Ajutorul public judiciar este reglementat în OUG nr. 51/2008 și reprezintă acea formă de asistență acordată de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil pentru toți cetățenii și garantarea accesului egal la actul de justiție, în vederea realizării unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciară, inclusiv pentru executarea silită a hotârărilor judecătorești sau a altor titluri executorii. Ajutorul public judiciar se aplică în cauze civile, comerciale, administrative, de muncă și asigurări sociale, precum și în alte cauze, cu excepția celor penale.
Orice persoană care nu poate face față cheltuielilor unui proces sau celor care implică obținerea unor consultații juridice în vederea apărării unui drept sau interes legitim, fără a pune în pericol întreținerea sa ori a familiei sale, poate solicita printr-o cerere ajutor public judiciar.
Ajutorul public judiciar pentru exercitarea unei căi de atac se poate acorda în urma unei noi cereri.
Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar în vederea exercitării unei căi de atac se adresează instanței a cărei hotarâre se atacă și se soluționează de urgență, de un alt complet decât cel care a soluționat cauza pe fond. În cazul în care cererea de acordare a ajutorului public judiciar este admisă, durata necesară soluționării acesteia se adaugă termenului pentru exercitarea căii de atac.
Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar formulată după introducerea căii de atac se adresează instanței competente să soluționeze acea cale de atac.
Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formulează în scris și va cuprinde mențiuni privind obiectul și natura procesului pentru care se solicită ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul și starea materială a solicitantului și a familiei sale, atașându-se înscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia și ale familiei sale, precum și dovezi cu privire la obligațiile de întreținere.
Cererea va fi însoțită și de o declarație pe propria răspundere a solicitantului, în sensul de a preciza dacă în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum și cuantumul acestui ajutor.
Asupra cererii de ajutor public judiciar instanța se pronunță, fără citarea parților, prin încheiere motivată dată în camera de consiliu.
Împotriva încheierii prin care se respinge cererea de acordare a ajutorului public judiciar cel interesat poate face cerere de reexaminare, în termen de 5 zile de la data comunicării încheierii.
Cererea de reexaminare se soluționează în camera de consiliu de un alt complet, instanța pronunțându-se prin încheiere irevocabilă.
Ajutorul public judiciar poate fi refuzat atunci când solicitantul pretinde despăgubiri pentru atingeri aduse imaginii, onoarei sau reputației sale, în condițiile în care acesta nu a suferit vreun prejudiciu material.
Orice persoană interesată va putea sesiza oricând instanța care a încuviințat ajutorul public judiciar, prezentând dovezi cu privire la situația reală a celui căruia i s-a încuviințat cererea. Ajutorul public judiciar nu se suspendă în cursul noilor cercetări, dar dacă se constată de către instanță că cererea a fost făcută cu rea credință, prin ascunderea adevărului, va obliga partea la restituirea sumelor de care a fost scutit precum și la o amendă de până la cinci ori suma pentru care a fost scutit.
Cheltuielile pentru care partea a beneficiat de scutiri sau reduceri prin încuviințarea ajutorului public judiciar vor fi puse în sarcina părții care a pierdut procesul, iar instanța va obliga această parte la plata cheltuielilor de judecată prin hotărâre.
Dacă partea care a beneficiat de ajutor public judiciar pierde procesul, cheltuielile procesuale avansate de catre stat rămân în sarcina acestuia.
Instanța poate dispune însă, odată cu soluționarea cauzei, obligarea părții care a beneficiat de ajutor public judiciar la restituirea, în tot sau în parte, a cheltuielilor avansate de către stat, dacă pierderea procesului a fost cauzată de comportamentul neglijent al acestuia cu privire la apărările efectuate în cauză ori dacă acțiunea a fost exercitată în mod abuziv.
Avocat Daniela GOGAN
Baroul Bacău
avocatgogan@gmail.com
Buna ziua ! In momentul de fata beneficiez de ajutor public intr-un proces de partaj al unui apartament.Intentia mea este sa ofer partii adverse o cota din valoarea acelui apartament .Daca nu este de acord ,ajungem la executare silita.Restituirea ajutorului public este valabila la oferirea acelei cote ,sau la executarea silita ?In care faza a procesului sunt vazuta ca persoana care a pierdut procesul ? Multumesc.
Am o contestatie la o contraventie , care mi-a fost respinsa in prima instant . Intrucat nu am venituri , pot apela la ajutorl public judiciar pentru a face apel ? Care este procedura ? Cui ma adresez ?
