Societatea de Investiții Financiare (SIF) Moldova Bacău are, din această lună – așa cum ne-am informat deja cititorii -, o nouă echipă de conducere. Aceasta a fost aleasă de acționarii societăâții la Adunarea generală a Acționarilor, care a avut loc pe 5 aprilie. Echipa de conducere este formată din șapte membri ai Consiliului de Administrație (CA), oreganism pentru care s-au „bătut” în candidaturi nu mai puțin de 20 de persoane. În final, în Consiliu au fost aleși Costel Ceocea, Claudiu Doroș, Horia Ciorcilă, Radu Hanga, Andrei Hrebenciuc, Cătălin Iancu și Octavian Radu. Primii doi au fost reinvestiți pe funcțiuile de președinte director general și vicepreședinte director general adjunct.
Alegerea acționarilor pentru cei șapte au determinat comentatorii evenimentului să se exprime în articole de ziar cu titluri precum „Transilvania cucerește Moldova” sau „Oamenii Băncii Transilvania intră în conducerea SIF Moldova). Motivul: doă dintre cele șapte locuri în CA au fost preluate de oameni de la Banca Transivania sau din cercul ei de influență. Ei sunt Horia Ciorcilă și Radu Hanga.
Dar, cine sunt cei care conduc în continuare această importantă societate de investiții financiare, aproape vitală pentru județul Bacău prin aportul ei la finanțele locale.
Costel Ceocea este președintele CA și directorul general al SIF Moldova din octombrie 2008, după ce între 2005 și 2008 a fost vicepreședinte CA și director general adjunct. El lucrează, însă, în SIF Moldova din 1994. Președintele a declarat, în „campania electorală”, că dorește menținerea politicii de dividend predictibile a societății, lucru acum mai greu, după ce acționarii au preferat majorarea dividendului pe acțiune pentru anul 2012. Dar – spunea președintele -, SIF Moldova are în vedere un plan investițional îndrăzneț.
Claudiu Doroș ocupă funcțiile de vicepreședinte al CA și director general adjunct din 2009, iar în SIF Moldova activează din anul 2006. A declarat că are în vedere continuarea activității de management, implementarea și dezvoltarea politicii de investiții a SIF Moldova în domeniile financiar și energetic.
Omul de afaceri Horia Ciorcilă este fondator al Băncii Transilvania și deține funcția de președinte al Consiliului de Administrație al instituției de credit din anul 2002. El a fost propus pe lista candidaților chiar de Banca Transilvania. În 2009, Grupul Banca Transilvania a eșuat în preluarea SIF Banat-Crișana.
Radu Hanga este directorul general al BT Asset Management, din anul 2005. A activat ca analist și administrator de portofoliu la SSIF Broker, apoi la Banca Transilvania, pe segmentul pieței de capital din Trezoreriei băncii.
Despre Andrei Hrebenciuc se comentează, de obicei, pe tema „fiul omului politic Viorel Hrebenciuc”. Dar, el este asistent universitar la Academia de Studii Economice din București și autor al mai multor cărți de specialitate. Noul membru în CA consideră că independența și transparența decizională sunt literă de lege pentru mandatul de administrator.
Cătălin Iancu, președintele OTP Asset Management, a fost susținut în alegeri de oponenții grupului Banca Transilvania. S-a declarat în favoarea și pentru protejarea intereselor acționarilor minoritari. Domeniile de interes pentru SIF Moldova le vede în agricultură, energia regenerabilă, infrastructura, IT-ul și comunicațiile.
Octavian Radu este un om de afaceri cunoscut prin rețeaua sa de magazine Diverta și este fondatorul grupului de companii RTC, un grup cu opt divizii și peste 4.000 de angajați. A intrat în afaceri în anul 1990. În 2010, Diverta a intrat în reorganizare judiciară, apoi și fermele Fashion Retail Group și Sebra Francize au intrat în insolvență.
Petru DONE
ion a zis
dar de ce nu se spune si pina in 1989, ca au facut ??
de ex., ceocea costel a fost seful UTC, da, da, pe bacau !
iar, chelul de doros este odrasla fostului sef al securitatii pe acelasi bacau !!
astea nu fac parte din curriculum vitae ?
ca sa stie lumea: pleaca ai nostri, vin ai nostri !