Primăria Bacău a propus spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) o serie de proiecte de anvergură. La acest moment, sunt doar propuneri, urmând ca lista finală să fie aprobată și de Comisia Europeană. De asemenea, Primăria pregătește în continuare și alte proiecte de dimensiuni mai mici care ar putea obține finanțare,
Primăria Bacău vrea să obțină cea mai mare finanțare pentru un proiect pilot pentru producerea energiei electrice și termice pentru sistemul centralizat, cu instalații de producere și depozitare a hidrogenului din surse regenerabile. Acesta este evaluat la 60 de milioane de euro.
Un alt proiect important ar fi construirea unui Centru Administrativ Integrat, care să deservească atât Primăria cât și Consiliul Județean. Este un proiect în valoare de 27 milioane de euro, care cuprinde și o componentă ecologică, adică un ansamblu de clădiri „verzi”, eficiente energetic. „Locația o vom stabili în urma unui studiu de fezabilitate, vor fi analizate mai multe zone”, ne-a precizat Ciprian Piștea, administratorul public al municipiului. Printre variantele luate în calcul se află și terenul de lvizavi de Autogară, unde se discuta și despre amenajarea unei parcări.
Extinderea și modernizarea Parcului Cancicov ar costa 10 milioane de euro
Extinderea și reabilitarea Parcului Cancicov ar urma să fie finanțată tot prin PNRR, și ar urma să coste 10 milioane de euro. Viceprimarul Cristian Ghingheș a vorbit despre ce ar însemna modernizarea parcului, în conferința de presă organizată cu ocazia lansării bugetului local în dezbatere. „Modernizarea înseamnă spații pentru mișcare, pistă de tartan pentru alergători, locuri de joacă pentru copii, să scăpăm de acele tiribombe amplasate în condiții suspecte, iluminat public în parc, functionalizarea fântânilor, traseul tineretului și sportului destinat bicicliștilor, care va uni parcul cu zona verde de la parcul olimpic și, dacă găsim soluții, să îl extindem în zona vestică”, a spus Cristian Ghingheș.
Și al doilea pod peste Bistrița este prins de municipalitate în PNRR. Acest pod este evaluat la 22.5 milioane de euro și ar urma să facă legătura cu Letea Veche și centura Bacăului.
La capitolul educație, municipalitatea băcăuană a prins un campus școlar pentru învățământul profesional și tehnic în sistem dual, de 12.5 milioane de euro. „Am dori să integrăm și forme de învățământ dual, adică parteneriate între diverse companii și cele publice, gen Themoenergy sau școli tehnice, pentru a susține diverse clase, urmând ca mai apoi să avem forță de muncă calificată direct de pe băncile școlii”, a explicat Ciprian Piștea.
Nu în ultimul rând, Primăria încearcă să obțină fonduri prin PNRR și pentru finalizarea Spitalului Municipal. Restul de finalizat este estimat la 15 milioane de euro, fiind vizată integrarea lui cu Spitalul Județean Bacău.
Radu a zis
Ce inseamna extinderea parcului in zona vestica???
Mutati soseaua si calea ferata???
Baba Yaga a zis
Daca vreti sa faceti ceva pentru urbea noastra domnilor, vizitati locatia unde era candva “Oraselul Copiilor” sa vedeti cat de dezolant arata si ce potential are toata acea zona, in jurul bazinului de inot, in jurul salii sporturilor si pana la “Cascada”
Tare imi doresc un raspuns la intrebarea: de ce s-a ignorat / se ignora cu desavarsire aceasta zona a orasului ??!
Popovici ionut a zis
Pentru ca vor sa o faca schimb cu dedemanii…..sa mai tranteasca ceva blocuri de sticla.
Shame on you viziteule!!!
Andrei Munteanu a zis
Nu mai bine sta asa paraginit stadionul? Dar e al nostru.
Cel mai bine sa nu se faca nimic. Se pare ca multora din oras le place starea actuala a orasului. Nu-i deranjeaza ca e printre ultimele capitale de judet cam la toate capitolele. Fug nepotii si copii nostri din oras dar nu ne intrebam ca avem si noi o vina. Nu vrem modernizare, nu vrem progres, investitii si dezvoltare. Nu vrem sa traim mai bine. Asteptam sa ni se dea, din pix, 3 lei in plus la pensie si 5 lei la salariu, sume anulate de inflatie intr-un an sau doi. O crestere a nivelului de trai reala, sustenabila economic, ramane.
radu a zis
@Andrei Munteanu: cine a vorbit despre stadion aici sau in comentarii??? Ai vreo tema de urmat? S-a dat ordinul pe unitate „daramati stadionul”?
Ca tot ai adus vorba de stadion… Nu mai bine s-ar reface stadionul pe locatia actuala, cu parcare subterana de 1000 de locuri, cu subtraversare catre parc? Cu o legatura (de preferat subterana datorita topografiei) cu parcul Cancicov, toata zona verde din jurul bazinului de inot/ sala sporturilor/ sala de atletism ar fi integrate…
Sigur asta ar deranja de exemplu proiectul de blocuri de langa universitatea G Bacovia…
Sieu a zis
Orice inginer constructor o sa-ti spuna ca e mai usor de facut un proiect nou, modern decat sa te apuci sa consolidezi o structura care se prabuseste singura. Daca era un monument de arhitectura, ceva care sa ne reprezinte orasul ca si istorie inteleg dar asa nu vad de ce nu se demoleaza acest stadion. Se poate construi un stadion vizavi de penitenciar sau pe ce terenuri are primaria mai in exteriorul orasului. In locul (ruinei) stadionului poate veni oricand un proiect gen palas Iasi.
radu a zis
si uite misterul indarjirii publice impotriva stadionului:
https://ziaruldebacau.ro/foto-dezvoltatorii-imobiliari-nu-se-lasa-complex-rezidential-cu-10-etaje-langa-stadionul-municipal/#comments
Kross a zis
Sa gasit un prost sa vorbeasca.Ai auzit tu ca primaria are teren de dat in zona? Cere audienta ca sa afli ca terenul din zona este revendicabil si nu cred ca cineva destept se va baga sa faca ceva in zona.Dar daca atat iti debiteaza mintea ?!?!?!?!
Mihai a zis
Orășelul copiilor a fost dat de către seke lui Cășuneanu
Faghiean a zis
Da, cred că intențiile și proiectele sunt bune, dar să vedem dacă pot fi și realizate- sau măcar începute!!! dar nu ca Spitalul Sf Maria!