– peste o sută de persoane sunt cercetate penal pentru cerșetorie – în anul 2012, alte 1.251 de persoane au fost prinse la cerșit în mod repetat – banii proveniți din cerșetorie au fost confiscați
Ramona IONESCU
Fiecare mână întinsă spune o poveste. Pe stradă totul se petrece în viteză, lumea este în continuă mișcare, iar simpla prezență a cerșetorilor este suficientă pentru a duce mâna în bununar și a scoate o monedă sau o bancnotă pentru cei înșirați pe traseu. Sectoarele sunt delimitate clar, iar dacă vreun intrus nimerește în perimetrul vreunui cerșetor, încep disputele între cei care apelează la mila publicului. Iarna, gerul îi ține în case unii dintre cerșetori, însă cum dă puțin soarele îi vezi pe stradă.
Povestea mâinii întinse
Pe unii dintre ei îi aduc în cărucior chiar nepoții. Costică este unul dintre ei. Nu are picioare (pe care le-a pierdut din cauza degerăturilor), însă niciodată nu-i lipsește țigara din colțul gurii. Uneori fumează palmat, alteori la vedere. Vorbește cât să fie auzit și îi analizează de la distanță pe oamenii cu dare de mână. „Îmi dau seama după fețele oamenilor care au bani și care nu. Hainele de pe ei sunt iarăși un semn pentru mine. Aici, în stradă, am ajuns să cunosc oamenii și nu îmi place că-i văd posomorâți pe toți. Eu unul știu că mi-am ratat viața și acum e prea târziu să mai repar ceva. Nu mai am nimic de pierdut. Și-a făcut milă de mine un nepot și mă primește la el într-o cameră. Cerșesc pentru a mă face util, pentru a-mi plăti mâncarea și partea de utilități care îmi revine. Uneori mă mai prinde poliția, îmi confiscă banii sau mai primesc câte o amendă. Nu am niciun venit, pentru că am dus o viață dezordonată și toată viața mea am lucrat cu ziua. Așa că amenzile se adună”, a spus Costică. El a pus brusc capăt discuției, spunând că trebuie să plec, pentru că nu-i mai dă lumea bani dacă vede că e luat la întrebări.
Banii se predau la Trezorerie
Polițiștii locali cunosc deja fiecare caz în parte. În ciuda avertismentelor, a somațiilor, a amenzilor date sau a confiscării banilor, cerșetorii se întorc de fiecare dată în stradă. Agenții locali spun că, pe timp de vară, au confiscat de la un singur cerșetor sume cuprinse între 300 și 500 lei, într-o singură zi. Persoana în cauză era imobilizată într-un scaun cu rotile și era scoasă „la produs” de un nepot care era însoțitorul persoanei cu handicap. Tânărul trecea periodic prin centrul orașului și ridica banii câștigați de invalid din cerșetorie. Polițiștii l-au prins în flagrant și au deschis în dosar penal pentru cerșetorie. „Sumele confiscate se predau la Trezorerie pe bază de chitanță, banii fiind virați la bugetul de stat”, a declarat Florin Podoleanu, purtător de cuvânt la Poliția Locală Bacău.
Instituțiile statului combat pe bază de protocol
Poliția Locală Bacău continuă anul acesta acțiunile de combatere a fenomenului de cerșetorie. Pentru realizarea acestui obiectiv, Poliția Locală Bacău, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău, Serviciul Public de Asistență Socială (SPAS) Bacău și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău au semnat un protocol de colaborare, în baza căruia s-a putut face identificarea cerșetorilor, stabilirea situației lor familiale, contactarea familiilor minorilor și trimiterea în localitatea de domiciliu a celor care apelează la mila publicului. Împreună cu lucrători ai acestor instituții, în anul 2012, au fost efectuate 11 acțiuni de depistare a cerșetorilor. Acțiunile s-au concretizat cu prinderea a 1.251 de persoane care apelau în mod repetat la mila publică. Au fost luate măsuri principale de sancționare contravențională și măsuri complementare de ridicare în vederea confiscării a sumelor de bani provenite din activitatea de cerșetorie, de predare a minorilor către angajații DGASPC Bacău și de trimitere către localitățile de domiciliu a persoanelor provenite din alte localități. „În urma acestor acțiuni, au fost întocmite 144 fișe de depistare, acestea fiind înaintate Inspectoratului de Poliție Județean Bacău în vederea continuării cercetărilor pentru comiterea infracțiunii de cerșetorie”, a declarat Relu Mardare, șeful Poliției Locale Bacău.
bibi a zis
Tiganimea care cerseste in parcarea dela Kaufland fac si ei o groaza de bani !! Cand aduna banii merg si ii predau cioroplinelor care stau la panda pe teava de gaz dela Casa de ajutor reciproc a pensionarilor !! In plus puradeii sunt atenti si la ce ai in masina ,daca ai incuiato si vand pontul imediat iar cei neatenti sunt rezolvati in 2 timpi si 3 miscari . Seara pe la 18 se pun pe cersit in intersectia dela Curtea de apel !! Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului ce face ?? Mananca banii de pomana ??? tiganusi de 4-6 ani care zburda ca iezii printre masini ,de groaza sunt cei din intersectia dela Tic Tac !! In orice moment te poti trezi cu un tiganus sub rotile masinii si atunci sa vezi ce scandal si ce acuzatii ti se aduc incepand de la Politia Rutiera terminand cu organizatiile care apara tiganimea .Pana cand mai trebuie sa induram fenomenul acesta ?? Politia ,Jandarmeria si asa zisa Politie Locala pe ce iau leafa ?? O MARE vina o poarta si oamenii care dau banii acestor cersetori !!