conditiile si onorariile primite in mod uzual in spatiile in care joaca, fie ele baruri, cafenele sau alte spatii, cu onorariile primite in acest festival. Asta in conditiile in care exista companii independente a caror onorariu este aproape dublu fata de onorariile teatrelor de stat invitate.
PPS: imi permit sa fac referire la conditiile din alte spatii de joc pentru ca eu insami am dezvoltat proiecte independente, am jucat in baruri si cafenele si cunosc foarte bine fenomenul independent din interiorul sau. Propun, ca simplu exercitiu de imaginatie, analiza financiara a unui spectacol desfasurat intr-un spatiu cu 100 de locuri, cu pretul unui bilet de 10- 15 lei si cu obligativitatea de a plati minimum 30%din incasari spatiului gazda, fara masa, cazare, transport…nu-i asa ca ajungem la un onorariu diferit?» (Anca Sigartău, pe Facebook)
Pentru festivalul Theaterstock, Anca Sigartău are la dispoziție un buget de 3,2 milioane de lei noi, dintre care mai mult de jumătate sunt de la bugetul local. Din afirmațiile de pe Facebook, reiese că artiștii nu au venit în Bacău pe contracte ferme, ci sunt plătiți „la mica înțelegere”, iar noua conducere învață din mers legislația.
Ca și în alte ocazii, directoarea Anca Sigartău nu a putut fi contactată de Ziarul de Bacău, pentru a face precizări legate de haosul și certurile de la festivalul Theaterstock.
Adrian Pletea a zis
Consider ca pentru Bacău a fost un lucru extraordinar,obținut cu multă muncă de organizare pentru un eveniment de asemenea anvergură, dar,bineînțeles, există cârcotași cu duiumul. Sunt cei care n au fost în stare să facă măcar un coteț de câine în toată viață lor.
Mihaela Barbieru a zis
As vrea sa-i multumesc d-nei Sigartau ca avut curajul si darzenia de a demara o astfel de desasurare de forte care sa fie si in ajutorul acestui oras sufocat de iata aproape trei decenii de indolenta si suficienta celor ce nu au avut alta grija decat sa-l spolieze din ce in ce mai nemilos.Poate va deveni Bacaul candva si atceva in mintile celorlalti romani decat orasul Monicai Gabor,fief-ul glorios al catorva dintre cei mai corupti politicieni ai tarii…etc.Stiti domnilor,Bacaul a dat acestei tari si valori,nu doar capuse!Inca o data ,multumesc,speram sa mai fie si alte editii ale Thetrestock,pentru care sa fie fonduri,logistica,mecenat,atunci cand ele sunt necesare,nu pe ultima suta de metri,caci nu toate „merg si asa ‘.