Județul Bacău va fi reprezentat la manifestările de la Chișinău organizate pe 15 ianuarie de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova pentru aniversarea a 163 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.
Delegația băcăuană, formată din Florin Filioreanu, corespondentul Radio România Actualități, editorul Viorel Cucu, gravorul Gabriel Biro, Alexandru Pop și familiile Gurău și Roşu, își propune să doneze 50 de pachete de cărți (în total 500 de exemplare), scrise în limba română, Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Bibliotecii Naționale din Chișinău, participanților la manifestări, dar și elevilor de la liceele „Petre Ștefănucă” și „Ana Muntean” din orașul Ialoveni, și școlilor din Costești, Rezeni, Nimoreni, Malcoci, raionul Ialoveni. De asemenea, va sprijini editarea și tipărirea broșurii „Timpul lui Eminescu” (autor Andrei Vartic), a volumelor Poesii, de Mihai Eminescu, și „Mustul care fierbe”, de Octavian Goga, și realizarea de către artistul gravor Gabriel Biro a unor medalii cu chipul poetului, pe suport magnetic.
Delegația băcăuană va depune flori la bustul lui Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Chișinău și va avea o întâlnire cu Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, prilej cu care îi va înmâna volumele tipărite și medalia comemorativă, precum și pliantul de prezentare a artistului gravor Gabriel Biro. În program este prinsă și o întâlnire cu familia Vartic, cu prietenul și omul de afaceri Victor Berlinski – membru al Uniunii Avocaților din Republica Moldova.
„Este cea mai frumoasă ocazie din viața mea că am reușit să public o ediție anastatică lui Eminescu, după cea de-a patra ediție scoasă la București în anul 1889 la editura Librăriei Socecu – a declarat editorul acesteia. Și să sperăm că «Eminescu o să ne răsplătească”, după cum spune Goga în broșura pe care vreau s-o donăm la Chișinău”.
Participarea băcăuanilor la manifestările de la Chișinău face parte din Proiectul „Eminescu 163 – Eminescu o să ne răsplătească” este o continuare a proiectului „Eminescu – unitate, continuitate, tradiție 2012”. Data de 15 ianuarie are, din anul 2010, o dublă semnificație: este ziua poetului Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale. În 2010, parlamentarii români au decis ca ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu să devină „un prilej de reflecție asupra culturii române și a proiectelor culturale de interes național”.
Cheltuielile deplasării delegației băcăuane la Chișinău vor fi suportate chiar de membrii acesteia. (Petru DONE)
Actorul Vasiile Butnaru a zis
Eminescu si azi mai umbla prin Chisinau cu Capul Spart…/Si tot intreaba de trecatori:/De ce nu vorbiti Limba Romana?/Si toti trecatorii raspund intru-n Glas:/ NE ZNAIU! NE ZNAIU! NE ZNAIU!