Va multumesc,
Branza Cristina- la partaj cheltuielile de judecata se impart. daca veti fi obligata la sulta, veti plati sulta din care reduceti cheltuielile de judecata la care va fi obligat si fostul sot catre dv. taxa de timbru de care ati fost scutita se imparte la doi. sentinta ramane definitiva dupa trecerea termenului de 30 zile de apel. dupa acel termen trebuie sa i platiti sulta. executarea este o etapa separata. dar in cazul actiunii de partaj nicio parte nu pierde. unul ramane cu bunul si altul primeste sulta.
Neculai- taxa de timbru pentru apel in cazul contraventiilor este de 10 lei.
Daca nu o puteti plati, faceti o cerere catre Presedintele instantei pe care o depuneti la dosarul cauzei. depuneti si documente de unde sa rezulte ca nu aveti venituri.
buna ziua an data 11-11-2014 am facut o cerere pt ajutor public judiciar si asistenta juridica din partea unui avocat pt nulitate partiala a certificatului de mostenitor 1996 cu toate actele necesare care leam depus la dosar an legatura cu mostenirea bunica mea a decedat an 1992 bunica mea a avut 2 copii dintre care fata cea mare era mama mea care a decedat anaintea bunici mele an 1987 an 1994 sa emis un titlu de propietate pe numele bunici mele prin reconstituire unciul meu an 1996 a fost la notar si siea facut certificat de mostenitor si an acelasi an a vandut tot pamantul omul acsta ami spunea tot tinpul ca bunica mea nu a avut pamant acest om numai are nicio propietate va rog cand as putea primi raspuns pt cererea care am depuso la judecatorie si ce sanse as avea sa recuperez din pamantul care ise cuvenea partea mamei mele si as vrea sa mai adaug ceva nu am vocatiea sucesorala pt an tot timpul acesta nu am stiut de pamantul acesta. astept raspuns si daca numam exprimat bine ami cer scuze si va multumesc pt antelegere.
buna ziua an data 11-11-2014 am facut o cerere pt ajutor public judiciar si asistenta juridica din partea unui avocat pt nulitate partiala a certificatului de mostenitor 1996 cu toate actele necesare care leam depus la dosar an legatura cu mostenirea bunica mea a decedat an 1992 bunica mea a avut 2 copii dintre care fata cea mare era mama mea care an1933na fost declarata de tata iei. a decedat anaintea bunici mele an 1987 an 1994 sa emis un titlu de propietate pe numele bunici mele prin reconstituire unciul meu an 1996 a fost la notar si siea facut certificat de mostenitor si an acelasi an a vandut tot pamantul omul acsta ami spunea tot tinpul ca bunica mea nu a avut pamant acest om numai are nicio propietate va rog cand as putea primi raspuns pt cererea care am depuso la judecatorie si ce sanse as avea sa recuperez din pamantul care ise cuvenea partea mamei mele si as vrea sa mai adaug ceva nu am vocatiea sucesorala pt an tot timpul acesta nu am stiut de pamantul acesta. astept raspuns si daca numam exprimat bine ami cer scuze si va multumesc pt antelegere.
astept raspuns urgent va multumesc cu respect
Buna ziua,
As dori un sfat sau un ajutor:am avut o casa impreuna cu fosta sotie,dar am pierdut procesul de divort si dreptul de a mai locui la acea adresa,facandu-mi-se evacuarea.Am avut si alte probleme personale, aveam datorii in urma unui inprumut,apoi a murit mama si nu mi-am putut reveni fizic si material.
Acum stau la un azil de batrani,care imi iau aproape toata pensia,raman cu mai putin de 200 de RON.
Pentru a incepe partajul pentu apartamentul si bunurile comune ramase la fosta sotie,nu am banii necesari.Cum trebuie sa procedez pentru a recupera in instanta partea ce mi se cuvine din apartamentul situat langa BUCUR Obor si resul bunurilor?
Va multumesc,R.G.
As dori sa știu dacă am beneficiat de ajutor public judiciar la fond la judecătorie, dacă fac în apel din nou cerere de ajutor public judiciar după o peroada de un an de zile de la prima cerere de ajutor public judiciar, cine va judeca cererea,prima instanota la judecătorie sau a doua la tribunal.Aștept răspuns urgent
Mulțumesc anticipat