Adunarea Generala a Actionarilor societatii Chimcomplex Borzesti a aprobat, saptamina trecuta, mentinerea si contractarea unor credite bancare si nebancare necesare desfasurarii activitatii de productie si de investitii si achitarii unor debite, in valoare totala de 22,2 milioane de lei, 4,4 milioane de dolari si 8,25 de milioane de euro. Unul dintre credite este destinat instalatiei de cogenerare a energieie electrice si termice. In perioada 2007 – 2008, combinatul a aplicat un program de investitii cu 13 obiective, in valoare de peste 31 de milioane de euro.
Actionarii societatii au hotarit mentinerea creditelor contractate cu Banca Comerciala Romana, precum si a garantiilor pentru acesta, credit in valoare de 18 milioane de lei, la care se adauga un credit de 2,4 milioane de dolari si aproape 5,75 de milioane de euro dintr-un credit de investitii, dar si peste 4,2 milioane de lei pentru acoperirea soldului dintr-un credit pentru plata obligatiilor catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului reprezentind debite de esalonare in Fondul national de Asigurari Sociale de Sanatate. Actionarii au mai hotarit mentinerea unui imprumut contractat cu Fondul Roman pentru Eficienta Energiei, in valoare de doua milioane de dolari, ca si contractarea unui credit pentru realizarea obiectivului „Instalatie de cogenerare”.
Perla de pe tort: instalatia de cogenerare
La sfirsitul anului trecut, Chimcomplex a inaugurat instalatia de cogenerare, eveniment gindit si asteptat de aproape zece ani, pentru ca societatea din Borzesti este unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrica si termica din Moldova. Investitia este si ea o gura de oxigen la vreme de criza economica, fenomen care a gasit, totusi, combinatul din Borzesti pe pozitii strategice, in sensul ca se bazeza pe rezultate bune in anul 2008, ca a realizat un program inportant de investitii in perioada 2007 – 2008, de peste 31 de milioane de euro, si ca are deja un plan strategic, in cinci puncte, de abordare a crizei economice, detaliat pe fiecare departament.
Prioritati noi
Din luna aprilie, principalii consumatori de clor de la Borzesti, din Ucraina si din Ungaria, si-au redus ori si-au incetat activitatea, ceea ce a determinat reducerea capacitatii de productie la soda la ceva mai mult de 40%. Administratorii au facut eforturi pentru a gasi piata noua de desfacere si pentru a creste capacitatea de consum de clor chiar in combinat. In aceasta situatie, prioritatile s-au schimbat. Clorura de calciu, tricloretilena si clorura de metilen au devenit, de exemplu, produse relevante, cele care cu un an-doi in urma erau in coada nomencaltorului de produse. Acum, insa, ele au capatat importanta, pentru ca inmagazineaza clor – un produs de baza. Orientarea este de a se consolida aceste fabricatii, pentru a se mentine combinatul in functiune si in echilibru. Grija administratorilor este ca la functionarea actuala combinatul sa fie rentabil, asa cum a fost si in primele noua luni ale anului 2008 (perioada inchisa din punct de vedere contabil, pina acum). Diversitatea de produse din combinat se dovedeste foarte importanta pentru mentinerea echilibrului de piata.
Tot in AGA de saptamina trecuta a mai hotarit numirea directorului general al Chimcomplex, Virgiliu Bancila, in consiliul de administratie, consiliu din care mai fac parte Gheorghe Caescu si Maricel Leonte.
Lasă un răspuns