Președintele Consiliului de Administrație al societății Chimcomplex Borzești, Virgiliu Băncilă, a declarat că această societate va depune o ofertă pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni al societății Oltchim PSV – partea activelor viabile din soietatea Oltchim Râmnicu Vâlcea. Grupul de firme Societățile Comeciale Române, controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza, din care face parte și Chimcomplex, a fost permanent interesat de oferta de la Oltchim, chiar de la prima încercare de privatizare a acesteia. Însă la ultima încercare de colectare de oferte angajante, care a avut termen pe 10 iunie, nu a venit cu o astfel de intenție, așa cum de altfel nu a venit niciunul dintre investitorii care s-au arătat interesați până acum.
Virgiliu Băncilă a declarat presei că Oltchim are potențial, iar în șase luni ar putea fi adus pe profit, dar nu crede în „visul chinezesc”, cu aluzie la interesul mare arătat de două companii din China pentru acest combinat și la pronosticurile date în legătură cu acest interes, care arată că chinezii ar avea prima șansă la Râmnicu Vâlcea.
Ministerul Economiei, proprietarul acțiunilor majoritare la Oltchim, a anunțat că nu va renunța la privatizare și va fixa un nou termen pentru aceasta. Nu s-a precizat când, dar se estimează deja un termen de șase luni. Între timp, ministrul Constantin Niță a făcut deja o vizită în China pe acest subiect și s-a declarat încrezător în interesul chinezilor pentru combinatul vâlcean. Chinezii ar fi oferit un împrumut de circa 15 milioane de euro pentru capitalizarea Oltchim și sunt văzuți ca având, astfel, prima carte la privatizarea societății din Râmnicu Vâlcea.
Oltchim este fratele mai mare al Chimcomplex, dar în prezent se află în dificultate, cu pierderi financiare importante (deși unele surse spun că acest moment a fost depășit), în timp ce combinatul din Borzești a rezistat inclusiv crizei economico-financiare și a înregistrat profit. Preluarea combinatului, fie și numai parțial, ar putea crea, în România un adevărat monopol pe piața clorosodicelor.
În acționariatul Oltchim se mai regăsesc, pe lângă statul român (majoritar), compania germana PCC SE (18,31% din capitalul social), fondul de investiții Carlson Ventures, din Marea Britanie, prin intermediul Nachbar Services (14,02%), persoane fizice (11%) și juridice (1,8%). Pierderile Oltchim, din 2007, au ajuns, cumulat, la 763 de milioane de lei. Numai anul trecut acestea au fost de 270 de milioane de lei. Datoriile totale ale combinatului au ajuns la 2,5 miliarde de lei.
Oltchim intra, la un moment dat, într-un proiect de creare a așa-numitei Compania Petrochimică a României, propus de acționarul majoritar al Rafo Onești, Petrochemical Holding Viena. Într-un documentar pe aceasta temă, cei de la Petrochemical spuneau că sinergia Rafo cu producția de etilenă-propilenă de la Petrochemical Argeș (preluată de Oltchim), împreună cu producția de clor, PVC și a oxidului de proprilenă de la Oltchim, sub aceeași conducere, ar permite asigurarea funcționării permanente a tuturor întreprinderilor petrochimice și chimice atrase, de la prelucrarea țiteiului, în Rafo. Și Ștefan Vuza vedea adunarea industriei chimice a României sub același steag și se baza pe experiența pe care o are Chimcomplex în domeniu și pe rezultatele bune obținute de combinatul din Borzești. Ștefan Vuza vorbește de o posibilă „Companie națională de chimie”, dacă Chimcomplex și Olchim ar veni în aceeași familie.
Lasă un răspuns