– cei mai mulți băcăuani deveniți șomeri în 2012 erau din rândul celor fără prea multă școală u bărbații au fost primii pe listele de concediere ale patronilor – cei mai mulți șomeri erau calificați în domeniul mecanicii și proveneau de la țară
Florentin RADU
Să fii fără prea multă carte, bărbat și trecut de prima tinerețe au fost punctele cele mai vulnerabile ale celor care au ajuns șomeri în 2012.
Potrivit Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Bacău, la sfârșitul anului 2012 în evidențele instituției figurau circa 15.000 de șomeri, dintre care 61,07 la sută erau bărbați.
După criteriul mediului de proveniență, cei mai mulți șomeri proveneau din mediul rural – 68.31 la sută. Sub aspectul vârstei, cei mai mulți băcăuani fără un loc de muncă aveau vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani (25,44 la sută), urmați fiind în acest clasament de tinerii de până la 25 de ani (21,06 la sută). Șomerii cu vârste între 30 și 39 ani reprezentau 19,80 la sută din total, cei de peste 55 de ani – 13,86 la sută, 13,29 la sută – șomeri cu vârste între 50- 54 de ani. Cei mai puțin afectați de spectrul șomajului au fost băcăuanii tineri cu vârste între 25 și 29 de ani, doar 6,55 la sută dintre toți șomerii având această vârstă.
Băcăuanii titrați, ocoliți de șomaj
Judecând după nivelul de instruire, din totalul șomerilor înregistrați la finele anului trecut, ponderea o dețineau șomerii cu nivel scăzut de educație. Astfel, 71,53 la sută dintre șomeri aveau ca studii absolvite doar clasele din învățământul primar, gimnazial și profesional, în vreme ce 21,14 la sută îl reprezentau șomerii care absolviseră liceul sau o școală postliceală. Doar 7,33 la sută aveau o diplomă de studii universitare. „Ponderea șomerilor de lungă durată în totalul șomerilor înregistrați a fost de 18,17 la sută, marea majoritate a acestora provenind din mediul rural și având un nivel scăzut de educație”, au concluzionat reprezentanții AJOFM.
Mecanicii și vânzătorii, în topul listelor negre
Din datele AJOFM Bacău reiese că ponderea cea mai mare a șomerilor înregistrați, în ultima perioadă, provine din domeniul prelucrărilor mecanice, respectiv industria de mașini și echipamente (lăcătuș mecanic, electrician de întreținere și reparații, electromecanic, sudor, strungar, frezor, mecanic întreținere și reparații, mecanic utilaje, tehnician mecanic, inginer mecanic), din transporturi și reparații auto (mecanic auto; șofer).
Urmează în acest clasament foștii angajați ai firmelor din comerț (vânzători, agenți comerciali), din prelucrarea lemnului (tâmplar, sortator produse), construcții (zidar, dulgher, zugrav, fierar betonist, instalator apă – canal, inginer construcții civile, industriale și agricole) și din industria chimică (operator chimist, laborant chimist).
Alte profesii în care sunt calificați șomerii înregistrați în evidențele Agenției sunt cele de economist, jurisconsult, asistent medical generalist, operator introducere, validare și prelucrare date, contabil, tehnician în protecția mediului (tehnician ecolog), confecționer articole din piele și înlocuitori, agent de intervenție pază și ordine.
Lasă un răspuns