• conducerea CET Bacău se găsește în această perioadă într-o situație cel puțin hilară • deși are hotărîri de executare silită pentru jumătate din asociațiile pe care le deservește, CET nu are ce încasa, întrucît patrimoniul asociațiilor este inexistent • singura variată de recuperare a celor 50 de miliarde datorate de asociații este ca la ghișeul asociațiilor să stea, în fiecare zi, un executor care să ia banii încasați • directorul Drăgușanu spune că nu va pune în aplicare această metodă pentru că nu vrea să strice relația cu principalii parteneri contractuali • în ciuda situației în care se găsește, conducerea CET consideră acționarea în instanță metoda cea mai rapidă, sigură și puțin costisitoare
Măsurile prin care cele două societăți furnizoare de agent termic din municipiul Bacău, Termloc și CET, acționează pentru a-și recupera datoriile de la populație sînt total diferite. În timp ce Termloc debranșează populația datornică sau nu furnizează servicii, șefii de la CET au considerat să acționarea în instanță a asociațiilor de proprietari, partenerii contractuali ai societății, este o metodă mai puțin costisitoare, mai rapidă și mai sigură. După preluarea în administrare de Consiliul Local, CET a acționat în instanță, pentru recuperarea datoriilor, 95 de beneficiari, dintre care 54 de asociații de locatari, iar restul agenți economici. În cazul societăților comerciale, instanța a admis doar patru dosare, întrucît în celelalte situații nu se făcuse dovada că firmele își ridicaseră facturile, iar termenele de judecată au fost amînate. Cît privește asociațiile de proprietari, principalii beneficiari ai serviciilor furnizate de CET, judecătorii au dat cîștig de cauză producătorului de agent termic care la această dată are de recuperat de la populație 50 de miliarde de lei. La ultimul termen, din data de 23 octombrie, CET a obținut dreptul de a executa silit asociațiile date în judecată.
Marea problemă a celor de la CET este că asociațiile de proprietari sau de locatari nu au în patrimoniu decît, în cel mai bun caz, un telefon sau un televizor, iar valoficicarea lor nu ar însemna nici măcar un procent din sumele pe care CET vrea să le recupereze. „E adevărat că posibilitățile de executare silită sînt limitate, pentru că patrimoniul asociațiilor este inexistent. De aceea, ne gîndim cum să procedăm pentru a ne recupera debitele”, a declarat, referitor la situația în care se află, directorul CET, Vasile Drăgușanu.
Practic, pentru a încasa banii datorați de asociațiile restanțiere, CET nu are decît două soluții de executare silită: să blocheze conturile asociațiilor sau să trimită cîte un executor la fiecare asociație, care să ia toți banii pe care administratorii îi încasează într-o zi. „Asociațiile de locatari sînt partenerii noștri contractuali și nu vrem să intrăm în război total cu ei. Nu vom trimite executori judecătorești la ghișee. Pe de altă parte, e obligația noastră să ne recuperăm debitele. În perioada următoare vom lua o decizie pentru a ne încasa debitele”, a declarat Vasile Drăgușanu.
Chiar dacă soluția pare fără ieșire, conducerea de la CET nu ia în considerare nici varianta debranșării, întrucît este nerentabil pentru firmă. Societatea care furnizează apă caldă și căldură pentru jumătate din populația municipiul Bacău speră totuși ca, furnizînd apă caldă non stop și căldură la discreție, băcăuanii să fie mulțumiți de calitatea serviciilor oferite și să treacă mai des pe la casieria asociației pentru a achita întreținerea. (Costinela BREAHNĂ)
pe raster
Pentru că s-a încălzit, CET dă căldură numai noaptea
Încălzirea temperaturilor exterioare a determinat conducerea CET
Bacău să reducă parametrii agentului termic livrat populației. Pentru
a nu încărca excesiv și nejustificat factuile pe care populația trebuie
să le plătească, șefii de la CET au hotărît ca, de ieri, să furnizeze
căldură numai noaptea. „Nu putem să dăm căldură, iar oamenii să
fie nevoiți să stea cu geamurile deschise. În plus, diagramele de
reglaj după care ne desfășurăm activitatea, care țin cont de
temperatura exterioară și de viteza vîntului, ne obligă să facem
acest lucru”, a spus directorul CET, Vasile Drăgușanu. Decizia nu
este, însă, valabilă și pentru locatarii din zonele în care, la aceeași
rețea de termoficare, sînt branșate instituții de învățămînt. Aceștia
vor fi nevoiți să plătească și servicii de care nu au nevoie. (C.B.)
Lasă un răspuns