Actorii Florin Piersic și Viorel Baltag, pictorul Ilie Boca, academicianul Solomon Marcus sunt doar câțiva dintre cetățenii de onoare ai municipiului Bacău care susțin demersurile și eforturile inițiate de conf.univ.dr. Ioan Dănilă de a salva casa în care s-ar fi născut marele poet Vasile Alecsandri, situată pe strada George Apostu, nr. 3. În calitate de președinte al Societății Cultural-Științifice „Vasile Alecsandri” Bacău, acesta a susținut ieri, la Biblioteca Universității omonime, o conferință de presă, în care a militat pentru păstrarea Casei „Vasile Alecsandri” pe Lista Monumentelor Istorice înscrise în Patrimoniul cultural național al României. La eveniment, au participat invitați de seamă ai culturii băcăuane, printre care cercetătorul literar Liviu Chiscop, pictorii Ilie Boca și Aurel Stanciu, jurnalistul și scriitorul Eugen Verman, istoricul Jean Ciută etc.
În luna martie a acestui an, s-a aflat de intenția actualului proprietar care și-a propus „radierea ei de pe această listă”, lucru „ce nu trebuie permis”, întrucât ar știrbi din identitatea culturală a băcăuanilor și nu numai. Mai mult decât atât, pe data de 7 aprilie, plăcuța inscripționată care atestă documentar încadrarea acestei case pe Lista Monumentelor Istorice a dispărut, iar în locul ei a apărut anunțul „De vânzare”. De atunci au început încercările de a-l determina pe proprietar să renunțe la această solicitare, mai ales că, potrivit președintelui Societății…, din 2000, când a intrat în posesia casei, până în prezent nu a făcut nimic care să ateste calitatea de proprietate privată. Aceste clădiri sunt ocrotite prin Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. „O clădire de o asemenea vechime este prin ea însăși monument istoric – a declarat conf.univ.dr. Ioan Dănilă. Nu este un bun oarecare.”
Astăzi vor ajunge la Ministerul Culturii două documente colective, prin care coordonatorii, șefii și președinții centrelor de cultură din județul Bacău își demonstrează interesul pentru conservarea culturii românești. „Primul memoriu colectiv, cu 77 de semnături țintește – a mai precizat președintele Societății Cultural-Științifice «Vasile Alecsandri» – menținerea casei marelui poet pe lista monumentelor istorice. Este vorba despre reprezentanții Uniunii Scriitorilor, Arhivelor Naționale, bibiliotecilor, muzeelor, ONG-urilor, care se alătură acestui demers. Al doilea document a adunat 15 semnături ai cetățenilor de onoare ai municipiului Bacău, care ne sprijină pentru a salva această casă”. De asemenea, de-a lungul timpului, președintele a adunat semnături de la cei care doresc ca această casă să devină muzeu și să fie transformată în „Muzeul personalităților băcăuane”.
Lasă un răspuns