• multe școli au depus dosarele, dar primăriile nu pot plăti taxa Inspectoratului de Muncă
Școlile care au ateliere de lucru pentru elevi sînt obligate prin lege să obțină de la Inspectoratul Teritorial de Muncă o autorizație de funcționare pe linie de protecția muncii. Deși legea impune acest lucru, cele mai multe unități de învățămînt din oraș nu au documentul cu pricina.
La Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău au fost depuse de la începutul anului școlar doar 40 de solicitări pentru obținerea autorizației, dar numai Liceul nr. 2 și două grădinițe au primit-o. Acestea se adaugă altor șase școli care au obținut autorizațiile de la ITM Bacău anul trecut. „Pentru autorizare, școlile trebuie să plătească o taxă de 750.000 de lei, care se stabilește în funcție de personalul angajat. Banii ne sînt virați nouă de primării, dar plata întîrzie foarte mult și de aceea nu putem elibera autorizațiile școlilor care au depus cereri. Acestui motiv i se adaugă și faptul că noi nu putem merge la toate școlile din afara municipiului Bacău, din considerente economice. De aceea așteptăm să se strîngă mai multe școli dintr-o zonă și apoi inspectorii noștri se deplasează pentru a verifica dacă școlile îndeplinesc condițiile de autorizare”, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de cuvînt la ITM Bacău.
Școlile nr. 1 și 2 din Gîrleni au depus dosarul de autorizare de pe 20 octombrie, dar primăria nu a depus banii pentru eliberarea acesteia. „Nu avem bani la buget nici pentru plata salariilor personalului din primărie. Așteptăm rectificarea și atunci vom achita și acești bani. Cei doi directori de la școlile respective nu mi-au adus la cunoștință acest lucru”, ne-a declarat Valentin Flenchea, primarul comunei Gîrleni. Autorizația pe linie de protecția muncii se eliberează o singură dată și nu trebuie reînnoită anual. Școlile care nu au acest document pot fi sancționate cu amenzi între 25 și 200 de milioane de lei. (C.T.)
Lasă un răspuns