• la fel de mult, sau poate chiar mai mult, costă montarea acestora
Primul lucru de care trebuie să se țină cont în alegerea unei centrale, atunci cînd proprietarii optează pentru varianta încălzirii cu sursă proprie, este suprafața și numărul de camere ale apartamentului. Investiția pe care o presupune montarea unei centrale termice proprii este pentru absolut orice locatar avantajoasă prin prisma confortului oferit, a posibilității de limitare a consumului și eliminare a imenselor pierderi din rețea plătite de restul locatarilor. În situația locatarilor ale căror apartamente au suprafața mai mică, amortizarea costului centralei se produce într-un interval de timp mai mare decît în cazul locararilor cu apartamente mai mari.
Chiar dacă în ultimii ani, piața băcăuană a fost invadată de zeci de firme care au ca profil de activitate comercializarea și montarea centralelor termice de apartament, prețurile acestora sînt aproximativ aceleași, diferențele dintre produsele din aceeași categorie fiind de aproximativ un milion de lei. Astfel, o centrală marca Weissman, cea mai scumpă dintre centralele murale de apartament, ajunge la între 30 și 31 de milioane de lei. Centralele marca Vaillant costă între 29 și 30 de milioane de lei, cele din categoria Junkers costă între 26 și 27 de milioane de lei, iar centralele Sine ajung la 23, maxim 24 de milioane de lei.
În afara prețului centralei, cei care își montează sursă proprie de încălzire trebuie să achite și contravaloarea echipamentelor și costul manoperei. Diferența de preț între firmele de pe piața băcăuană este dată tocmai de prețul accesoriilor și al manoperei. Calculația prețului montării unei centrale este realizată de reprezentanții de vînzări ai firmelor în cîteva minute, în funcție de schița apartamentului și de modificările dorite de clienți. În general, pentru un apartament cu două camere, accesoriile și montajul costă circa 22 de milioane de lei, pentru un apartament cu trei camere sînt necesare circa 25 de milioane de lei, iar, în cazul unei locuințe cu patru camere, montajul și accesoriile ajung la aproximativ 30 de milioane de lei. În general, diferențele între costurile practicate de firme pentru același serviciu nu sînt mai mari de cinci milioane de lei.
Reprezentanții firmelor băcăuane spun că, în momentul de față, solicitările sînt mai puțin numerose decît în aceeași perioadă a anului precedent. „Anul trecut, în același interval, montam mult mai multe centrale, întrucît se anunțase posibilitatea recuperării TVA din prețul centralei. Acum se montează ceva mai puține, iar avalanșa cea mai mare de lucrări este așteptată în lunile august – septembrie, cînd se întorc în țară cei plecați în străinătate”, ne-a declarat reprezentantul de vînzări al firmei SC BO-AMA Impex SRL Bacău. Cît privește categoriile sociale din care provin locatarii care își montează centrale, acestea sînt foarte diverse. Acest lucru este posibil și pentru faptul că, în toate cazurile, societățile acceptă montarea de centrale termice cu plata în rate. „Nu aș putea spune că se montează centrale numai cu plata în rate sau numai cu banii în mînă. Procentajul este aproximativ egal”, a mai spus reprezentantul de vînzări al firmei BO-AMA.
Lasă un răspuns