Societatea Chimcomplex Borzesti a obtinut, în primele trei trimestre ale anului, un profit net de 5,95 de milioane de lei (1,6 milioane de euro). Ultimii trei ani au fost cu profit pentru societatea din Borzesti, dar situatia de criza economica de la sfirsitul anului 2008 pune in garda conducerea combinatului si, evident, pe cea a grupului din care face parte, Societatile Comerciale Romane (SCR). Combinatul a finalizat, in acest an un program amplu de investitii, conceput pentru perioada 2007 – 2008, cu 13 obiective (unul inceput in anul 2005), in valoare de peste 31 de milioane de euro. Cautarea de noi piete si continuarea programului de investitii, in special in domeniul energiei verzi, sint alte doua masuri din strategia de preintimpinare a efectelor crizei economice. Chimcomplex are circa 1.000 de salariati si este cea mai stabila intreprindere din zona Onesti, la aceasta ora.
Succesul punerii in finctiune al celui de al zecelea obiectiv de investitii din lista pentru anii 2007 – 2008, care a costat cel mai mult dintre toate cele 13, peste 9,3 milioane de euro, sta acum sub semnul crizei financiare, transformata in criza economica siu, dupa constatarea presedintelui SCR, Stefan Vuza, in „criza de supraproductie”. Chimcomplex este una dintre intreprinderile care se confrunta cu supraproductia. Cu incepere din luna aprilie, consumatorii de clor, clienti ai Chimcomplex, din Ucraina si din Ungaria, si-au redus sau si-au incetat activitatea, ceea ce a determinat scaderea consumului. Volumul de productie, la soda, s-a redus si el la peste 40%. Eforturile, in aceasta perioada, au fost pentru a gasi piata noua de desfacere, dar si pentru a creste capacitatea de consum de clor in combinat. In aceasta situatie, prioritatile s-au schimbat. Acum, pe primul loc, ca produse relevante in combinat, sint clorura de calciu, tricloretilena si clorura de metilen, care cu doi ani in urma erau ultimele in nomenclator, pentru ca aceste produse reusesc sa inmagazineze clor. „Ne orientam sa consolidam aceste fabricatii – spunea directorul general Virgiliu Bancila -, pentru a mentine combinatul in functiune intr-un asemenea echilibru. Acum sintem in probe tehnologice cu instalatia de clorura de calciu, care a creat destul de multe probleme, insa in majoritate rezolvate, iar functionarea instalatiei este continua. In cursul lunii noiembrie se astepta stabilizarea fluxului tehnologic pentru fabricatia de perle”.
Energia verde, investitie sigura
Administratorii Chimcomplex stiu ca este necesar ca, la functionarea actuala, combinatul sa fie rentabil, ceea ce s-a si intimplat pina acum. De retinut este ca ceea ce a dat viata combinatului, dupa 1990, a fost diversitatea de produse. Tot aceasta (22 de produse principale) se pare ca il poate salva si acum. Recent, consiliul de administratie a aprobat mentinerea in functiune a inca doua instalatii (una pentru produse din gama bitirolactona, alta de monoizopropilamina), pentru care s-au gasit solutii sa fie rentabile. „Sint, insa – preciza Virgiliu Bancila -, si unele probleme pe linie de vinzari, de exemplu la metilamine, insa de la o perioada la alta sint noi clienti, nu foarte spectaculosi, dar sint semne ca lucrurile se vor imbunatati”. In luna noiembrie a fost inaugurata instalatia de cogenerare de energie electrica si termica, un vis al chimistilor din Borzesti de a produce energie electrica, chiar o obsesie – asa cum o numea directorul general. Inainte de 1990, energia electrica era o problema. Dupa 1990, s-a scumpit. Acum, combinatul produce o parte din ce are nevoie. Stefan Vuza crede ca investitiile viitoare in Chimcomplex vor fi tot pe energie verde, pentru ca actuala instalatie este insuficienta. „Probabil vom gindi un intreg grup energetic la Borzesti, pentru ca deja sint resurse si sint bani pentru astfel de proiecte” – a conchis presedintele SCR.
Strategie de criza in cinci puncte
„Daca acum ne efecteaza criza financiara mondiala, care se transforma in criza economica, mult mai grea si cu mai multe efecte, noi trebuie sa ne pregatim pentru ce este mai greu, sa ne adunam fortele si sa rezistam in urmatoarea perioada” – crede Virgiliu Bancila. Consiliul de administratie a aprobat, tot in noiembrie, un program de lucru in cinci puncte, pentru actiuni strategice in perioada aceasta. Programul a fost detaliat pe fiecare departament. „Personalul pe care il avem s-a adaptat la tehnologiile noi, la noile investitii – a mai spus directorul general. Circa 95% din lucrarile de montaj la instalatii le-au facut cei de la Atelierul mecanic, partea de automatizari s-a facut suta la suta cu cei de la Atelierul de automatizari, iar foarte multe lucrari de proiectare (proiectarea la reconcentrarea acidului sulfuric la cogenerare) le-au facut cei de la Atelierul de proiectare, multe adaptari tehnologice de echipa de la Cercetari. Deci, putem spune ca exista dorinta si capacitatea de a face fata noilor situatii. In situatii de criza, una dintre reguli este ca oamenii de baza, talentele, sa le tii aproape, sa le mobilizezi. Ceea ce vom face si noi. Pentru cei care nu se implica sau nu pot vom lua masurile care se impun.
Lasă un răspuns