Fermierii băcăuani pot depune cereri de plată în Campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafață în anul 2013 (SAPS), la Centrul Județean sau la centrele locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de care aparțin, și în zilele de 2 și 3 mai, deși acestea au fost declarate oficial nelucrătoare. Cererile pot fi depuse în intervalul orar 8,00 – 16,00.
„Centrul Județean Bacău al (APIA) – ne-a informat directorul executiv al acestuia, Gabriela Mazilu – a primit, în perioada 1 martie – 17 aprilie, 14.288 de cereri de plată, din cele 26.900 care se preconizează că se vor înregistra. Cererile depuse însumează o suprafață de 53.977,18 hectare, din cele 137.829 ha pentru care s-a solicitat sprijin financiar în 2012.”
APIA a lansat, pe 1 martie, Campania de primire a cererilor de sprijin pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafață pentru anul în curs. Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafață, fermierii trebuie să depună, la Centrele locale APIA de care aparțin sau la sediul Centrului Județean, până pe 15 mai 2013, cererile de plată. Pentru depunerea cererilor începând cu 16 mai, se vor aplica penalități de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 10 iunie 2013, cererea de sprijin nu mai este admisă la calcul.
Schema de plată unică pe suprafață constă în acordarea unei sume uniforme pe hectar, plătibilă o dată pe an, decuplată total de producție și a cărei finanțare se asigură din Fondul european pentru garantare în agricultură (FEGA). Pentru a beneficia de acordarea de plăți în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, solicitanții trebuie să fie înscriși în Registrul fermierilor, administrat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, să depună cerere de solicitare a plăților în termen și să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin un hectar, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha, iar în cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuștilor fructiferi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha.
„Centrul Județean al APIA Bacău – a precizat Gabriela Mazilu – invită fermierii care nu au mai beneficiat de această schemă de sprijin să depună cereri la centrul județean sau local la care sunt arondați, iar actualii fermieri beneficiari să depună cerere respectând programarea înscrisă în textul invitației. Solicităm fermierilor să respecte ziua și ora înscrisă în invitație, pentru a evita aglomerația inerentă ultimelor zile ale campaniei.” (Petru DONE)
Lasă un răspuns