Direcția Județeană pentru Cultură Bacău organizează în ziua de marți 4 aprilie 2017, ora 10.00, la Monumentul Eroilor din localitatea Răcăciuni, județul Bacău, manifestarea Centenarul discursului Regelui Ferdinand I de la Răcăciuni (din 04 aprilie 1917).
Activitatea are ca scop aniversarea a 100 de ani de la discursul Regelui Ferdinand I, ținut la Răcăciuni, prin care promitea pământ țăranilor și drepturi cetățenești (o mai largă participare la trebile statului).
Prin acest eveniment se încearcă valorificarea trecutului istoric al comunei Răcăciuni, aniversarea a 100 de ani de la luptele eroice de pe frontul din Carpații Orientali, anticipând sărbătorirea centenarului Marii Uniri.
Această activitate organizată de către Direcția Județeană pentru Cultură are în vedere aniversarea unui eveniment reprezentativ pentru istoria națională, cu repercusiuni în dezvoltarea social-economică a României.
Proiectul are un caracter educativ-cultural, propunându-și să trezească dorința tinerilor de a cinsti eroismul soldaților căzuți în Marele Război și de a prețui jertfa stră-străbunicilor precum și creșterea stimei de sine și valorizarea înaintașilor.
În cadrul manifestării va avea loc și lansarea broșurii Centenarul Proclamației Regelui Ferdinand I de la Răcăciuni, autor Ana STERIAN, în care este prezentat pe larg acest eveniment.
Contextul declarației de la Răcăciuni
Familia regală şi Consiliul de miniştri erau retrași la Iași încă din noiembrie 1916, în timpul Primului Război Mondial. Conform site-ul enciclopediaromaniei.ro, pe 23 martie 1917, într-o vizită pe front, Ferdinand s-a adresat Armatei a II-a, care era cantonată la Răcăciuni:
„Ostaşi, vouă, fiilor de ţărani, care aţi apărat cu braţul şi cu pieptul vostru pământul unde v-aţi născut, unde aţi crescut, vă spun eu, regele vostru, că pe lângă răsplata cea mare a izbânzii care vă asigură fiecăruia recunoştinţa neamului întreg, aţi câştigat totodată dreptul la a stăpâni într-o măsură mai largă pământul pentru care v-aţi luptat. Vi se va da pământ! Eu, regele vostru, voi fi întâiul a da pildă, vi se va da şi o largă participare la treburile statului.”
În aceste condiţii, pe 19 iunie 1917 se promulgă proiectul de revizuire a Constituţiei, care consacra, printre altele, adoptarea reformei agrare prin exproprierea marii proprietăţi şi introducerea votului universal. Operaţiunile militare s-au reluat în iulie 1917, când trupele austro-ungare şi germane vizau atacarea Moldovei de la sud la nord. Ostaşii români au reuşit să respingă în bloc atacurile inamicilor, la Mărăşti (11 – 19 iulie), Mărăşeşti (24 iulie- 6 august) şi Oituz (26 iulie – 9 august).
Lasă un răspuns