Cifoza este o curbură excesivă a coloanei vertebrale, care duce la formarea unei cocoașe în zona superioară a spatelui. Aceasta poate fi o condiție congenitală, rezultată din malformații ale coloanei vertebrale sau apare de-a lungul timpului, datorită unor boli sau a posturii incorecte. Cifoza afectează atât adulții, cât și copiii, iar simptomele pot varia în funcție de gradul de severitate al curburii. Tratamentul ține cont de vârsta persoanei afectate, de cauza și efectele generate de rotunjirea spatelui.
Analizăm în continuare cauzele și simptomele cifozei, explicăm la ce se referă această condiție medicală și cum poate fi tratată eficient.
Ce este cifoza?
Cifoza este o rotunjire exagerată spre înainte a zonei superioare a spatelui. Deși toată lumea prezintă o curbură a coloanei vertebrale, cifoza este o problemă manifestată la orice vârstă. Sugarii și adolescenții au cifoză din cauza malformației coloanei vertebrale sau a încordării oaselor în timp. Vârstnicii pot prezenta cifoză pe fondul deteriorării sistemului osos și al uzurii și slăbiciunii oaselor care pot să se comprime sau să se crape.
Când abordăm subiectul legat de cum apare cifoza, care sunt cauzele și simptomele acestei afecțiuni, trebuie să precizăm că vorbim de cazuri cu cifoză comună, cu manifestări ușoare, cu puține probleme, dar și de cifoză severă, cu dureri puternice și deformare osoasă accentuată și complicații grave. Pentru fiecare caz în parte, medicul specialist va stabili diagnosticul corect și va oferi un tratament adecvat nevoilor. (1)
Cauzele apariției cifozei
Există mai multe tipuri de cifoză:
- posturală;
- Scheuermann;
- legată de vârstă;
- congenitală.
Cauza principală de apariție a cifozei este legată de schimbarea formei vertebrelor coloanei, iar curbura este pusă pe seama unor factori precum:
- apariția fracturilor;
- osteoporoză;
- degenerarea discului;
- dezvoltarea necorespunzătoare a oaselor coloanei vertebrale;
- anumite afecțiuni medicale – la copii sindromul Ehlers-Danlos. (1)
Simptome specifice în cifoză
- Curbura exagerată spre înainte în regiunea superioară a coloanei vertebrale;
- Dureri și rigiditate crescută în partea superioară a spatelui;
- Sensibilitate crescută la nivelul coloanei vertebrale;
- Oboseală accentuată pe fondul scăderii capacității pulmonare. (2)
Tratamentul în cifoză
În funcție de simptomele existente și de manifestările specifice, tratamentul diferită de la o persoană la alta.
Metoda observației
Pentru persoanele la care semnele de cifoză sunt minime și care nu au probleme deosebite, observarea progresiei curburii poate fi primul element luat în calcul la începutul tratamentului. În situația în care cocoașa progresează, medicul poate recomanda administrarea unui tratament medicamentos, dar uneori acest lucru nu este necesar.
Tratament medicamentos
Analgezicele sunt prescrise pentru ameliorarea durerilor și reducerea disconfortului. Adulții cu osteoporoză primesc tratament medicamentos pentru întărirea oaselor, astfel încât să nu apară fracturi care ar agrava boala.
Terapie fizică
Kinetoterapia cu exercițiile specifice învățate de la terapeut poate fi de ajutor, atât în ceea ce privește ameliorarea durerilor, cât și în privința întăririi musculaturii și oaselor și îmbunătățirea posturii.
Imobilizare temporară
Ortezele spinale sunt dispozitive medicale de folos care pot oferi suport în cifoză, atunci când coloana vertebrală este în plină dezvoltare, adică la copii și adolescenți.
Tratament chirurgical
Persoanele cu cifoză congenitală sau severă pot primi indicație de intervenție chirurgicală pentru reducerea curburii coloanei vertebrale și a simptomelor asociate. Medicul are posibilitatea de a recurge la sudarea mai multor vertebre pentru a forma un singur segment osos, la inserarea de tije, șuruburi metalice sau de plăci în coloana vertebrală, astfel încât se obține o postură corectă, cu diminuarea arcuirii coloanei.
În multe cazuri, tratamentul corect și eficient presupune o abordare multidisciplinară și o schemă complexă, cu îngrijiri acordate de specialiști din domenii diferite de activitate. (1), (2), (3)
Cazurile grave de cifoză sau în situația celor care nu tratează afecțiunea, complicațiile care apar sunt legate de durerea ce devine cronică, dificultăți respiratorii pe măsură ce are loc suprimarea capacității pulmonare, probleme digestive cu pierderea controlului normal al vezicii urinare și a intestinelor, diminuarea capacităților fizice, deficiențe de echilibru, amorțeala brațelor și picioarelor, imagine corporală defectuoasă. (2)
Acest articol despre cifoză este strict informativ și nu poate înlocui un diagnostic medical avizat. Dacă te confrunți cu simptome asemănătoare celor descrise aici, mergi la medicul specialist și respectă indicațiile acestuia!
Surse de informare:
1. Kyphosis – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kyphosis/symptoms-causes/syc-20374205
2. Kyphosis – https://www.nhs.uk/conditions/kyphosis/
3. Kyphosis – https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/kyphosis
Lasă un răspuns