– elemente socante in cazul fetitei de cinci ani din Racaciuni decedate cu suspiciune de turbare – din primele date ale anchetei Directiei de Sanatate Publica Bacau reiese ca medicii ar fi procedat incorect in tratamentul pacientei – pe de alta parte, rezultatele de laborator ale probelor prelevate din cadavrul ciinelui presupus a o fi muscat pe fata infirma rabia la acesta – parintii micutei nu vor decit sa se faca dreptate
Ancheta declansata de autoritatile sanitare la inceputul acestei saptamini, dupa ce o fetita de cinci ani din Racaciuni a decedat luni, 27 februarie, la Iasi, cu suspiciune de rabie (turbare), a scos la iveala amanunte socante. Daca la prima vedere, moartea fetitei parea ca este legata de imprudenta si neglijenta parintilor ei care nu ar fi declarat medicilor ca micuta ar fi fost muscata, in decembrie 2011, de un ciine, neadministrindu-i-se, astfel, vaccinul antirabic, in urma cercetarilor amanuntite s-a descoperit ca, de fapt, cazul ar putea fi unul de neglijenta si malpraxis din partea cadrelor medicale bacauane.
„Legat de faptul ca, prima data s-a spus ca parintii nu ar fi declarat muscatura, putem spune ca aceasta a fost o informare gresita pe linie epidemiologica, obtinuta prin telefon”, a declarat miercuri, 29 februarie, dr. Marin Bustuc, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau. Acesta a declarat ca „fetita a murit cu zile”, in fisa medicala a pacientei intocmita in luna decembrie 2011, atunci cind micuta a fost adusa de parinti prima data in spital, fiind stipulat clar ca aceasta fusese muscata de ciine.
„Pe 17 decembrie 2011, se prezinta la Urgente o fetita in virsta de cinci ani, cu parintii. Este vazuta de medicii de serviciu care pun diagnosticul de plaga muscata pleoapa dreapta, veche de 24 de ore. Este chemat medicul chirurg infantil care confirma acelasi diagnostic, plaga muscata ciine necunoscut, de 24 de ore, i se face un vaccin contra tetanosului, i se pun citeva comprese, dupa care este chemat medicul oftalmolog”, a declarat dr. Marin Bustuc.
Mai departe, reprezentantul DSP Bacau declara ca medicii care au consultat-o pe 17 decembrie 2011, pe fetita, nu i-au administrat vaccinul antirabic – care se face in termen de cel mult 72 de ore de la muscatura – desi puteau si trebuiau sa o faca. „Urmeaza ca organele abilitate, respectiv Colegiul Medicilor sau parintii, prin comisia de malpraxis, sa reia o ancheta serioasa prin care sa demonstreze ce trebuia facut si ce nu s-a facut!”, a spus directorul DSP Bacau.
Parintii fetitei cer dreptate
Parintii, la rindul lor, sustin faptul ca s-a stiut din prima clipa, de catre medici, ca fetita lor a fost muscata de ciine. Mama sustine ca in seara zilei de 16 decembrie 2011, fetita sa, Denisa Violeta, a fost muscata de un ciine agresiv si ca a doua zi, pe 17 decembrie, s-a dus la spital. Acolo, medicii i-ar fi facut o injectie si trimitind-o la un cabinet particular de oftalmologie, fara alte explicatii.
„Cind am dus fetita, le-am explicat despre ce este vorba, le-am spus ca a muscat-o un ciine. Ei (medicii, n.r.) au zis ca de ce am stat pina dimineata – intr-adevar, eu m-am dus dimineata, ciinele a muscat-o seara – i-au facut o injectie in mina, un vaccin si s-au uitat la ochisorul ei si au zis ca trebuie sa o duc la oftalmolog. Dar pentru ca mi-au spus ca nu este doctorul in spital, ca simbata si duminica nu lucreaza, m-au trimis la docotor, la un cabinet particular.
M-am dus acolo si mi-a zis ca ochiul nu este afectat inauntru. Si asta a fost tot, nu mi-au zis sa ma duc sa fac vaccin, nimic”, a povestit Irina Varga, mama Denisei. Parintii micutei spun ca nu se vor lasa pina nu vor afla vinovatii. In ceea ce priveste trimiterea de catre medici la un cabinet particular, explicatia ar fi aceea ca nu exista linie de garda la oftalmologie.
„Au trimis-o la cabinetul particular al aceluiasi medic care asigura garda la domiciliu, Oftalmologia neavind garda in spital”, a spus dr. Marin Bustuc, DSP Bacau. Membrii comisiei de ancheta fac in continuare cercetari la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. „Lasam ancheta DSP sa-si urmeze cursul, este singura declaratie pe care o putem da”, a spus Mirela Romanet, purtator de cuvint SJU Bacau. Conducerea Colegiului Medicilor spune ca, deocamdata nu exista depusa vreo reclamatie legata de caz, dar ca, daca DSP-ul sesizeaza, se va declansa imediat o ancheta.
