Problemele – am putea spune, de acum, eterne – pe care experții contabili judiciari le au în activitatea lor și în colaborarea cu instanțele de judecată, cu organele de poliție, cu parchetele de pe lângă judecătorii și tribunale etc., au fost puse din nou în dezbatere de Filiala Bacău a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR). Filiala a deschis astfel, marți, 15 octombrie, noul sezon al acțiunilor profesionale cu membrii săi, iar la dezbateri au participat reprezentanți ai principalelor instituții cu care experții contabili judiciari și filiala CECCAR au relații de colaborare. Ei au fost Paul Stupu, director executiv adjunct la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bacău, Ioan Popa, comisar șef la Inspectoratul de Poliție Județean, directorul economic al Tribunalului Bacău, Dorin Melinceanu, Adrian Sava, șef de serviciu la Brigara de Combatere a Crimei Organizate Bacău, Cristian Beca, specialist în Secția Bacău a DNA, și comisarul șef Cristian Nichitoaie, d la Serviciul de Investigare a Fraudelor, din IPJ.
„Este o tradiție ca în luna octombrie a fiecărui an – a spus președintele Filialei CECCAR Bacău, Marcel Bulinschi – să avem o întâlnire de lucru cu beneficiarii noștri și cu experții contabili implicați în expertizele contabile judiciare, datorită importanței unui asemenea gen de lucrări ca mijloc de probă în dosarele judiciare civile și penale.” Dezbaterea a vut la bază statistica activității și a problemelor întâmpinate de experții contabili judiciari în ultimii ani și în anul în curs, pregătită de Marcel Bulinschi, Constantin Păstrăv – directorul executiv al filialei CECCAR și de Mihai Șchiopu – auditorul de calitate al acestei filiale. „Avem de a face și cu un proces de schimbare a mecanismelor privind expertizele contabile judiciare – a precizat Marcel Bulinschi. În dosarele penale, de exmplu, se vor solicita expertize contabile numai când va fi cazul și când solicită una dintre părți, iar expertize se vor efectua doar în instanță, ținând cont că noile structuri înființate de la 1 noiembrie vor avea specialiști în domeniu.”
În perioada 1 ianuarie – 15 octombrie din 2012, membrii filialei CECCAR Bacău au efectuat 219 expertize contabile judiciare, respectiv 22 de expertize pe lună, cele mai multe la IPJ și la Tribunalul Bacău. Toate au trecut pe sub ochii auditorului de calitate al filialei. Doar 88 de experți contabili au efectuat însă expertize, din totalul de 160 de experți judiciari în filială (55%). „Acest lucru ne pune pe gânduri – a mai spus președintele filialei. Sunt profesioniști care nu au parte de nicio experitiză. Din ce s-a făcut până acum, revin numai 2,5 expertize pe fiecare expert, dintre cei 160. Iar dintre cei 88 de experți 41 au efectuat numai o lucrare și doar 12 peste cinci lucrări. Parctic, un sfert dintre aceste lucrări sunt făcute de numai trei experți.
La această problemă se adaugă, însă altele, care vizează dispunerea expertizelor contabile judiciare și stabilirea obiectivelor din acestea, precum și onorariile experților în cauzele civile și penale.
Concluzia pregnantă a dezbaterii a fost, însă, că asemenea probleme trenează, de acum, de ani buni – circa 12 – 13 ani, aprecia Marcel Bulinschi – și acestea nu se rezolvă. Dezbaterea, pe aceeași temă, din octombrie 2012, de la CECCAR Bacău, a determinat conducerea Tribunalului să recomande instanțelor de judecată anumite principii în solicitarea de expertize contabile judicare, în colaborarea cu experții etc. Acestea au rămas, însă, se pare, pe hârtie. Experții au mai reclamat că solicitanții de expertize preferă, în mod ciudat, să solicite lucrări doar unor experți, deși CECCAR propune ca expertul să fie ales dintr-o listă de zece recomandați de filială.
Experții contabili își propun, însă, abordarea acestor probleme la nivel mai înalt, cu sprijinul conducerii CECCAR, la Ministerul Justiției, la Ministerul Administrației și Internelor, la Parlament și Guvern. Asupra unor astfel de probleme vom reveni, însă, în articolele noastre.
Petru DONE
Bibi a zis
Ar fi interesant de stiut , cat castiga un expert contabil judiciar pentru o expertiza.