• cuantumul penalităților va fi de 0,1 % pentru fiecare zi întîrziere
Asociațiile de locatari care nu achită facturile de energie termică înm termen de 30 de zile, vor plăti penalități, a decis conducerea CET Bacău. „Așteptăm să vedem care va fi nivelul încasărilor pentru serviciile facturate din luna octombrie. Pînă acum, CET nu a avut cu asociațiile decît relații de recuperare a debitelor. Vom analiza ritmul încasărilor pe octombrie și apoui vom lua o decizie”, ne-a declarat directorul CET, Vasile Drăgușanu.
Pentru băcăuanii care întîrzie cu plata întreținerii, CET va percepe penalități. Pentru fiecare zi de neplată după termenul de 30 de zile, CET va adăuga 0,1 la sută pe zi, penalizări din valoarea facturii pentru căldură și apă caldă. În cazul în care băcăuanii nu vor plăti serviciile furnizate de CET, decizia ar urma să fie pusă în practică, după toate probabilitățile, în ultima lună a acestui an.
Datoriile pe care CET le are de încasat de la populație pentru căldura și apa caldă furnizate în iarna trecută se ridică la aproape 50 de miliarde de lei. În momentul în care firma a fost preluată în administrare de Consiliul Local Bacău, nivelul debitelor ajungea la aproape 120 de miliarde de lei. Pentru a recupera banii, noii administratori nu au perceput penalități și au sistat furnizarea apei calde. Mai bine de jumătate de an, cele peste 21.000 de apartamente deservite de sistemul de termifocare al CET nu au avut apă caldă la robinete. Releuarea furnizării apei calde menajere s-a făcut doar în momentul în care instalațiile trebuia pregătite pentru livrarea căldurii.
În topul asociațiilor datornice conduce, detașat, asociația 71, care are de achitat peste două miliarde de lei. Aceasta este urmată de alte nouă asociații, ale căror datorii variază între un miliard și 1,6 miliarde de lei. Restul asociațiilor, pînă la totalul de 95 deservite de CET, au de achitat facturi ale căror valori sînt de ordinul sutelor de milioane de lei. Doar cinci asociații (46, 120, 14, 121 și 44) nu au nici un leu datorie.
Cît privește o eventuală măsură de debranșare a asociațiilor datorinice, directorul CET, Vasile Drăgușanu, exclude această posiblitate. „Sistemul după care funcționează CET Bacău este unul de cogenerare: producem, simultan, energie electrică și termică. Faptul că sîntem racordați la sistemul energetic național nu ne permite să închidem și să pornim instalațiile după bunul plac. În aceste condiții, funcționarea continuă a cazanului presupune că și agentul termic trebuie livrat, altfel, funcționarea este nerentabilă. Din acest motiv, nu am luat în calcul măsura debranșării asociațiilor datornice. În plus, nici sistemul de termoficare al orașului nu permite separarea”, a spus directorul Vasile Drăgușanu. Potrivit bugetului de venituri și cheltuieli al societății, costul energiei electrice produse într-o lună se ridică la 40 de miliarde de lei, cam tot atît fiind și contravaloarea energiei termice furnizate populației într-o lună de iarnă.
În cazul în care va fi pusă în practică, decizia de aplicare de penalități va reprezenta o lovitură grea pentru băcăuanii care nu își achită la timp întreținerea. În lunile de iarnă, apa caldă menajeră și căldura reprezintă aproximativ două trimi din totalul întreținerii.
Măsura aplicării de penalități de întîrziere reprezintă o noutate pentru societățile care furnizează utilități. În momentul de față, singura societate care aplică penalizări asociațiilor care nu își achită în termen de 30 de zile facturile curente este RAGC Bacău. Furnizorii de apă potabilă merg pînă la debranșarea după 60 de zile și acționarea în instanță a rău platnicilor, astfel că sumele pe care le au de recuperat de la asociații sînt destul de mici.
Pentru că, pînă acum, numai RAGC percepea penalizări de întrîziere, nici asociațiile nu îi taxau în plus pe locatarii care nu își achitau facturile în termen de 30 de zile. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns