– termenul final a fost fixat cu o lună şi jumătate mai încolo
Termenul pentru depunerea ofertelor angajante la societatea Oltchim Râmnicu Vâlcea, de care este interesat şi omul de afaceri Ştefan Vuza, care controlează prin pachet majoritar de acţiuni combinatul Chimcomplex din Borzeşti, a fost prelungit cu încă 45 de zile. Prelungirea a fost solicitată de principalul concurent la această tranzacţionare, consorţiul de firme Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum, din China, cererea fiind astfel soluţionată de Adunarea Creditorilor Oltchim, societatea fiind în insolvenţă. Motivaţia este că statul trebuie să achiziţioneze rafinăria Arpechim de la Petrom – a declarat, la Râmnicu Vâlcea, Constantin Niţă, ministrul Economiei. Rafinăria deţine instalaţia de piroliză, care poate furniza combinatului materie primă şi este singura din ţară de acest fel.
Ministrul a efectuat, pe 1 aprilie, o vizită în combinat, unde a purtat discuţii cu administratorii şi cu reprezentanţii salariaţilor. Constantin Niţă a declarat că procesul de privatizare trebuie să continue cu mai multă determinare, fiind necesară o intensificare a eforturilor pentru
găsirea soluţiilor de finanţare a societăţii. „Guvernul doreşte să găsească o rezolvare corectă pentru un combinat de talia Oltchim, însă trebuie demonstrată o atitudine activă şi deschisă în relaţia cu investitorii interesaţi de preluarea societăţii” – a spus oficialul.
Reprezentanţii combinatului Oltchim i-au adus, însă, la cunoştinţă
ministrului problemele cu care se confruntă societatea, respectiv nevoia de finanţare, estimată la 15 milioane de euro, pentru repornirea unor instalaţii care să crească gradul de utilizare a capacităţilor de producţie, astfel încât să se ajungă la nivelul de rentabilitate al combinatului. Totodată, conducerea companiei a prezentat Ministrului planul de plată a restanţelor salariale pentru angajaţii Oltchim care, încă din septembrie anul trecut, primesc lunar
salariile, cu un decalaj istoric de aproximativ două luni, menţionând că se fac eforturi pentru aducerea lor la zi.
„Se doreşte o soluţie de dezvoltare a combinatului şi nu de închidere a acestuia – a mai spus ministrul. Trebuie să avem cu toţii răbdare şi încredere că în cel mai scurt timp posibil se vor rezolva problemele combinatului Oltchim”. Niţă a subliniat importanţa strategică pe care o are combinatul Oltchim în programul Guvernului, atât prin prisma locurilor de muncă pe care le poate asigura, direct dar şi pe orizontală, cât şi din punct de vedere al rolului pe care îl joacă pentru economia naţională, fiind unic producător pentru o serie de produse de bază la nivelul industriei româneşti.
Ministrul Constantin Niţă le-a comunicat celor prezenţi că demersurile legale pe care le poate face Guvernul pentru a facilita funcţionarea integrată a combinatului Oltchim cu rafinăria Arpechim sunt într-un stadiu foarte avansat.
Combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea este fratele mai mare al celui din Borzeşti. Dacă le-ar prelua pe amândouă, Ştefan Vuza ar vrea să înfiinţeze Compania Naţională de Chimie, un proiect revoluţionar pentru industria chimică românească, aflată de multă vreme în mare dificultate.(Petru DONE)
Lasă un răspuns