Centrele Comunitare Integrate care funcționează în comunele Colonești și Corbasca constituie un model care poate fi replicat la nivel național. Locuitorii din estul județului au acces la servicii medicale, fiind redusă astfel presiunea pe Urgențele și Policlinica SJU Bacău.
Consiliul Județean Bacău a fost gazda unei întâlniri cu reprezentanții UNICEF, DSP, CAS, DGASPC, ai primăriilor Corbasca & Colonești dar și cu medicii de familie din județ. Au mai participat deputatul Ionel Floroiu și primarii Vișinel Grădinaru – Pîncești, Cristian Iștoc – Buhoci, Moraru Valentin – Răchitoasa, Corneliu Constantin Ghelase Armencea – Motoșeni, Gabriel Savin – Dealu Morii, Dragoș Boghian – Vultureni, Cristofor Ionel – Izvoru Berheciului, Pruteanu Mihai – Oncești.
Au fost prezentate serviciile medicale, sociale și educaționale oferite în Centrele Comunitare Integrate Colonești și Corbasca.
„Este lăudabil curajul primarilor Iancu Valentin Mirzac – UAT Colonești și Nicu Pușcașu-Andone – UAT Corbasca, de a implementa acest proiect pilot care reduce decalajele între mediul rural și urban, oferind cetățenilor posibilitatea de a apela, în primă fază, la serviciile medicale oferite în cadrul centrelor comunitare”, a subliniat Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău. Prin asigurarea serviciilor medicale la nivel local, în comunități, se reduce presiunea pe Unitatea de Primiri Urgențe și Ambulatoriul de Specialitate din cadrul SJU Bacău.
Prin deschiderea acestor centre, copiii, familiile acestora și persoanele vulnerabile din Corbasca și Colonești dar și din celelalte comunități din zona de est a județului, au acces la servicii medicale, fără a mai fi nevoiți să se deplaseze pentru diagnosticare și tratament la unitățile medicale urbane.
„Privind în ansamblu, acest model de bune practici, poate fi replicat și la nivel național. Strategia pe sănătate, dezbătută zilele acestea, are în vedere schimbarea cadrului legislativ pentru asigurarea, în zona rurală, a serviciilor medicale de calitate”, a declarat Ivancea.
Totodată, s-au stabilit modalitățile concrete de colaborare pentru a aplica și derula cu succes acest proiect și în alte comunități.
„Felicit reprezentanții UNICEF și echipa de implementare din cadrul CJ Bacău, pentru modul în care gestionează acest proiect. În mod cert, după îndeplinirea obiectivelor propuse, vom putea prezenta un model viabil de înființare și funcționare al Centrelor Comunitare Integrate, menit să vină în sprijinul comunităților care vor să dezvolte infrastructura locală de sănătate”, a concluzionat președintele Consiliului Județean Bacău.
Un om a zis
FELICITARI Colonesti !!!!
Gabi a zis
Nu-i asa, domnule Codreanu, ca doar carcotasii spun că dvs nu erați atent la discuție, de va uitati in jos, cand, de fapt căutați definiții pe telefon ca sa înțelegeți de ce va aflati acolo?😂😂