Amanunte soc in ancheta Directiei Sanitare Veterinare
La notificarea telefonica a Directiei de Sanatate Publica Bacau, conducerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau a declansat o ancheta, la rindul ei, in cazul fetitei cu suspiciune de deces din cauza rabiei. Primele rezultate ale acesteia sint bulversante: ciinele indicat ca fiind cel care a muscat-o pe fetita se pare ca nu era turbat. Pe de alta parte, nu a existat nici o notificare din partea Spitalului Judetean de Urgenta cu privire la faptul ca in decembrie fetita ar fi fost muscata de un ciine, in conditiile in care fiecare muscatura de animal se anunta.
„Avind in vedere declaratiile tatalui fetei, Andrei Varga (acesta sustine ca animalul care i-ar fi muscat fetita era agresiv, dar ca nu era din gospodarie si a indicat inspectorilor DSVSA Bacau un les vechi de doua luni ca fiind ciinele care a muscat-o pe fata, n.r) privind cadavrul ciinelui presupus ca ar fi muscat fetita, o echipa de specialisti din cadrul DSVSA Bacau s-a deplasat in localitatea acestuia in vederea ridicarii cadavrului si efectuarea analizelor de laborator.
S-a facut examenul si s-a constatat ca animalul nu prezinta rabie”, a spus miercuri, 29 februarie, dr. Georghita Vlad, purtatorul de cuvint al DSVSA Bacau. Acesta a mentionat totusi faptul ca, fiind vorba despre un cadavru vechi de doua luni, rezultatele sint discutabile, de aceea, investigatiile continua. Acesta a mai precizat faptul ca medicul veterinar – in ciuda declaratiilor unor vecini ai familiei micutei decedate – infirma faptul ca ar fi fost anuntat cu privire la existenta lesului si a situatiei in sine.
„De asemenea, nu exista notificare de la cadrele sanitare cu privire la faptul ca, in decembrie, o fetita ar fi fost muscata de ciine. Ori, orice muscatura de ciine – ca e fara stapin sau cu – se anunta DSVSA Bacau ori medicului veterinar”, a spus dr. Vlad. Ancheta DSVSA Bacau este in desfasurare, concomitent aplicindu-se si masurile pentru prevenirea aparitiei rabiei in localitatea de domiciliu a familiei Varga. „In 2011 nu s-a identificat nici un focar de rabie. In campania de vaccinare derulata in noiembrie-decembrie 2011, la nivelul judetului au fost vaccinate antirabic 96.476 ciini si pisici”, a spus reprezentantul DSVSA Bacau. De asemenea, anul trecut au fost vaccinati antirabic, in perioada februarie-martie, 872 de ciini aflati in adaposturi.
In 2011, potrivit datelor furnizate de Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, au ajuns in urgente peste 700 de persoane muscate de ciini, cei mai multi comunitari. De asemenea, de la inceputul anului s-au prezentat in spital peste 130 de persoane muscate de ciini. Numai in intervalul 25 – 29 februarie au fost inregistrate opt astfel de cazuri.
Contactii fetitei, vaccinati antirabic
Concomitent cu desfasurarea anchetei DSP Bacau, s-a impus masura identificarii tuturor persoanelor care pe parcursul celor doua luni, de cind fetita a fost muscata de ciine si pina in ziua decesului ei, au intrat in contact cu aceasta. Este vorba, in cea mai mare parte, despre membrii familiei, colegii de gradinita, cadrele didactice si cadrele medicale si care, marti, au intrat in campania de prevenire a rabiei, fiindu-le administrata prima doza de vaccin.
„Au primit prima doza de vaccin antirabic 14 adulti si 25 de copii. Este posibil ca numarul contactilor sa creasca dar cu maxim doua-trei persoane”, a spus dr. Dr. Anca Dancau, sef Serviciul de supraveghere si control al bolilor transmisibile, DSP Bacau.
Rabia este o boala de natura infectioasa extrem de grava, ce poate aparea atit la om, cit si la animale domestice sau salbatice. Oamenii pot fi contaminati dupa ce au fost muscati de animalele infectate. Neprezentarea la medic in vederea efectuarii vaccinului antirabic imediat dupa ce un animal turbat a muscat o persoana este fatala celei din urma. Boala debuteaza cu durere, urmata de furnicaturi la locul muscaturii, persoana muscata devenind foarte sensibila la schimbarile de temperatura si la curentii de aer, avind tendinta de a se ineca ori de cite ori va incerca sa inghita lichide. Agitatia, spasmele musculare, furia, excitabilitatea extrema si salivatia exagerata sint, de asemenea, simptome ale turbarii.Pentru a nu se ajunge in aceste stadii, prezentarea la medic imediat dup producerea muscaturii este obligatorie, respectiv in maxim 72 de ore. Perioada de incubatie de la momentul expunerii pina la aparitia simptomelor este, in mod obisnuit de 3-7 saptamini, dar poate fi cuprinsa intre zece zile si doi ani.
Lasă un răspuns